Monday, January 31, 2011

potty train Umar

assalamualaikum wbr =)

cuti kalini mmg aim aku utk potty train Umar..mmg kene byk2 sabar..pantang tanye nk g toilet shi-shi ..asik jwb dgn marah2, " belom keluar lagila ma!" sebab mmg byk2 kali aku tnye..

day 1 - siang sahaja
- berjaya sampai pukul 4 ptg, sebab pastu kitorg kuar g KL
- poo poo blm berjaya lagi

arini day 2 - dah 2 kali terkucil kt lantai,bile tanye kenape x ckp mama? Umar sengih je..adoii..tangan aku ni mcm ringannnnn je nk pap die,tp xsampai hati plak..


Umar, u can dear!! mama also can lap lantai spjg hari =(

p/s: sape penah beli training pant? die camne ek? x leaking mcm suar bese ke ape?


14 comments:

Hezesuze said...

anak2 weols 4tahun baru pandai kencing kt tandas huhu...

lia said...

sama2 la kita menahan sabar yer hu3...

tp Amsyar nmpk da ok, legaaaa....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

camnola sy nanti ye..sure menjerit2 je if rafiq kencing atas lantaijje keje dia ehehhe

tapi nak potty train ni mmg kene byk sabar kan..

liana said...

sabar ety..kdg2 derang ni ckp time dah dihujung tanduk..tu yg kdg2 x sempat..hannah dah ok potty training..cume mlm tdr je blum train lg..huhuhu

lily azliyana @ mama zara said...

Chaiyok Umar!!! semoga berjaya potty train dlm minggu ni k..for Zara, nk tunggu nenek die ada baru leh potty train. nk harap mama die? spesis pemalas + cpt berputus asa..huhu

tiefazatie said...

ala..xtau nak komen..
papepun gewd luck umar!
u can do it!

Afne said...

takpe zet, practise make perfect hehe. hana dulu camni gak. asyik terkucil je.. asal terkucil je tetiba aku jd kingkong hahaha. kena byk sbr wehhh. kesabaran kita encourage dia. lama2 nnti ok le umar. aku tak pernah try training pants sbb pakai cd je kan. mlm sblm tido br hana soh kitorg pakaikan diaper.

Nana said...

hahahah umar garang nye
mmg kena banyak2 sabar wei
nk train budak2 ni..
damia ms mula2 train kejap2 msk blk air kejap2 msk blk air dia sendiri rs takut terkucil kot hahaha
skang dah ok dah...cuma part berak je yg aku geram
dia suka teran2 berak..baru 10 mnt berak nak berak lagi...pastu suka kira taik dia tu hahahaha ( agak jijik cite ni tp comel hahahah sebab dia kira bape ketol taik dia..ade ke?? 1,2,3,4,5 ketol taik mia..dia kata hahahah adoila...mentang2 la gian dok belajar ngira abes ngan bahan buangan pon nak kira

ibuayahdamia said...

insyallah..mesti boleh punya..

ayyuni tadi pun ader gak terkucil...bila kita tanya...sengih2 gak..hehe..sabar tu penting yer...

tapi zety lagi kena bersabar banyak sebab kena mengelap yer tak...hehe

~ana~ said...

zety, sabar bnyk2 yea...nak potty train ni kena ada kesabaran yg tinggi..heh3x...rs nya ana ms time ajmal dulu, dia pernah gak x sempat ke toilet. kes nak main je pastu tahan2...bila dah x tahan sgt br la berlari2 ke toilet..kesudah nya mmg x sempat..tp ada la dlm 2-3x je gitu...heh3x...

mama tisya said...

ko tkyh paksa die wei...aku dlu pernh train gk tp mcm tisya tk ok..so aku on & off tp tk pernh ler terkucil smp kena ngelap...tp skarng sejak dh tk pki pampers..laju je p toilet...manjang nk kencing..padahal aku rs die br je kencing...awl2 dlu die takut wei...siap nangis...pelik aku

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zet ..ko kena sabar ..masa mula2 tue mmf asik failed... aku dulu siap catat kt buku kecik progress adam .. lps 2 week ok .. pastu ko kena rajin bertanya .. rajin angkut or even ko kena paksa bwk dia ke toilet .. ko siram 'bird ' dia dgn air smbil buat effect shu...shiiii ... kejap2 ko kena tgk jam .. kalau dah 3 jam tue paksa bwk ke toilet .. confirm lama2 dia akan biasa ...

mama_umar_maryam said...

korang..tengkiu byk2..kasik smgt & tips kt aku..really appreciate it!akan ku praktikkan segala amalan,bunyi shuu shu..paksaan etc petua dari korang, mmuaahhh!

alhamdulillah,smlm day 2 - 3x terkucil, 2x dlm toilet
arini day 3 sambung lagi ;)

Mama Lela said...

Assalammualaikum Ety : First k.lela nk ucap tahniah sb menang domain tu, 1st place tu, caya la sis...
2nd : ttg toilet-trainning umar tu, bayangkan k.lela dh 5 org ni, mmg kena sabar byk2...tp u know me, dh warning kalau nk kencing ke cakap, tp kadang2 terkucil gak, so, tgn pun berjalan la, senyap je x de bunyi (cubitla) he he he...esok lusa sure tak terkucil dah...