Sunday, January 30, 2011

Bila seorang guru bersara..

assalamualaikum wbr =)

entry arini khas utk mak tersayang..cikgu Masilah..birthday mak 4hb Feb ni nnt, genaplah umur mak 56 tahun..dan juga genaplah 32 tahun mak menabur jasa menjadi guru..last day mak bertugas di sekolah ari Jumaat lepas.. cikgu2,PIBG,PPD,anak2 murid buat majlis khas persaraan utk mak ..
semalam tdo umah mak, mak bercerite ttg majlis persaraan tu..mak kater, pandai cikgu2 tu sumer sorok dari mak, mak mmg xtau aper2..kire surprise la..mak citer, mak sampai2 sekolah je 'disorokkan' dgn cikgu2 utk disiap2kan, dan dimekap..mak kater, korang jgn buat muke saya mcm tokong cine ye..
then satu skolah berkumpul utk sesi ucapan, mak kater..yg kelakonye sumer cikgu pakat nangis berhenggoi2..mak x nangis2! mak kater, malu jugak mak nih..puas nk kuarkan air mate ..bukan x sedih, tapi ntahlah...buat2 pinjam tisu pon x menjadik jugak ;D

rupenye, ade tempah pelamin khas utk mak, dah mcm pengantin baru! sesi bagi2 hadiah pon bermula..mak kater, yg paling mak x sangke, sekolah adiahkan mak sebentuk cincin berlian, siap disarungkan ke jari atas pelamin! aku dah gelak berdekah2 dgr mak citer..aku pon tgkla sumer adiah2 yg mak dapat..senyum sorang2 aku..betapelah sekolah menghargai mak..blm penah lg aku tgk adiah2 mcm ni sekali seorang cikgu dapat..antaranya ;

- cincin berlian
- jam tangan Fossil (aku pon nan ado ;p)
- Al Quran dgn rehal yg ditempah
- flower bouquette
- selendang ala2 ratu cantik tu, tertulis perkataan Srikandi Sejati (Sejati = sekolah Jalan Tiga)
- mcm2 lagilah..

aku x amik gamba, mak kate, xyahlah ko uplod kt internet..segan mak..alahaiii...pemalu pulak mak aku sorg nih ;p (mcm tau2 je anak die blogger )

aku tumpang gembire sgt2 utk mak..rasenye, bukanlah adiah2 tu yg dicari ..x cukup pon adiah2 tu rasenye dgn jasa mak sbg cikgu selama nih..tapi cara sekolah hargai mak, buat aku rase tersentuh & bangga...sebab..mak cikgu kesayangan mereka..selama mak bertugas kt situ, mcm2 anugerah sekolah tu dapat..sekarang ni, yg latest, Sekolah Jalan Tiga Bandar Baru Bangi adalah salah satu dari Sekolah Berprestasi Tinggi kt Malaysia nih..

Alhamdulillah..mak masih dipanjangkan umur dan sehat tubuh badan untuk rasa majlis persaraan mak..dari anak2 mak..tunggulah 4hb nnt ye,kite celebrate sekali birthday mak ..Umar & Maryam akan nyanyikan lagu Allah Selamatkan kamu secara berduet ye ;)..luv u mak!! semoga Allah melimpahkan rahmat dan kebahgiaan utk mak..

11 comments:

[-suziey-] said...

waaa cayala mak ko..dasat gk hadiah2 ia ek..btl la xsngka plak ade cincin berlian lagi..
haih bole la mak ko jg cucu2 dia..hhee bestnye berehat :)

SyidaGorjes said...

bagusnya cikgu kat skolah tu.siap dapat cencen belian lagik.mak aku pencen staff admin kat U pun xdpt mcm tu.
adakah kerana mak ko pendidik, ko pun nak jadi macam dia?

h4ni3 said...

wow.. bestnya dapat cincin berlian!
nasib baik cikgu2 tu tak suruh bersanding lagi skali..
hehehe

KaMaLiA said...

wah!! aku tak sabo nak sambung keje balik ni.. saya pun nak cincin jugak!!! :) heheh

mama_umar_maryam said...

suziey - rezeki my mom ;),proposal utk jage cucu blm hantar lg,kasiklah die rehat dulu,heheh

syida - mayb ade darah2 cikgu mengalir kot yg buat aku mmg suke mengajar..x semestinya kene jd cikgu je digelar pendidik..jadi ibu & ayah pon mcm 'cikgu' jugakkan ;)

hani3 - mmg my mom disuruh dok atas pelamin mcm pengantin! xsaba nk tgk gamba & video majlis tu siap,nk tgk!

kem- ikut rezeki skolah masing2 la kan..ko jgn mengharap sgt kang merajuk pulak!hahahah, tp time ko bsara nnt mayb blh dpt kete ;p

tiefazatie said...

wah..sis..dasat la hadiah ur mum dpt!tahniah!n wish happy besday ek..suruh ur mum duk lepak je dulu sis..hihi..ptt la sis pun jd lecturer ek...hihi

sis...btw..ifa baru dpt surat tawaran nie..interview utk DH41...lecturer kk or poli nie..leh bg tips x utk interview nt?neves ai..aha..nie skrg ngh on9..cari info2...hihi

mama_umar_maryam said...

hi ifa..ok,2 b honest akak penah pegi itvw utk DH41 lect poly/kk tuh kt pitrajaya,tp mase tu xde rezki akak sbb bidang akak (die tgk degree awak)x de kekosongan,mase tu diorg prefer software engineering,just try your best,kene konfiden,kene speaking elok2,insyaAllah ade rezki blh dpt ;)

tiefazatie said...

owh ic...nie ifa xtau la..die inform e-dagang..mmg ifa amik it major e-dagang or e-commerce nie..

ok sis..tq yaa..insyaallah..ifa nie balik2 interview nk jd tutor la...lect..tp xdpt2 pun..moga ad ala rezeki ifa nie sis..tq tau!

Mama Lela said...

Assalammualaikum Ety : Nanti sampaikan kt mak, Selamat Bersara dan Selamat Hari Lahir (4hb Februari)nanti. Jasa seorg guru/pensyarah mmg akan sentiasa dikenang, sampai bila2 pun gelaran itu akan kekal...Kalau k.lela panjang umur, nk gak merasa diraikan begitu bila dh bersara nanti...he he he

F bukan huruf sebenar said...

Kak Zety, I leh bayangkan part u ketawa berdekah-dekah tu. Mesti lagi power dari yang I biasa dengar kan? Ahahahahahha!

mama_umar_maryam said...

hey F bukan name sebenar, i think i kno who u are,hahahaha..mestilah ketawa dekah2 berjemaah dgn mak =D