Monday, January 24, 2011

Memanglah dapat duit lebih, tapi...


assalamualaikum wbr =)

memandangkan aku dah tahap ngantuk dan ankle aku terseliuh tadi (huh, seb bek xde student nmpk i terjelepok ayu ;p) so i cut the story shortlah..

i've got a phone call dari opis lame..offering aku utk buat part time ngajar kt situ..or lebih kepada macam nk mintak tolonglah..sampaikan ketua akademik pon bercakap dgn aku..at first aku mmg rase gembire la kan..tipula x happy..opismate masih igt kite lagi..offer tambah $$$..blh tolong students eceh, cam baek ;p ..rase mcm diri ni dihargai la jugak wpon dah x kt situ..sebab tgalkan belang & reputasi yg baguih xlah bagus sgt ponn ;p

sape x nak kan tambah $$$ lebih buat part time ngajar, x kaco pon keje aku kt kolej baru nih sbb aku akan buat weekend..ngajo pon sonang mcm ABC je..tapikan..cume ade beberapa isu yg perlu aku timbang balik pukal sumer..antaranye ;

1. aku dulu pantang org usik sabtu ahad aku sbb mase tu aku mmg peruntukkan utk family
2. sempat ke aku nk setelkan tesis??
3. nanti klu aku penat aku akan cpt baran?marah2? carik mangse utk marah??
4. aaa blm pikir lagi isu ke 4 dan seterusnye..

memang betul good money aku akan dapat ..bersesuaianlah dgn tema azam aku 2011 aku nk savings byk..dpt duit lebih..dan honestly aku mmg pnh pikir utk buat part time kt opis lame aku dgn berharap diorg blm lg carik lecturer yg akan ganti aku, and it was true!!! rase mcm my prayers are answered by Him, alhamdulillah..

cume tulah..mcm2 plak pikir..tapi bile buat calculation baper aku blh dpt senyum sorang2 dah mcm org giler, ngeh3...ya Allah..bimbinglah hatiku utk membuat keputusan yg betul..kalau nk carik duit utk anak2, utk family, utk tabung cuti, utk savings lebih mmg aku akan grab je peluang tuh..bukanlah skg ni pon aku xde support dari segi financial..so far syukur sgt2 hubbyku apai mmg pencarik rezeki utama famili..mmg 2 bijik kete apaiku yg setelkan bulan2..aku tolong cover time waktu2 tercepit gitu..time payment die sangkut ke .. mmg syukur sgt dgn kesederhanaan kami..jadi bile peluang dtg tergolek2, kenyit2 mate kt aku..uishhhh...if i am ready to grab it, aku mmg kene prepare mental & fizikal lah..

p/s: entry kategori apekah ini? dalam dilema? luahan? heheheh

17 comments:

Mama Zharfan said...

duit sgt penting dlm realiti dunia hari ni--urusan lain pandai2 lah manage, Insya Allah, boleh :)

firahadifa said...

good luck babe , aku pon azam aku nk keje kuat kumpul duit bebanyak *wink**

Hezesuze said...

betul kata MZ tu..now sumenye mmerlukan duit uols...tapi buatlah keje mengikut kemampuan uols okay...

~ana~ said...

zety, ms muda, sihat ni la nak cr duit lebih nya..tp apa2 pun kena pandai uruskan masa la..good luck la..

eLYies said...

zety..kalo ko rasa ko mampu melakukan semuanya dengan baik..tak salah kan..

SyaNa said...

kalo aku pn suke la dpt big money
tapi kan, aku rasa even banyak duit kan tp quality time ngan family lg penting kot
ini bg aku la..
tp kalo ko bleh bahagi masa baik2 aku rasa ko grab jek

Em's Family said...

money is not everything, but money give you something.. err kalau tanye i, personally tak mau dah keje weekend heheh, sebab i tau, i senang je bad mood huhu

h4ni3 said...

cubalah solat istikharah
memang duit tu penting
tapi kalau sampai anak2 tak cukup kasih sayang, duit banyak pun tak guna ;)

mama_umar_maryam said...

tq sumer..masih blm bagi jawapan pasti, kene tgu hari kamis nih, ade 2 ari lg nk pikir,hehehehe

Nia said...

istikharah babe.
dulu saya pun fikir duit tu sgt penting, tapi penting di dunia aje, bukan di akhirat.

erk,..saya dah buat Zety lagi konfius ke? takpe, yg penting istikharah tu, minta tolong Allah tunjukkan yg betul ya.

SyidaGorjes said...

yang penting, fmily and duit kena balance.

HaNiE said...

saya pilih duit, hahaha sgt mata duitan!!! its true, career n family kena balance tapi macam mana nak membalancekannya adalah isu yg lebih besar lagi.. kena ada justifikasi yang kukuh utk 2-2 tu sebelum boleh produce decision yang tepat.. semoga berjaya zety ^__^

Mrs. Amien said...

zeti..even duit diakui amat2 penting dalam idup lbh2 lg kat mesia yg mmg kite tau inflasi tinggi tp yg penting PRIORITISE:

1.SUAMI
2.ANAK2
3.MASTER
4.DUIT LEBIH

itu kalau Alidnye ranking le..kalau zeti rase leh balancekan sume tu, then i think it is good for you to proceed ur plan..tapi kalau cam yang no 1 sampai 3 tu cam akan terabai je..then alid rase cam tak betah le plak..ala..cam cite NGANGKUNG tu le..hehhehe...

tapi lain orang lain pandangan.

sbb pandangan alid duit itu penting tapi family lg penting..n duit byk3 kumpul di dunia ni xleh bantu kite kat akhirat.. tapi doa suami n anak2 soleh leh tlg kite...

tp ni pendapat 1 sen alid ye..hehehhe

anyway, u can have a try first like one month dulu..kalau zeti cam leh balance sume..then..lalallaalla.. =)

kakyong said...

zety,
hendak 1001 daya.. cuma kena pandai la uruskan kederat & emosi.. sbb masa tu memang sudah terancang.. tinggal nak buat jer..

e.l.i.z.@ said...

ishh kalu aku pun dlm dilema gak weh...part time tu every wiken ke? ke on demand? aku pun xreti gak nk bg nasihat ni..cuma yg aku nmpak, leh tambah duit heheh lgpun ko jgk ckp, mengajar tu senang :P

mama_umar_maryam said...

nak reply satu satu xdan..tp sgt2 appreciate dgn pandangan kamu sumer,nmpk keihklasan korang..touching gitu..

actually zety blm decide betul2 & tgklah dulu offer diorg camne..mmg klu blh xnk kacau weekend, tp klu takat 2 jam tu blh handle rasenye..
part time ni will take dalam 10-12 minggu jugaklah,setelkan 1 semester students nih..

insyaAllah zety akan fikir yg terbaik utk diri sendiri,family,karier & master ..

tq korang..mmuaahhh

Mama Lela said...

Salam. Ety, bila k.lela terbaca dilema ety ni, teringat dilema k.lela gak...mgkin bila ety baca ni, ety dh acept offer tu, eloklah, yg penting dpt keizinan suami dn kita kena pandai bahagi masa. K.lela pon buat part-time mgajar tuisyen, itu jer kemahiran yg ada, nk wat kek tak pandai...