Friday, November 5, 2010

Tutorial kod html versi 1

slm wbr =)

ececehh tajukkk..cikgu cikgi pulak haa...tetap update blog wpon cuti..sejak kamis dah cuti dah kitorg..pa'kal x buat muruku je ni ;p

oklah, saje je nk share sikit2 ilmu html coding dgn yg sudi..jgn segan2 ye, dpt ilmu same2 kite share insyaAllah..

klu dah terinvolve dlm dunia blogger nih,sure lame2 sikit bosan asek taip text static je..nk jugaklah text tu berjalan-jalan ke, bling-bling ke..jadi arini meh aku tunjukkan coding html kalau nk buat marque text dengan bling-bling text..

1. kod utk buat marquee text - amende alah marquee tu? marker ke? hehehe..marquee tu membuatkan text kite bergerak dari kiri ke kanan..kodnye mcm ni;


text ini sedang berjalan-jalan, lalalalalala..


2. kalau nk buat text tu bling bling, ni kodnye



wow! bling bling lah!


marquee dan blink text ni sesuailah klu kita nk buat promo ke announcement ke, more to attract reader lah..jgn salah gune utk taip entry gune kod marquee ni memanjang..kang kene maki komplen pulak ;p



ok tu je buat kalini, next time i'll b back with some info to share ;D , praktikkan ye..

12 comments:

Nana said...

beb..minta izin nak share
aku bukan reti juga menda2 alah ni

mama_umar_maryam said...

okeh nana,amik jee..;)

~ana~ said...

thanks for the info..menarik la...nak share jugak la dgn reader ana..bleh x?

nenek kebayan sempoi said...

yang blink2 mcm tak jadi je.. :(

mama_umar_maryam said...

ok ana..amik lah ..sharing is loving gitu ;p

aik nenet..nape xblh eh?takut slh eja x? eja blink tau bukan bling

dwimaya said...

rajin nye awak ni hapdet blog! :P useful info la, tenkiu cikgu!

Nia said...

Terima kasih cikgu Zety! Jasa cikgu akan kami kenang sampai bila2..hehe

Wawa~* said...

wahhh caiyok la akak.. dah wat tutorial dah ni :D

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

bagus info ni. nak buat pengumuman utk blog taska cantik sikit. ngeh...

mama_umar_maryam said...

dwimaya - heheh,updet blog ghajin,soklane xam xbuat lg nih,mampuih ;p

same2 nia ..alahaii,apela sgt..hik3

wawa - alah tutorial basic2 je nih,saje je suke2

mummyarissa - haa,btul2,buat annoucement kasik mate viewer blink2 gitu ;)

Afne said...

hahahahaa nnti aku nk buat hahahah
tq zet

HaNiE said...

huhu menarik untuk dicuba.. rase2 kena lempang tak kalau semua text nk kasi berjalan2 / bling2 camtu? hehe