Thursday, November 11, 2010

resepi sotong masak ungkep ;)


resepi sotong masak ungkep versi xberape jawa,hehehe
bahan-bahan :
1. sutun yg ade kutikel
2.serbuk kunyit
3. garam
4. gula
5. air asam jawa
6. satu sudu besar cili blend (cili blend aku mmg dah ada bawang besar)-klu nk pedas tambah 2 sudu
7. bawang putih seulas
cara-cara :
1. gaul sutun dengan kunyit & garam - garam jgn byk sgt,cukup rase je
2. panaskan minyak - sikit je utk tumis bawang putih & cili blend
3. masukkan sutun yg dah digaul tadi
4. masukkan gula - lebih sikit sbb masak ungkep ni mmg manis sketlah
5. masukkan air asam jawa,lebih kurang 3 sudu besar
6. masukkan air utk bagi berkuah sket
gaul-gaul pastu tutup dengan tudung periuk kejap
dalam 15 minit camtu dah masak..hasilnya adalah warna kuning kunyit yang agak pekat ;)
anak2 aku suke mkn lauk ni dgn nasik tambah kicap,pehhh,mmg lajulah..kdg letak kuah die je pon dah blh abis 2 pinggan si Umar n Maryam..ok,slmt mencube!

21 comments:

Em's Family said...

you know, favorite i is sotong !! make sure u cook this when i visit you bile bile bile :D

anyway, hope to meet you at petrosains!!

mama_umar_maryam said...

hahaha,suke ye mira? ker nk bwk time petrosains?sbb diorg x provide meals lah,org sebok nk safety road kite sebok bau sutun,hahahahah..insyaAllah will b there,calling2 tau ;p

dbalkis said...

wah ko pun mengungkep jugak eh..aku tak reti masak ungkep tapi cousin aku tere. siap masuk yang nona punye cooking contest lagi..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kenal. >_<


Apa maksud ungkep tu ek?

mama_umar_maryam said...

dayang- mengungkep pandai,mengungkit xpandai,hahahah,aku blasah je ni blaja dr mak aku ;)

azrina - slm kenal, saye pon xtau ape maksud ungkep tu,nnt saye tnye mak saye ye ;),keep n touch ok

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ok beb >_<.


timaseh sudi ziarah.


keep in touch gak .

Afne said...

dasar jawa! hahaha

msk ungkep yg mak aku ajar mesti ada ketumbar jintai bagai mcm msk rendang cuma takde santan & kerisik je. selalunya msk daging ayam/lembu. tq weh, nnti blh try ungkep sotong :)

dwimaya said...

eh kenapa nama dia ungkep? saya pun musykil ni. kat pitstop yg tpt makan kat atas tu, selalu ada sotong masak kuning ni (tu je la gelaran nama saya bagi sbb saya pun taktau dia masak apa) hehe tapi mmg lauk feveret ah tu kalau naik mkn kat atas tu.. :)

kakyong said...

zety,
anak2 kakyong tak reti makan sotong.. masal la camana pun depa tak pandang sotong ni... ibunyer jer yg pelahap adap sotong...

~ana~ said...

bleh la buat utk menu mlm nih..heh3x..

Mama Sohayl said...

Ungkep oh! ungkep..lama dah tak mengungkep ni...Makasih bagi resepi simple & sonang ni kak..Kalau embah Zareen wat ada taruk macam2 lagi..susah..Tapi sedap..Nak sedap tapi malas buat yg susah camno?Hehe...

mama_umar_maryam said...

afne- betul2,klu ungkep daging mmg ade jintan bagai,ni namenye ungkep malas!hahaha

dwimaya - awak,yg kt 'jakarta' atas tu just goreng kunyit cmtu jek,heheh,nnt klu rajin kite bwk ek

kakyong- tiap kali nk suap budak2 ni saye kunyah dulu (dan telan sket;p) sutun2 ni kasik hancur,so far diorg xtolak batu kayu sumer masuk kak,hahahah

ana - sile..sile..hehehe

mama_umar_maryam said...

zareen- ko mmg,apelagi tryla resepi nih sesuaila utk anak jawe yg malas2 mcm kite ni ha,hehehe

h4ni3 said...

oooo...
ini ler sotong ungkep tu yerrr
menarik.. resepi pun simple jer
malas pun malas laa.. janji sedap makan.. hehehe

Farra Dhelina said...

suka gila mkn sotonggg..nk yg jenis stokin mcm ni..dapat yg besar lagi..yg fresh..pehhhh..sedapnya kakkkkkk

SyaNa said...

aiyooyooo sedap nye
nak tiru ye

mama_umar_maryam said...

haa sis,aritu nk resepi kan? terigt kt sis la yg buat n3 resepi simple nih ;),cube ye

suke sutun ye farah, akak suke goreng tepung,pehhhh

mama_umar_maryam said...

syana - sile2 tiru..hirup kuah sekali ye,hik3

Nia said...

uiii,..sedap tak ingat tuh!!! saya biasa makan ayam masak ungkep..tu pun dah sedap!
lagi pulak sotong, fav lagi tu.

SyidaGorjes said...

nampak mcm sedap.nanti kita suruh mak kita masak.sbb dia jawa.ungkep dia lebih kaw.adakah diriku tidak jawa?heheheeheh

Nana said...

pestime dgr menu ni nampak menarikss