Wednesday, November 24, 2010

FINALE SEASON: THE BEST VACATION JOURNAL


5 fakta suziey :
  1. nama penuh siti suziyanti ahmad ;)
  2. penah blaja kt kmns kuala pilah->samela wehh kite ;p
  3. tak dpt pki baju kurung konvo yg sepatutnye mase konvo master aritu ;p
  4. keje kat Pos Malaysia bhd , dah naik pangkat ni ;p
  5. destinasi impian Gold Coast sbb nk blh shopping hbag coach
5 fakta ina momguess:
  1. anak jawa or aka wong jowo! urep wong jowo!!!hahahaha
  2. ade 4 org adek badek yg sgt close, tu blm masuk lagi kezen2nye yg mmg rapat mcm adek badek ;)
  3. anak bujang die rugby player..pehhh sasa anak ko wehhh ;p
  4. ade taik lalat kt pipi kanan dgn atas mata kanan..aiyaaa..manyak ong laaaa
  5. gile dengan hotdog ikea,hahahahaha
1st review : the best vacation of suziey (perhentian island )
  • kenape suke? sila baca 2 essay bergambar ni ye,dlm essay ni ade aku terangkan kenape aku suke vacation korang berdua nih ;)


*sila bace dalam mode anda adalah seorang ultraman okeh



-------------------------------------------------------------------------------------------------
adehh gile boring aku ni haa..asek2 dok lawan raksasa kt bandar raya..asek2 langgor bangunan pencakar langit ...cubela raksasa ni muncul kt tmpt lain..dlm utan ke..tepi sawah ke..kt disneyland ke..huhu..akukan sebenar2nye,,tingin sgt...nk g pulau..nk mandi mande..nk fire raksasa kt situ..campak baling trus dlm laut biar jd fossil..nk men dgn ikan2 nemo..aku janji xkan buat bbq ikan2 tu..huhu..xpelah..hrp2 adela manusia panggil soh slmtkan diorg .. tibe2..

"tulun!!tulun!! ade raksase pulau perhentian nk telan saye..helpppp!!"
Perhentian 494

ape??raksasa pulau?yehuuu!!akhirnyee..dpt jugak aku jejak pulau wehh,kene btau org kampong nih! baiklah,tgu ya manusia..bedesup aku fly with airasia ke sane,now everybody can fly,ahaks!
dah sampai dah...mak aihhhh..gojesnye pulau nih,selama ni aku tgk kt fesbuk si kosmos je..apela baek sgt naseb aku kalini,dpt slmtkan manusia kt pulau perhentian ni..dengan pasir putih bak mutiara..air jernih gile nmpk ikan renang2..eiiii..syoknye!! " GRRRRR...ARRRR..oi otomen,ko igt dtg sini holiday ka?tangkapla aku nih!" jerit raksasa pulau yg tibe2 muncul ntah dari mane..oohh..cabar aku ye..jap aku tgh carik idea nih nk hapuskan raksasa..aku nk mntk tolong kt 2 beranak yg tgh syok men pasir ni haa..apekate mntk kerjasama diorg tanam raksasa huduh tu kan..

Perhentian 554

" asssalamualaikum 2 beranak..amboi syok nampak men pasir..xpasan ke raksasa pulau dah kuor tu..apekate tolong aku tanam raksase tu nak? alang-alang budak kecik kiut ni dah ade penyodok pasir senang sket.." aku menyapa dgn sopan..

"oohh..ye ke ade raksasa?laaa..bini saye mane?" tanye encik baju merah ni..

"bini encik kt sane tu haa..tgh nk kene ngap dgn raksasa,mohle cpt2 kite slmtkan die! saye xnk gune fire2 dah,cemar alam sekitar,apekate kite trus je tanam raksasa tu dlm pasir,okeh?orait?" suggest aku..maka kitorg pon puasla dok menggali pasir memutih ni 3 orang...



sekali... oooiii..ape ni woiii..korang salah tanam lah...yg korang tanam aku nape?? adoii..ehh..tapi syok gaklah pasir pulau nih..bersihhhh je kan..sejukkkk je..halus mulus..iskh..patutla korang bercuti kt sini kan?? ok back to business, alhamdulillah..dah tersumbat pon raksase pulau ni kt dlm tanah..teror la korang..cayalah!! tu haa, dah selamat dah pon wanita cantek tu kt atas jeti..suke bebenor die dah slmt dr kene mkn raksasa pulau,hik3..klassikkan jeti tu,agak2 larat x tampung aku ni ha? adoii,siyes ni weh..aku dah berangan nk honeymoon kt sini nnt..pastu amik gamba kt atas jeti yg same jugak,boleh ? hahaha..pastu blkg tu mcm chalet rasenye..amboii..kuar tingkap je blh trus g pantai! best!

Perhentian 441


adehh, syoklah misi aku arini..akhirnye merase gak g pulau..siyes mmg cantek pulau perhentian nih..aku pon pinjamle kamera mahal family nih snap 1-2 pic pemandangan pulau ..blh letak kt fb aku,hahahaha,konfem si kosmos,taro,nexus dan lain2 jeles ;p..cantekkan gambar kt bwh ni,mcm dlm poskad..omg,indahnye ciptaan Allah..Perhentian 298
setelah mengucapkan bye2 pd family tadi,aku pon dgn pantas amik surfing board
apelagiii...g surfing laaa..snorkeling x pandai..hahahahahahaa..semoga pasni ade lagi raksasa akan muncul kt mane2 pulau..redang ke..kapas ke..tioman ke..mauritius ke..hik3..bukan aper..atleast adela job sikit kan..sambil2 mkn angin pulau...ok, gtg lah..mcm ade dgr2 jeritan mntk tlg orang lagi nih..ish..harap2 kt pulau la lagi..by the way,tq ye suziey & family panggil aku selamatkan korang..merase gak aku jejak pulau ;p

2nd review : the best vacation of ina momguess (redang island )

" help..help ..abg otomen cptla dtg sini!! raksasa ganaih bebenor ni haaa..nang ngendi otomen ki?" aikk..kuor bahse jawa pulak ;p, baiklah..aku terbang skg jugak! ayoyo...aweksla..mateku terpukau dengan kecantikan ikan duyung nih ..alamak.. i fell in love at the 1st sight ..kt mane ni ha? ramai pulak dok berendam..rupenye aku dh smpi kt redang lah..mak aihh..biru betul airnye..ishk..biar betul, aku dah smpi kt one of the most beautiful island in the world lah!! yehuuu!!!

"hah, mane raksase tu, abang dah dtg nih.." aku tanye dgn machonye..ehhh..abang???!

"tu haa raksasa tu, tgh nk serang hendap i..nyampah btol, nk snorkelling pon susah, i dah bayar tau pakej ni!!" luah si ikan duyung cun..aku pon apelagi, without further notice trus berlawan dgn hebatnye demi nk buatkan ikan duyung ni impress kt aku ..lawan punye lawan, biaselah, dah konfem aku menang punye..korang penah tgk ke citer otomen kalah lawan raksasa? xpenahkan...haaa...pastu ramailah bersorak kt aku..kembang wehhh..yeay! otomen menang!yeay!! splash-splash!
malu-malu kucing aku dibuatnye..niat dihati tu lebih pd nk ngorat ikan duyung tadik..sekali dpt moral support lak dari sedare mare die..wahhh, bonus tu ;p..trus je diorg ajak aku snorkelling same2 dgn diorg..alahaii..indahnye perasaan ketika itu...dahla xpenah g snorkelling..paling kuat pon aku rendam muke dalam besen je, sekali dpt peluang snorkelling kt redang! dpt jugak aku tgk nemo renang2..touching wehhh...


sambil2 nyelam minum air nih,aku jeling2 lah kt ikan duyung cun tadik dgn harapan die pon responla kt aku..cube tgk betape ayunye die ;p

korang bygkan..me & her together..live happily ever after..dgn anak2..23 cm.. ngeee..

sekali ade org tepuk aku dari blkg,

" eh otomen,misi dah selesai,p baliklah..dahla snorkeling free masuk dlm bil kitorg..dekat 3 jam xkuar2 dari air..penat tunggu nih" ..kata mereka serentak


ehehehehh...sori aaa..kasik can la weh nk berangan kejap..potong stim btollah..yelah2,aku blk la ni ke tokyo..bosan btol nk kene ngadap bangunan2 lagi..baru nk tenangkan fikiran kt redang ni..lepaskan tensen bekerja..usha duyung..hik3..nak blk ni xmo terbang lah, nk nek skuter, pssstt..cik duyung,nk naik dgn i x??
------------------------------------------------------------------------------------------------

* tukar mode balik sbg manusia ye ;)

hrp2 penganjur phmler kekdahnye entry aku ni..cara aku buat review ni lebih kpd bercerita kenapa aku suke sgt dgn destinasi pulau perhentian & redang..honestly dua2 tmpt ni aku xpenah pegi lagi..apetahlagi snorkelling or main dgn ikan nemo..last but not least, dlm byk2 gambar cuti2 kami..aku nk tlk gamba nih..buat mase ni 'the best vacation' utk kami sekuarge ialah..

lokasi : Bandung occassion : xde specific occassion, lebih kepada percutian pertama kami dgn Umar luar dari Msia

that's all..mohon maaf jika ade perkataan2 yg aku gunekan ni menyentuh mana-mana pihak..sesungguhnya xde kaitan dgn sape2..just my spontan idea hasil dari keobsessan Umar terhadap ultraman die..goodluck to me & to kwn2 lain jugak ;D

18 comments:

[-suziey-] said...

hahahahaa wei lawak..mmg mencuit hati aku weiiiiii..ok nnti aku akn dtg lagi utk review again n again :)

good luck ok..thanks for the effort..

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

wow mmg terer mengarang esei ni siap ada otromen lagi fuhhh cam leh menang je ni..gud luck yea..

mama_umar_maryam said...

hihiihihih..sorg penganjur lg blm bace kot..klu ina dah bace hrp2 jgnla marah kt aku ;p ..tq review..dan tq juge sbb buat kitorg sume gelabah katak,hahahah

adlin- wohhh..terer mengarutlah ni dear ;)..gudluck juga utk lin..lin punye pon ape kurangnye

momguess said...

OTROMEN!!!
hahahaha
lawak wey
serius
gud luck!!

sumpah aku xtau nk tulis jawa wlapun aku wong jawo

h4ni3 said...

hahaha
kalau menang ni kena bagi komisyen kat umar ni

Imaan09 said...

dah namanya superzety..kena laa guna superman dakk??
hahaha..BESH OF LUCK YA SIS

mama_umar_maryam said...

heheheh ..penat je aku ngomong jowo ko xphm..hahahah

hani4- tu sudah semestinye ;),t saingan sengit nih..tidak mengharap ;p

imaan - entry pon super merepek,hik3

Mama Zharfan said...

good luck zety! cute jer entry ni ;)

e.l.i.z.@ said...

fuyoooo..mode ultraman la pulak..nampak gaya mmg entry aku xde harapan nih :P

gud luck okeh

mama tisya said...

pandai ko bercerita zt leh tulis cerpen ni...imaginasi tgi nk2 plak ada ultramen tu..good luck

Nana said...

hahaha
nk putus urat kentut aku baca
aku baca sampai abes tau..
stakat ni baru 4 orang nye peserta aku baca
ceh dh mcm suziey plak jadi juri baca en3 orang hahah
tp serius tgk seme panda mengarang..
good ek..
good luck utk semua peserta juga

ibuayahdamia said...

good luck juga utk you....mode ultraman tu yg mahaiii...hehe

liana said...

hehehe..lawak ar ety..pandai ko wat karangan ek...umar tolong x buat citer otramen ni?

dbalkis said...

aiyoo..ko ni memang terpengaruh ngn oltromen umar eh..creative entry zety..all the best to yoo..kalau boleh vote aku vote ko 100x..chaiyok..

Zikri Husaini said...

hehe... dulu memang suka layan cerita ultraman masa kecik2...

mama_umar_maryam said...

mz - xterlawan n3 mz laaa...best!

eliza - aku awal2 tmpt saguhati je,hahaha,ko pon ade chance weh..

eryn- gudluck utk ko jugak,best weh mag ko!

nana - hahaha,mntk suziey bayor ko jd reviewer wehh

ibuayahdamia - n3 ayu mmg ade potensi juara ;)

liana - umat tgk pastu pelik,nape mama die layan otomen ;D

mama_umar_maryam said...

dayang - klu ko tgk n3 org lain sure ko xjd vote aku ,hahahah,diorg sumer lg hebat

zikri - hehehe,samelah dek oiii..akak pon dulu layan otomen jugak ;p

Anonymous said...

Ini akan menjadi halaman web yang hebat, mungkin Anda tertarik untuk melakukan wawancara mengenai bagaimana Anda buat itu? Jika demikian e-mail saya!.