Monday, February 14, 2011

Umar yang berjaya toilet train..

assalamualaikum wbr =)

kalau masih igt kt entri ni aku bertekad mase cuti tahun baru cina nk toilet train Umar..
aku akui first few days mmg mencabar..xnk tanggal pampers,nangis soh shi-shi, marah2 aku sambil jerit, " shi-shi belum keluarlah mama!!!" sebab aku tanye selang 3 minit,hahahaha..

tapi alhamdulillah..cuti seminggu tu aku btol2 fokus, dan hasilnya..sekarang Umar free pampers dari pagi sampailah nk tido btol2 baru aku sarung..utk waktu malam,bukan Umar yg xready, aku yg x ready nk bangun malam kejut bagai,ceh,pemalas! cume aritu aku ade bimbang tentang buang air besar Umar..sbb mase seminggu cuti tu die langsung x penah yak-yak dlm toilet bowl,mmg dlm pampers,tetapi ade 1 malam tu kebetulan die nk yak-yak,aku pon pantasler dukung die duduk kt tandas,punyela lawak keadaan mase tuh, kalau blh amik gambar kan best..si Umar sambil duduk sambil peluk aku dah gaya mcm nk kene sunat takutnye..sebab die takut jatuh dlm lubang jamban! hahahaha..aku pon sambil peluk tu (blh korang imagine x?) trus bagi kate2 semangat supaya Umar x give up utk teran dan confiden utk truskan hajat,hahahaha..dan akhirnye..plup! adoiii, terpakse lah kami harungi same2 baunyeeeee ;p

sorilah klu n3 ni agak disgusting, nk wat camne,excited la kan,anak pertama toilet train..dlm beberapa minggu lagi insyaAllah akan train Umar utk tido malam tanpa pampers ..sgt2 terasa jimatnye waktu siang x gune pampers,siyes!!

just nk share cara aku toilet train Umar (mayb some r not applicable @ suitable for your kids, ikut cara masing2 dan bergantung kpd kerelaan anak)

1. sot ba ro- sabarrrrr, hehehehe..btul2 menduga weh,mane x nye kdg Umar keciciran, laju je si Maryam nk sapu air shi-shi tu..aku kene lumbe plak dgn Maryam sape lap dulu,adehhhh

2. hari pertama smpi ke3, aku x jemu2 igtkan Umar utk ke toilet selang 15-20 minit..aku x puas hati selagi die x ckp yg die rase nk shi-shi

3. hari ke 4-5 Umar dah start merase2 nk shi-shi,bawak jugak ke toilet dlm selang sejam gitu

4. hari ke6 dan seterusnye Umar dah pandai ckp nk shi-shi, dah pandai rase, tapi aku tetap igtkan jugak! dan termasuklah nk yak-yak,hehehe

5. sentiasa puji die klu die shi-shi kt toilet, siap Maryam pon tepuk2 tgn kt Umar,hahahah,meriah kan suasana toilet train kitorg ;p

6. kitorg reward die, blh pegi playground,blh g umah tokbob,g umah embah,g playground,mcm2 lagilah utk tunjukkan yg kite care for him & encourage himself more!


dah bujang rasenye anak aku nih, T_T


lebiu Umar Husayn Hamsafar

16 comments:

~ana~ said...

zety,bila dia dah biasa diaperless ni kita kena alert jugak kdg2 sbb dr pengalaman ana, ajmal bila dah biasa ms utk dia shi shi tu lg lama. cth setiap 3-4jam br dia shi shi. mmg la dia yg cakap tp dlm keadaan dah nak keluar dah br cakap. dia asyik duk tahan sbb nak main...huh3x...

tahniah utk umar dan zety jugak...:)..

p/s, ana smpai skrg ni masih pakai kan pampers time tdo malam sbb ana malas nak bgn malam kejut kan dia utk g toilet..hah3x..pemalas betul la...

e.l.i.z.@ said...

hahahha ok ok aku boleh imagine keadaan ko camne.umar peluk kompom kuat punye hahah

tahniah umar!
dh boleh p skull la nnt

Nana said...

wahh tahniah umar
hahaha ku paham situasi yg ko lalui
sama wei mcm aku masa train damia dulu
seminggu dia tak yak
riso aku...
mayb dia xbese nak teran dalam toilet bowl kot..pakai pampes baru kuar hahaha
yg lawaknye damia panggil toilet bolw INTAI hahah heran aku
asal dia nk yak dia ckp
nk berak kt INTAI
truskan usaha
utk kasi umar xpakai pampes time tido
damia 100% berjaya dah..
good luck umar!

Farra Dhelina said...

tahniah umarrr!!!

org blm lg ni..ntah bila nk strt dah

kakyong said...

tahniah umar.. semoga berjaya hingga akhirnya..

mcm Anis dulu.. selang 2 bulan, dia buat perangai kencing kat lantai.. ntah nape, sudahnya kena start balik monitor potty training dia..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hehehe, tahniah ye umar
hahah, takleh imagine awak belomba ngan maryam nk ngelap shi-shi umar, rajin betul anak dara sorang tu, hihihi.. :P
zetty, ai lg pening, alya dh diapers free siang ari, mlm ttp pakai.. yg mak pening ni,.. time nk uk- uk ttp cari pampers.. jenuh pujuk n psiko suh uk- uk toilet.. huhuhu, sabar je la.. sekali tu dh ok, terdesak sbb tak igt bw pampers.. tp kat umah buat lagi.. haisssshhh.. ;-/

lily azliyana @ mama zara said...

wahhhh..congrats Umar!! dah jadik bujang macholah dh tak pakai pampers kan..heheheh..Zara juga tk start2 potty training nih..bilelah gamaknye..huhu

dbalkis said...

Wah..bgusla umar.dhani tak pas lagi dgn aku yg malas ni.dhani asyik nk pakai suar thomas je (training pant). Dah la ada 2 je. Kalau dh basah x mo pakai suar lain, terpaksala pampers jugak. Cd dah x mo langsung sejak 2 tahun ni.dhani kata sakit.keras kot..Dhani pun tak pandai rasa lagi. Aku bawak die g toilet tak shi-shi, dah pakai suar thomas balik die shi-shi..mcm maryam cepat2 nk tepok air shishi tu.letih2 dan aku masih kurang sabar dan gigih.

liana said...

hehehe..same la pengalaman kite ety..kat rmh aku ada dua jenis toilet..aku ajar hannah yg cangkung tp dia still bleh guna yg duduk..kdg2 bile kuor n dia nak poo-poo..aku bwk la g toilet yg kdg2 xde toilet cangkung..terpaksa harungi bersama sampai hannah suh aku tttp hdg pakai tdg bile aku asyik tanye dah ke blum.hahaha

Ila said...

tahniah umar...faiz dah free diapers siang mlm...yg mlm dia sendiri mmg tak kencing tp sebelum tido kena bawaklah...hehehe..tang berak,masih takut dok kat bowl,jadi kat bawah jer...kenalah mamanya kutip masuk bowl...huhuh

Nashays said...

umar..x lama lagi ble blajar baca niat mandi wajib yea..

AyuArjuna BiGoshh said...

zety..bagushh betul didikan u..hasilnya berjaya...shi shi...cam my kids cikgu kat sekolah yang ajaq. hehehehe

tiefazatie said...

wah!tahniah dik!chaiyok2!

SyidaGorjes said...

bagusnya Umar.
aku dah train aqid dekat sebulan,tapi kalau kat umah sering tak menjadi.kat school tu bole je dia dengar cakap teacher.hangin je aku.

[-suziey-] said...

good job! mmg perlukan kesabaran..hilang dh geli ape sume wei..ala bdk kecik..tp bau bole tahan..hahahahaha

Sidratul Muntaha said...

comgrats..
aku punj tgh nak popo train setot jugak.
tpi tgh tunggu masa yg seswai.
tpi y pasti thun ni nak kena start dah...
bru2 ni dah dpt train dia mandi dgn proper sbb sebelum ni dia sgt tkutkan air.
klu kena jirus mcm kena lemas dlm air plak!