Monday, February 21, 2011

Bila kita diduga....

salam =)

entri malam ni sekadar luahan..untuk peringatan diri sendiri...

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..terjadi pd org2 yg kite kenal,rapat..aku mule bljr untuk muhasabah diri...kdg2 terpikir,kalaulah Dia beri aku dugaan seperti mereka..mampuke aku hadapi..ape aku akan buat..pd sape aku nk ngadu...

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..aku slalu pikir..itu balasan ke, itu petunjuk ke..itu dugaan ke..hanya Dia yg tau aturan yg ditetapkan..

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..yg aku bljr dan kini masih lg belajar utk menerima walau sesukar manapun..dan amik sbg pengajaran..sbg peringatan

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..aku bljr jgn sekali2 mencemuh ! jgn sesekali berkata padan muke! kerana x mustahil suatu hari nnt kite yg terkena..

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..aku slalu berdoa..mntk dijauhkan segala perkara yg boleh buat org2 tersayang kite hampa,patah hati,kecewa..dan lebih2 lagi dari perkara yg Dia murkai..

Bila sesuatu terjadi disekeliling kite..aku bljr untuk mendoakan yg baik2 utk mereka yg diuji..yg diduga..kerana x mustahil Dia jadikan sesuatu perkara supaya menjadikan hamba-hambaNya manusia yg lebih terpuji dan banyak mengingatiNya..hmm..sedih la plak tulis ayat nih..

syukur ya Allah..sgt bersyukur atas kurniaan kehidupan sementara ini..siapa yg x pernah diduga..diuji dgn ujian berat..aku pon xpernah terlepas..cume orang tau dgn xtau je..

aku akui ada beberapa kawan yg mengadu kt aku..mcm2 masalah & dugaan utk mereka..aku xmampu nk bantu cume blh bagi kate2 semangat ,mendengar..dan sentiasa igtkan mereka akan senjata kite- jgn putus berdoa pdNya..manelah tau 1 hari nnt aku diuji lagi..mungkin perlukan kwn juga untuk didengari..



p/s: sendiri taip sendiri touching =]

20 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

pengalaman itu mendewasakan...

mummy_ayu said...

betul tu..sokong2..
kita belajar dr pengalaman..

Sidratul Muntaha said...

zet
aku dah nempuh mcm2 dari kecik sampai dah nak msuk umur tua ni
ape aku boleh ckp..
ape jdi kat org atau pada kita
1.itu cikgu pengalaman yg paling bgus dlm iudp kita
2.mcm ko ckp,DIA bg seswai dgn kekuatan kita
3.bila kita dah selalu nempuh,lama2 dah lali,lama2 dah mls nak amik pusing..alah bisa tegal biasa bak kata org tua.
4.kita jdi mkin tak huru hara..

insyaa Allah..
motip sebenar DIA bagi buruk ke baik ke dlm hidup hamba2nya tu tuk bgi kita ingat balik pada DIA.baik masa senang atau susah.
kan keje kita tuk menghambakan diri pada DIA kan?kan?!

CHeeSYaNa said...

whatever pon halangan n dugaan yg datang, kita tau family n kawan2 baik kita sentiasa dgn kita..
Just to remind you that, i'll always be with you whatever happen :)
p/s: ter'touching' sama biler teringat yg kita dah kenal almost 16 years!

~ana~ said...

zety,

sama2 la kita muhasabah diri...

SyaNa said...

kadang kan beb, kite luahkan kt kwn tu bukan utk dia bg nasihat ke
cukup jd pendengar yg baik kan
aku pn touching bile tau kesah2 kawan yg sgt menyayat ati
aku pn doakan sume org keliling aku akan bahagia

Em's Family said...

salam Zety

sorry lame tak menjenguk..

yerp, one thing yang mira sangat agree, macam dugaan yang timpa mira sekarang ni, mira rasa hikmah yang paling besar.. mira lagi dekat denganNya.. dulu jauh sangat.. alhamdulillah...

mira ade juga nak cerite2 dekat blog, ade lah dua tiga entry, until to one point, mira tarik balik entry2 tu.. sebab dalam kite susah2 there is so many things happen sebenarnyer. so baik mira dahulukan cerite yang syiok2..

rina a.k.a jaijina said...

ujian adalah dugaan dari Dia untuk umat²Nya..mungkin betul segala dugaan tu Allah nak hapuskan dosa² kecil umatNya..so, hadapailah dugaan dgn sabar..insyaallah, ade jalan untuk selesaikanya..

dwimaya said...

like (mcm like button dlm fb tu)

ni sbb kesah smlm tu ker? ms kena denda teman korang mkn tuh? iskk..

saya msh terpkir2 hal tuh..

dbalkis said...

Samala zety, kalau tgk sekeliling pada nasib orang pun aku dh boleh touching2 sgt sedih. Kalau diri sendiri diuji tak tau camne. Harap2 la diberi kekuatan dan kesabaran..

mama_umar_maryam said...

tq sis ayu,mummyayu..ooh rmi btol kwn2 ku name ayu nih..hehehe

ye mak setot,Dia bg ujian tgk2 gak kt hambaNya,hehehe

dayana - oh,u made me wanna cry ..16 tahun tuu..kene wat jubli perak nih ;p

ye ana..moh same2..

mama_umar_maryam said...

btol syana..aku pon hrp kwn2,org2 yg ngadu kt kite tu..sekurang2nye ilang la sket tekanan sbb ade yg mendengarnye..

mira - hehehe,gr8 u r back,btol mira,kdgkan sumer bende pon kite nk tulis..xper,mira tulis bende2 syiok kitorg pon naik syiok gak..

mama_umar_maryam said...

rina - ye rina..ujian Dia dtg mcm2 bentukkan..

dwimaya - xusahlah kenang kesah smlm tu,hahahaha..xdelah..tibe2 mcm nk muhasabah diri sbb manela tau ade dugaan mendatang kt kite plak..

dbalkis - ye dayang..doa..doa..doa..

Ila said...

yup,jadilah pendengar yg baik supaya suatu masa nanti kita boleh belajar dari cerita2 itu

mama_umar_maryam said...

tq ila..thats y..bile dgr citer org,kite bljr dan amik pengajaran..

SyidaGorjes said...

kalau Allah tak bagi kita experience semua ni, tentunya kita akan teralpa.....

lia said...

ada seseorg terdekat dgn aku tgh ada masalah.... aku dgr pon susah hati tp aku kena kuat utk tabahkan hati dia...

h4ni3 said...

huhuhu

tacing jugak...

Farra Dhelina said...

pengalaman mendewasakan kita kan kak

mama ahza said...

so true!! hugs! T.T