Thursday, February 3, 2011

Ang Pow dari jiran Mawi dan banglo RM1.6 juta

assalamualaikum wbr =)

arini rezeki anakku Umar pulak..atuk & nenek sedare Umar ajak g beraye ke rumah kwn2 bangsa Cina diorg..mmg tiap2 tahun famili tokbob nih akan dijemput utk dtg ziarah ke rumah kwn2 Cina diorang..so tahun nih, Umar diajak sekali sbb budak2 ni mmg rapat dgn diorg..Maryam terkinja2 nk ikut tp die kecik lagii..kang melalak ilang feel gong xi fa cai ;p

jgn slh tafsir ye, diorg hidang minuman yg halal lah mcm air kotak, mknn pon yg halal2 jugak..niat pon ziarah kawan2 kan..sekali dah balik tu (Umar sebenarnye xnk balik umah >] ) kitorg amiklah die kt umah tokbob..trus die hulur ang pow kt aku..aik??tekejut i..ade 4 ang pow sumernye! makcik apai citerlah yg Umar sgt behave kt umah orang2 tuh..tgk kolam ikanlah, konker tv tgk katun, main2 dgn budak2 cina baya die..good boy mama ;)..dlm 3 buah rumah yg diorg pegi, ade 1 buah rumah nih rupenye berjiran dgn Mawi (kt Bangi golf resort)..tapi xnmpk lah Mawi beraye kt umah Cina tu kan .. kitorg pon ade gak psg angan2 mat jenin nk beli umah kt BGR tuh..tapi alahaiii..keje 80 tahun lgpon rasenye xdapek ;p..jadi rezeki Umarlah dpt ang pow tahun nih =)



then,arini jugak classmate apai mase kt MRSM KT ade buat small gathering..kt umah slh sorg classmate diorglah..nk carik umah die senang je,tekan2 GPS tu mmg dlm 1/2 jam dari Bangi dah smpi ke Kayangan Height, Shah Alam..umang aiii..Kayangan?!? mmg btol2 mcm kt Kayangan umah kwn apai nih! sonoknyelah..blh tumpang cuci mate ;p tapi satulah aku nk kate..memang bukan nk mengate..cume nak memuji sgt2 tuan umah nih..i mean kwn apai nih (die pompuan)..sgt2 la humble nyer..very cool & x sombong! die layan kitorg ala2 buatlah mcm umah sendiri, hik3..sukelah iiii..tapi aku idakle obvious sgt nk snap pic sane sini, segan la plak..kang ape plak die kate..sikit2 jelah..lgpon nmpk diorg mcm baru move in..swimming pool pon tgh bersihkan, kering kontang kolamnye..tapi siyes aku mgm suke deco & konsep minimalis diorg, my taste ;)


mak bapak borak sakan, anak2 dilambak dengan toysss..oh ye, kebetulan anak2 kitorg ramai yg sebaye..pool blkg umah tu ha..


kt meja makan..kitorg just minum petang je, ade pizza,lemang rendang,ayam percik etc. simple dishes but satisfying


the ladiesss..yg aku peluk tu anak tuan umah, speaking berabuk youuu..tuan umah @ mak die yg kt blkg x pki tudung tu


semua sekali..x ramai yg dpt dtg.tp cukup meriah jugak ;)

ikutkan hati nih nk je amik gamba kabinet dapur,bilik tido,garden,ruang yg lain2, tp siyes segan!
mase otw nak balik umah,aku & apai borak2lah .. sebab tuan umah kwn apai tu bekenan sgt dgn Umar, siap nk book jadi menantu, haihhh..kene ckp omputih la mak mertua cenggini,berbelit lidah i time merisik nnt ;D..sekali aku tnye apai, bape yang umah die tu ek? rm800k ade?
sekali apai jawab, RM 1.6 juta yang....trus kensel nk tempah hantaran! hahahahahaha...gurau2 aje kitorg nih..beselah kan klu jmpe kwn2 nk kenen2kan anak masing2..

so dlm perjalanan pulang, otak aku nih berpikir2..sejak akhir2 nih, ade je rezeki dtg kan..wpon tak dpt duduk kt banglo 1 juta, asalkan hati gembire..idup dikelilingi org tersayang , dah rase syukur sgt2..alhamdulillah ya Allah..kene sentiase bersyukur dan beringat2..dan jugak, x salah utk jadikan kesenangan orang lain sbg inspirasi utk kite berusehe nk berjaye jugak, x salahkan ? yg penting jgn sesekali rase hasad dengki dlm hati, mintak jauhkanlah sifat2 tuh..apepon tuan umah, kami sgt2 thankful dgn hospitality anda...semoga dgn sikap anda yg disenangi tu Allah murahkan lg rezeki anda sekeluarga..dan kami juga ;)..dan kamu2 yg membace nih juge =)

15 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

seronok dapat gather together....meriah suasana semangat muhibbah...moga semuanya dimurahkan rezeki..Amin :)

Farra Dhelina said...

umakaiiii 1.6 juta kak?? gile betik mahaiiii..bape blk tu?? gila ahhh...

amboi byk nya uamr dpt angpaw ye..

dbalkis said...

Btol tu beb. Orang murah rezeki kita jadikan contoh dan ilham utk kerja keras. Nak dpt senang sekelip mata bukan senang kalau kite bukan anak org kaya.kalau dengki mendengki tak kemana. Aku pun slalu berangan2 nk umh best dan alhamdulillah rezeki yg ada skarang dh best sgt..taste n design sendiri wlpun tak de la dapat cam casa impian jauh lagi astana cite anita sarawak tu.

CHeeSYaNa said...

aku pon suka sangat tgk rumah Yati tu.. tp tgk gambar kat FB die jerkla... sambil berangan sendiri.. :)

Mrs. Amien said...

hehe..manyak angpow umar dapat..bg sikit kat aunty leh..hehehe..

kayangan height tu rasenye amin, husband alid penah keje jd kerani site kat situ masa mula2 develop umah kt situ.time tu kat uni lg..dia keje masa cuti sem..mmg besar2 umah kat situ kan..penah le alid menggedik datang situ lawat bf.hikhik

zeti, dalam gambar kawan apai tu kan, one of the guy kawan alid kat kusess dulu la.ammar nama dia.yg pki bju ijau.hehe.what a small world gitu..

n ttg jadikan inspirasi tu.....GO ZETI GO!!!!

Em's Family said...

banyak tu angpow Umar.. tapi memang Chinese memang murah hati bagi angpow.. :) hope this keharmonian kekalan..

mama_umar_maryam said...

yes sis,pastu dok pikir,eh duit tu blh buat makan ke ek?ker beli baju je..hmmm..

farra - bilik xsure,ade 5 kot,3 tingkat,kwsn tu mcm agak baru..best je umah die,btol2 blkg surau ;)-angpow umar kitorg tumpang sekali ;p

dbalkis - hahaha,anita tu jauhhh le..sdgkan umah kwn kitorg ni pon mcm mustahil je nk beli ;p,btul tuh..jdkan kejayaan diorg inspirasi sambil tu kite bersyukurrr

dayana- dahla muke korang ala2 serupe gitu..yati tu baikkan,selamber je..tulah,aku pasan die exMMU

mama_umar_maryam said...

alid - oh ye ke..skg nipon byk hutan lg kwsn tu..ade monyet2 bagai,hehe,ohh yg baju ijau tu haa btollah ammar name die,hasben klasmate apai..psst,zt dah reply msg alid baju Zara tu..amboi2..juling matekuuu

mira - tulah,pd diorg,time raye ni utk bagi org duit hasil diorg keje kan..cume konfius sketlah,as muslim,rasenye duit tu xblh buat makan,buat beli baju,kasut toys blh kot..hehehe

~ana~ said...

best nya umar....dpt ang pow..:)

zety, kami pun sokmo berangan bila tgk rumah org cantik2 ni...x dpt semi-d, banglo, corner lot pun cukup la...heh3x...

lg satu, kami sokmo duk pk...brp la diaorg2 ni byr kat bank tiap2 bln kan kalau dah harga rumah cenggitu rupa...heh3x...

mama_umar_maryam said...

ana - zety siap request kt apai, dpt banglo setingkat mcm surau pon xper,hehehehe

byr kt bank bulan2 tuh..hmmm..klu dah millionnaire tu byklah sumbernye ;)

kakyong said...

amboi. byknya dpt angpow.. kakyong ingat masa koje company lama dulu, paling byk bos besor bagi pun RM10.. kedukut betui bos2 kat Ipoh ni... :P

e.l.i.z.@ said...

bestnye kalu mawi p beraya sekali hehe..aku xpenah lagi tgk area BGR tu, mesti besar gile ek umah kt situ..tgk la angpow pun kasi 100..gile kaya!

h4ni3 said...

takpe.. kumpul angpow umar n maryam banyak2... dah cukup sejuta sok, boleh pinjam buat beli banglo kat BGR.. hikhik

tiefazatie said...

wah..byk btol angpow umar dpt!hihi..murah rezeki dik..

psst..kak..mahal gle umah tue!pengsan ai..hihi

mama ahza said...

hahahahah! korang laki bini sebijik kitorg laki bini, suke kire harta orang pastu kagum and seterusnye berangan kekekeke! xpe, dreams are free! insyaAllah mase kite akan sampai ty, bykkan doa, semoga kite semua diberkati dan dimurahkan rezeki...ha cepat aminkan doa aku ni..aminn.. :D