Friday, February 11, 2011

peluang keDUA untuk aku..

assalamualaikum wbr =)

1stly maceh sgt2 masih sbb kwn2 masih dtg BW ke pondok kecilku ini..dalam hati ni mcm ade yang menghasut-hasut utk beri penghargaan kt kwn2 yg setia dgn ku...tapi bila & bagaimana tu, rahsia la dulu...hehehehe...

lately mmg bz, tp aku seboleh2nye xnk mengeluh! sebab -sendiri carik pasal ;p -aku yang pilih utk lakukan itu dan ini..aku yg decide ape aku nak..jadi, skg ni mmg byk masa aku peruntukkan utk menulis tesis & karier aku lah..kadang mase utk picit jerawat sendiri pon xder,hehehe..

aku sebenanye mcm baru lepas tersedar dari mimpi ngeri tau tak..atas sbb aku ni careless & memori short term aku ..hampir2 aku kene extend pengajian aku..kes x alert la nih..tulah..Dia nk igtkan aku..jgn lekaaaaa sgt...alpa...ntah ape yg aku buat tah...dpt alarm sekali baru tau langit tinggi rendah! tapi, Alhamdulillah sgt2..dah setel...tu pon aku kol fakulti dan bercakap dari hati ke hati dgn kakak kerani yg handle hal2 registration nih..ckp elok2 sgt aku..mintak maaf byk2..mule2 siap igt nk create story..tapi las2 aku admit je kecuaian dan kenyanyukkan aku tu..

kemudian, ade 1 citer dah lame aku pendam...lame tau pendam..dlm 2 minggu gitu...besenye kalau ade hot story tergedik2 aku nk cpt2 update, tp kalini tak..tgu mase yg agak2 sesuai baru aku citer..nak tau citer ape? hik3..bukan ape pon..aku terlanggar skitttttt kete orang..so, adela calar sket kete tu..mule2 aku igt klu xde orang mmg aku nk blah je..sebab bukan kemek apepon-setan hasut aku- sekali blh plak owner die kuar dari kete, dari tmpt driver tuh, lohhh..aku igt xde orang, rupenye ade!! ishk..dalam hati aku dah seriau, kene sinsing lengan nk gadoh ke camne kan..sbb kete masing2 ala2 parking tersenget dan sempit..paham2 jelah jalan kt area kedai Bdr Baru Bangi nih..sumer akal pendek main park je kete tepi bahu jalan - tapi aku tak ye

keluar2 je driver tu, lohh ..preknen rupenye cik adek nih..x jadi aku nk blah camtu je..kene gak setelkan dgn die, timbul simpati aku..yelah, dahla perot tgh boyot2 tu kan..aku mase tu mmg redha jelah klu kene byr ganti rugi pon..mmg salah aku..bincang punye bincang kitorg same2 g bengkel kete berdekatan..punyela lawak..tulah org pompuan, xtau ape..klu kete tercalar bukan pegi bengkel kete okeyy..pegi kedai cat kete! fahimtum?? hahahaha..yg mekanik cina kt woksyop tu pon geleng2 pale tgk kitorg..

cik adek tu tgu suami die dtg ..suami aku? haaa..xdpt dtg,setel pki phone je..seb bek xkene bebel byk2 ;p ..takut gaklah aku kan..dibuatnye laki die mcm bonzer,dtg2 trus maki hamun aku..x ke naya ..pastu bile laki die sampai, aku ckp elok2 mintak maaf lagi sekali, dan trus pas hp aku sbb apai nk ckp dgn laki die..rilekk je diorg dscuss trus laki die kate ,"xpelah..nanti kitorg contact kalau kitorg nk g woksyop ye.." aikk?? apekebendelah yg apai ckp ek? so,trus kitorg salam2 dan aku pon baliklah dgn perasaan yg sgt x best..yelah..mana best nk kuor duit saje2 nk elokkan calar kete orang?? kete sendiri pon calar gak ;(..yg lagi x best kete diorang tu baru kuar 2 minggu..huk3...kete baru weh!!

sekali tibe2 msg hp aku bunyik..dari cik adek tadi...die kate xyahla byr ape2,diorg anggap 0-0 je..lagipon cume calar sket je..lenkali hati2 ye..pesan cik adek tu..ya Allah..happynye aku!!! trus ilang bad mood aku! aku trus btau apai yg hal tu dah setel..dan kene bebel lagik ;p ..

pengajaran dari 2 citer di atas ialah;

1. jgn ego utk minta maaf atas kesalahan yg memang kite buat..ade org ego..dan sbb ego tu blh jadi mcm2..bayangkan kalau aku ego xnk mintak maaf..akan pjggggggg citernye kan ?

2. kene sentiase alert dan peka ..thats y aku ni mmg kene ade buku planner, x cukup dgn buku aku catit dlm notes hp aku..alert lagi dlm kalender..haaa..mmg sepah2 la tulis..sbb aku mmg jenis yg cuai ;(

15 comments:

ieda said...

sibb baik . :)

Ila said...

uik,byknyer dugaan..tapi takper,mematangkan diri supaya sentiasa beringat...take care

tiefazatie said...

uiks2..mmg sis kne wat note kat diari nie psl benda2 stdy sis nie..=)

2nd..tue la xrugi kan minta maaf..=)pastu sis ikhlas lg..alhamdullilah...die ok sj nie..

AyuArjuna BiGoshh said...

pengalaman banyak mengajar kite :)

dbalkis said...

ada pakcik penah langgar bumper keta aku..tu pon sebab salah orang lain masuk tak bagi signal..aku sangat kesian kat pakcik maybank tu (dia bagi kad die). done2 terus kasik rm200. dia kata tu je yang ada.btol wallet dia kosong pas keluarkan 200 tu. pastu dia kata call nanti kalau dah sampai workshop. dia tak lari..tepati janji swipe lagi cc die rm400..kesian gile.seb baik dapat discount sebab aku ada insuran..kalau tak rm500 beb..gile kesian kat pakcik muka sedih mcm rasa nak je kata tak payah tapi aku pun tak akan ada duit tak pasal2 nk bayar rm600 repair keta..

syukur sangat adik tu kasik free..btol kata ko, apa2 mintak maaf. mana tau sejuk hati orang tu dapat kasik free..

Afne said...

gitu la lumrah manusia. Allah jadikan sesuatu mesti bersebab. cerita ko jd pengajaran kt aku juga. mggu ni super duper bz. update blog semua auto published. gila tak gila mmg tak sempat update kt opis. fb bukak tp jenguk sekejap2 kt rmh. aku mmg mrh gila sbb lps dpt keje baru aku still kena buat keje lama. org yg amik keje aku asik mc/el. yg pailang nya style dia cuti mmg sengaja nk elakkan keje. dulu time2 stock take pn cam tu. mmg kesian colleague dia. mmg sibet la. aku buat juga keje even mulut aku bebel2. tgk dh 2-3 mggu mcm ni je kan, aku trs jumpa bos. tanpa prejudis aku story a-z. bkn niat nk burukkn sesapa tp tindakan sengal bdk tu efek kt everybody. klu dh tau mak dia sakit selalu keluar masuk sepital, cari la nursery/babysitter lain. aku siap cari alternatif hari lain checkup sbb nk meet time line keje. ntah la zet. tu yg buat aku gila dgn org tak bertanggungjwb. ehh pnjg lak ngomennya hahahhaa

ibuayahdamia said...

pengalaman tu satu benda yg pasti org lain tak akan boleh bayar kepada kita..jadi setiap pengalaman ada hikmahnya..

~ana~ said...

zety, tarik nafas panjang2 lepas slow....anggap la semua ni dugaan..kita ni manusia x lepas dr dugaan..mungkin tuhan nak tunjuk kan sesuatu pd kita atas apa yg terjadi tu..jadi kan iktibar...take care ya...

Farra Dhelina said...

baiknya org tu ye kak..nsb baik..ye lah, lagipun akk pun baik..mmg kena lah dgn org yg b aik jugak :)

Nana said...

adeh....ko langgar kete orang?
sama mcm aku la kes ko ni
gegel lutut kan??
aku ni lagi
reverse2 tak sedo ada lori
bamm..lori ok je...
lampu aku hancus...

bab gesel kete orang pehtu blah pon ada aku buat..hahah jahat nye la lari...
dah tu xde orang dalam kete tu aku blah la...

kakyong said...

Alhamdulillah... berani kerana benar.. ;)

mama_umar_maryam said...

yer korang..the power of forgiving & ask for forgiveness,wpon kdg2 hari itu bukan hari kite,tp aku bljr sesuatu dari dua2 citer tuh..tq korang sudi bace ;)

[-suziey-] said...

pasal registration tu..hmm aku pn ade night mare gk pasal maaster aku dulu..lg giler arrr dr ko aku rasa..ekekek:D aku bole terlupa exam date..selamba je aku dok vacuum umah, mop lantai..kemas umah..then tergerak nk check hp..slalu mmg mls nk cek hp..alih2 ade msg dr classamte aku tnya mane aku xdtg lagi..rasa nk pitam weiiiii..tgk hp kol 950am..exam kol 10am..merempi aku wei...mmg giler arr..seb bek lecture tgk muka aku mcm nk nangis dia kasi masuk exam..perghh..tp bila pk balik tu kenangan manis sbnrnya..ekekek:D

pasal eksiden tu..nasib ko baik sbb kena ngn pompuan..klu kena ngn laki n cayanun plak tu..mmg masak arr..

Nashays said...

aku terasa seperti ko bercerita di ceruk sempit si tempat lama zety

yea..kadang kite ni ego nak ngaku salah sendiri padahal berterus terang tu lagi baik sebenarnya

e.l.i.z.@ said...

wehhh aku pun x parking senget kt BBB tu :P

camne buleh nk kena extend? xpaham sikit di situ

woooaa kete baru ko p calarkan ekekkek sib baik xyah byr..heheh ada hati nk lari ek hihih