Saturday, December 18, 2010

Young painter at work ;)

assalamualaikum wbr =)

aktiviti ari sabtu kt umah..while our little explorer Maryam tido tengahari, Umar yg asek memekak nak 'aiskrim tekan'..nak 'aiskrim tekan'..naik pekak telinge aku..tau ape itu aiskrim tekan? haaa..kan skg tv byk iklan toys hasbro lah, playdoh lah utk christmas..jadi Umar ternmpk iklan playdoh yg set buat aiskrim tu..adoiii...die igt blh trus makan aiskrim tu, lagi horror klu kitorg beli nnt con4m pampers Maryam akan ade hasil playdoh =D..jadi puas aku twist ingatan Umar supaya lain toys die yg lain..aku pasangkan set thomas & train..die mcm dah muak..on kan laptop, dok gadoh dgn Maryam, tgh tembak2 otomen pon selang 10 minit die mntk kt aku 'aiskrim tekan'!!

last2 aku godek2 adiah bday budak2 ni terjumpe set watercolor nih..lupe plak sape yg adiahkan tp mmg betul2 bergune!! mmg Umar leka betul dok kaler2..yelah, sebelum ni just gune pencil color,tp nile pengalaman die yg pertama gune watercolor..pastu ade jugak span bentuk bola, keta, ikan & orang .. aku pon naik seronokla pulak..yelah, last bljr pendidikan seni mase form 3 dulu,hahahaha..aku lukiskan fish..tunjukkan dulu cara gune watercolor nih kt Umar..



pastu Umar mmg asyikkk ..tmpt air tu aku gune plat makanan Maryam ..hahahhaa,blasah la ye nak..Maryam dah xpki pon plat fiffy tuh..dan pki apron mickey yg dpt mase g petrosains aritu


hasilnyaaaa...pehh..ikan berdarah nih agaknye terlepas dari kail pancing! trus aku tampal kt fridge..konon2 nk jugaklah tiru org lain..letak hasil lukisan anak2 kan ;)



aku pasti ramai kwn2 kt luar sane yg mcm nih..klu blh sumer hasil yg anak buat kite nk smpn kan ? kecuali yg conteng dinding lah ;p

17 comments:

ibuayahdamia said...

hahaha..ikan berdarah yer...ok lah tu...nanti time2 tak der stok dalam peti, leh buat 3 rasa..ekeke

tapi bagus budak2 explore cam ni...otak berkembang sikit..

Farra Dhelina said...

ctk fish ibu diorg lukis hehehe.. mirza blm pndai lagi..nnti nk jugak lah simpan, bernilai kan!

~ana~ said...

ajmal pun kitaorg br ajar dia guna pencil color yg boleh guna dgn air tu...excited sungguh dia...then lekat kat peti ais, penuh peti ais dgn hasil lukisan dia...

kakyong said...

kakyong ade setengah tu berjaya di simpan.. tp sudahnya anak2 amik kertas2 tu buat kapalterbang... huhuuu.. tensi pun ada.. la ni yg ade dalam lappy jer... tu pun mana yg sempat snap...

h4ni3 said...

saya pun simpan budak2 ni punye hasil conteng2
tapi tak letak kat fridge la.. sbb fridge da penuh dgn FM.. hehehe

Nia said...

ha,..nanti boleh buat skrap book gambar lukisan ni Zety. dah besar nanti mesti dia terharu tgk..

MY HEART said...

Pandainya dia mewarna...


salam kenal ^_^

e.l.i.z.@ said...

hahhahah eskrim tekan. jgn ko, kang dia p mkn kang..dh la menda tu colorful

seb la jumpa watercolor..ralit sikit kan main color air ni hehhe

Lelaki Ini said...

alalalala..
chumel sgt2!

lia said...

askem tekan itu turut wat kepala aku pusing ha3 sbb mamat Amsyar tu pon boleh terminat nak itu mainan...

best la aktiviti ko ni... boleh aku aku amik idea ni yer...

SyidaGorjes said...

setakat ni hasil karya aqid akan secara otomatik ada didinding.so tak payah nak tampal kat fridge.dia cepat bosan dengan color pencil.cuma nenek dia je la yang jenuh lap dinding sampai cat pun jadi kaler lain.hehehehe.

Em's Family said...

mira pun simpan jugak hasil keje tangan emir.. but dun really simpan, kalau bile tang tengah mengemas rumah tu lepas tu tengok bende2 tu bersepah.. balun jugak buang dalam tong sampah haha

mama_umar_maryam said...

ibuayahdamia - haaa..xpon masak stim ;p

farra - cantek fish tu? haiiishh..fish togel,sisip pon tadak,hahaha,simpan 1-2 je,yg lain2 tu dah mcm sampah ;p

ana - blh buat galeri seni tu ;)

mama_umar_maryam said...

kakyong sure galeri seni lg bykkk,hehehe

dr hani4- xper..adela alasan nk bli fridge baru ;p

nia - gud idea nia, scrap book kan ;)

my heart - hehehe, budak umo 3 tahun punye mewarna,blhlaaa..slm kenal jugak

mama_umar_maryam said...

eliz - tu aku riso nk beli tuh,takut dua badek ni kang berjemaah mkn playdoh tu

lelaki ini - heheh, nk join le tu ;p

lia - tulah,igt nk tgu die phm betul2 konsep playdoh tu bkn utk makan..

syida - hahaha, ade seb bek cat jenis blh lap trus kan..xpelah..imaginasi tinggi tu aqid

mira - samelaaa..ni la baru 1st time simpan,yg lain2 sampahhhh je.hahahha

Anonymous said...

Umar : aduh sadisnya Mak long tgk ikan tu..berda'ah..tapi cantik gak..ada bakat jugak anak buah den ni yo...

Nana said...

berseni umar..
ni kalau lelong mahai rege dia ni hehe