sempena cuti ari buruh, i jd buruh kt umah plak ;)..smlm Maryam dpt buah stoberi dari cameron highland..sandal stoberi pon dapat..tq nektam & family =) ..nektam ialah ibusaudara apai yg jage Maryam ..beliau juga adalah seorang caterer dan klu ade event family bangi,dielah chief chef nye ;)
dok tenung stoberi tu klu dimakan camtu je masam..maka aku pon googlelah resepi yg melibatkan stoberi..jmpelah resepi puding kastad kot..resepi die i cilok kt blog sapetah lupe..
bahan puding:
1 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
gula ikut suka,klu suke manis byklah
-kacau atas api sederhana smpi pekat/likat..
-taburlah stoberi ke,kiwi ke,cokctail ape2 ke atas puding tu, kismis
-masukkan dlm fridge biar sejuk
-klu nk masukkan siap2 dlm bekas mangkuk ke,adunan yg ade bentuk2 pon boleh
bahan kuah :
1/2 tin susu cair
1/2 cawan fresh milk - i gune je susu marigold low fat dlm fridge
gula ikut rase
*nk letak telur kuning 1 biji pon ok, tp i x ltk pon
letak air sikit2..jgn smpi cair sgt
-kacau atas api sederhana, pastu dlm 5-6 minit simpan dlm fridge jugak
dah sonang yo, xsmpi 1 jam pon..tp nk tgu sejuk tu lame gaklah.hehehe
10 comments:
waaah, mmg best ni!
stoberi timbul2 tu.. =)
panas2 dpt puding strawberry mmg best
makan sejuk2....
perghhhh
tahniah..
Lenkali kalu mak tam p cameroon lg ko buat pavlova pulak ye
huhuh..
ngences aku tgk!
waaaa...chef tersohor dah ni..:)
kita tekak org kpg betui...tk reti mkn puding kastard..tgk sedap ja..
wah..sedap2..huhu
alahaiii sedap pulak nmpk gayanya... nk try lh nanti.. :-)
melelh ayak liur tgk >_<
Post a Comment