Wednesday, May 9, 2012

Tips mempacking baju bajan untuk bercuti

salam =)

beberapa taon dahulu aku ni sgtlah xreti mempacking secara padat madat baju2 klu nk blk kg atau g bercuti mane2..dulu time packing sorang2 aku  men campak2 je tudung mane nk pki dgn baju nih,pender ltk 10pcs  utk 2 malam je..?! dan mcm2 lglah..klu boleh 2/3 isi umah aku nk bwk..time nk blk kg mesti mak aku bising, " ko angkat sendiri beg ko tuh, jgn soh adek!" elleh...diskriminasi..bistu ape gune ade adek jantans 3 org??  ..pastu bile dah tawen dgn apaiku..g hanimun kt Phuket ,igtkn nk share jelah 1 beg kan..ate sumer boleh kongsii..sekali tu, beg tu dah penoh dgn brg aku,tgl bhgn poket kecik xde zip je utk apai..ceh,mane cukop..mmg fail..x reti btollah nk packing dan bajet baju-bajan nih..pastu bile dah terkuor 2 budak kecik tu..time nk p jln2 hatta g midvalley sahaja pon aku dah stat gendong bag isiklah segala lampin,kain lap mcmlah diorg nk muntah 8x kan ..berat,berat, bukan shj berat mate menengoknye..berat lg bahu apai memikulnye ;p

tapi..sesejak aku blk travel dr HK bln 1 aritu..(lorr,punyela lame baru dpt kesedaran)..dimana aku bljr utk memampatkan hanya 1 luggage besar baju aku,Umar & Maryam..termasuk bekalan makanan halal utk diseludup, aku rase aku dh tau tips & tricks nye, heheehe...nk share jugak wpon xdelah bijak mane tips aku nih..tp utk kande dinde yg bermasaalah mcm aku nih, eloklah bace..

tips nk pack baju , sesuai digunakan utk kuarge 4 org, lakibini + 1 anak yg dah xpki pempes + 1 anak berpempes

1. kalau cuti2 kt msia je mmg sng lah..blh je bli baju budak2 ni kt kedai mane2pon klu tibe2 baju x cukup..rasenye pki bagpack pon okay kan..tp klu ke negara orang,mcm pyh sketlah..takut bajet larik nk shopping pon ye jugak,hahaha.. kitorg bkn jenis pki bagpack tu, lgpon aku rase apai pon ade mslh mcm aku gak,main hangkut je baju/suar yg ade..seb bek tawen dgn aku yg dh dpt kesedaran ttg mempacking nih..klu tak..haaaa..asek byr excess luggage jelah keje korg laki bini ;p

2. dah tau bape hari/malam nk jalan, pilih dan sort/filter baju2 anak2 dulu..sbb baju diorg ni byk kemain..klu nk g cuti kdg tu kite ni naklah budak2 ni pki baju lawo2 sket..yg baru ke..asingkan baju jalan siang & malam, baju tdo, baju emergency..klu baju tido tu,ulang 2x pon xpe weh..lagi2 klu tdo dlm ekon/tmpt sejuk..klu kuar jalan malam2,biasenye aku pkikn trus baju tido..suar je senonoh sket..balik jln2 sng,trus sarung suar tido

3. lipat pakaian kecik2.gulung kecik2 sekecik2 mungkin! klu ade plastik pastu blh sedut dgn vacuum tu lg bagus..tapi..kitorg xde bende tu..penah gak aku terpikir nk gune vacuum umah tu (y_y)..

4. toiletrist klu blh gune bekas yg kecik2 je..aku mmg ade bekas2 kecik nk ltk moisturiser,toner sume tu..kire seb bek jugaklah aku xpki kolagen ke,bwk penyuntik vitamin c ke.hik3

5. setel bab baju & toiletrist..bab pempes n susu anak2 plak..caye x caye kande dinde sumer, aku pnh sumbat sumer ni dlm 1 beg utk kami ber4! susu budak2 nih, pempes maryam dgn pempes aku skali,eh. tapi camne2pon ttp kene ade bekalan susu/pempes yg dibwk pada tangan..tu mmg xblh nk elaklah..klu blh elak,cer kande dinde btau sket tips kt aku nih..hahahah

6. time nk sort dan pack baju sendiri dan laki aku rase xde masalah sgt dah..sebabnye, bile dh nmpk beg tu mcm nk termuntah , korang dah tawar ati nk sumbat byk2..see,reverse psikologi disitu..so, trick nye pon lebey kuranglah mcm pack baju anak2lah..baju tdo blh pki 2x (tupon klu pakailah ;p) , baju jalan klu agak2 peluh x dasat,ulang jelah..bkn ade wartawan pon nk amek gmbr ko,hahahaha..lg 1 tips, beli panties pki buang je..siyes sng & save ruang,hehehehe

7. sbg wanita yg bertudung,pemilihan tudung2 utk jln2 juga leceh bebenornye..lagi2 klu tudung peberet jenis ber'iron' atau muncung keras-jgn-sesekali-ko-terduduk-awning-tu-ye..sobs,makanye,tudung jenis shawl lah yg plg ideal skali utk dibawa jln2 ye..lipat pon sng, secara logiknye,klu bwk 2 tudung awning ,bile kite lipat = 5 ke 6 elai shawl..xcaye, cer korang lipat skg ;p

8. kunci kejayaannye disini ialah bersederhana sahaja...hehehe..tp rmi lg sebenanye yg mmg terer bab mempacking nih..aku share tips ni berdasarkan pglmn aku je..xde quote dari mane2 pon..rase nk pakai ,pakai..rase klu ade tips lg baguih,sharee..aku igt nk amik gmbr sekali nk tunjuk..tp mase packing tu xterpikir plak nk amik gmbr bagai..

oklah..ni sebenanye warm up entry sblm n3 cuti2 Langkawi ditaip..mate x blh nk lelap sgt..mule2 igt nk buat keje tesis aku tuh..sekali lain plak yg aku taip (y_y) ..insyaAllah akan smbg citer lagik..daaa..

12 comments:

mummy_ayu said...

kalu gulung2 kan baju pun leh save space gak..bekajar ngan member sbb dia selalu gi masuk hutan...

::EIDA:: said...

Ida pun sumbat satu beg laki bini.. harus gulung gulung sekcik kecik baju tu.. pastu ikat egtah.. heee~~ simple!

CHeeSYaNa said...

tudung aku still pakai tudung awning tp aku limit to 2 helai jerk. So, if g bercuti, nampak ler aku dok pakai tudung yang sama jerk :D baju je tukar2..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bagus punyert ips, kita kalo pi bercuti memang penuh satu beg, kadang2 sampai 2 & 3 beg, hubby mmg bising la sebab cam nak tinggal sebulan kalo nengok barnag yang dibawak

Nana said...

hehehe aku mmg kategori org yg malas nk bawa baju banyak2 sebab xmau berat beg
tu pasal pesen aku jeans memang selai je pakai la 3 ari, standed la jeans pakai 3 ari kan hehe
pastu baju bawa jenis yg nipis2 senang.
bab tudung tu mmg stuju sebab aku kan pakai shawl, nak bawa byk pon xpe sebab xjejas space

suhailas said...

heee sama leee pon malas nak bawa banyak baju....setuju sangat ngan nana....

syanasaid said...

hehhee aku ni jenis sume benda aku nk hangkot
yup aku pn mengalami masalah yg sama even pegi ke jusco jek pun
huhu

tp ni kena planning dr skrg utk trip sabah july ni
pampers, susu iman la paling mencabar
perlukah aku beli jek kt sana?
hehee buat la segmen pertanyaan

ayang said...

hehehe ok la tips yg berguna tu.. oo gulung ye?? ok la lepas ni bole la saya praktikkan. saya pun selama ni msti bwa bagasi saiz cabin + backpack + handbag + bakul susu + beg pempes pulak tu utk 4org n bukan lama pun cuma 2 3 hari jek hehe

paling banyak kalau cuti hari raya.. maunye bagasi utk kami suami isteri n anak lain pulak bagasinye.. hehehe

Afne said...

zet, ikut aku klu blh minimise kan jumlah baju. spare sepasang utk extra je. pampers anak bawak agak2 tak yah byk.

mcm masa gi langkawi dulu ko caya tak kitorg cuma bawa 1 backpack. bkn beso mcm backpack travel pun! masa tu haziq msh bf so mmg lenggang kangkung je aku hahahhaaa. tp bila blk dr langkawi siap beli beg troli & backpack lg 1 hahahaaa

mama tisya said...

aku part packing mmg jimat...tp hubbyku kalo bole byk nk bw..padahal aku tau tk pki...so mmg aku akan check 2-3 kali la ..senang 1 beg je

mama_umar_maryam said...

tq kande dinde for your warm responses & tips tambahan!

syana - klu susu iman sng nk carik beli je kt sane,pempes pon..mcm kitorg aritu,susu dgn pempes bli sane,hehehe

Mama Lela said...

Salam. Ety, k.lela pun nk share satu tip, bayangkan kalau gi jejalan kak lela sekeluarga (8 org)??? biasanya k.lela bawa 2 beg besar,tp x lh besar sgt, 1 beg utk anak2 lelaki, satu beg lagi k.lela, abg zahir, aisya dn aina. Auni ada beg kecil yg k.lela selalu simpan dlm keta. pampers biasanya beli yg travel pack. dan nasib baik auni tak myusu sb masih myusu 'cap gantung;....tudung k.lela bawa yg warna gelap(hitam) utk match dgn mana2 baju, biasa 1-2 helai je...masa gi jln tu tak de masalah, sb terlipat dn tsusun cantik je, beg pun muat2, tp masabalik, Ya Allah..parah sb penuh dgn baju kotor, main sumbat je..hihihi