Tuesday, May 1, 2012

Puding strawberry dikala cuaca panaihhh

salam =)

sempena cuti ari buruh, i jd buruh kt umah plak ;)..smlm Maryam dpt buah stoberi dari cameron highland..sandal stoberi pon dapat..tq nektam & family =)  ..nektam ialah ibusaudara apai yg jage Maryam ..beliau juga adalah seorang caterer dan klu ade event family bangi,dielah chief chef nye ;)


 dok tenung stoberi tu klu dimakan camtu je masam..maka aku pon googlelah resepi yg melibatkan stoberi..jmpelah resepi puding kastad kot..resepi die i cilok kt blog sapetah lupe..


bahan puding:

1 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
gula ikut suka,klu suke manis byklah

-kacau atas api sederhana smpi pekat/likat..
-taburlah stoberi ke,kiwi ke,cokctail ape2 ke atas puding tu, kismis
-masukkan dlm fridge biar sejuk
-klu nk masukkan siap2 dlm bekas mangkuk ke,adunan yg ade bentuk2 pon boleh

bahan kuah :
1/2 tin susu cair
1/2 cawan fresh milk  - i gune je susu marigold low fat dlm fridge
gula ikut rase
*nk letak telur kuning 1 biji pon ok, tp i x ltk pon
letak air sikit2..jgn smpi cair sgt

-kacau atas api sederhana, pastu dlm 5-6 minit simpan dlm fridge jugak


dah sonang yo, xsmpi 1 jam pon..tp nk tgu sejuk tu lame gaklah.hehehe

10 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waaah, mmg best ni!
stoberi timbul2 tu.. =)

mama tisya said...

panas2 dpt puding strawberry mmg best

lia said...

makan sejuk2....

perghhhh

Nashays said...

tahniah..
Lenkali kalu mak tam p cameroon lg ko buat pavlova pulak ye

Sidratul Muntaha said...

huhuh..
ngences aku tgk!

~ana~ said...

waaaa...chef tersohor dah ni..:)

MrS. F!zA said...

kita tekak org kpg betui...tk reti mkn puding kastard..tgk sedap ja..

tiefazatie said...

wah..sedap2..huhu

IntaNBerliaN said...

alahaiii sedap pulak nmpk gayanya... nk try lh nanti.. :-)

Cik FaRiZaM said...

melelh ayak liur tgk >_<