Saturday, May 14, 2011

kazakhstan food

salam =)

jgn plak igt aku nk share resepi style masakan dari kazakhstan ye..masakan bangi pon gred C- hahaha..just nk share lunch aku aritu..budak2 klas nih 'kidnap' aku beria2 benor nk soh rase kedai makan orang kazakhs nih..dlm kelas yang ni, cume ade 2 orang je student local, tu pon non malay..lain2 dari arab saudi,kazakhstan,pakistan, ghostan...hahahaha....ikutkan jelah..kang kecik ati plak..kedai makan nih kt area serdang perdana,mmg deret bangunan kedai2 nih restoren dari luarlah,mostly arab punyer..

mase mule2 masuk kedai makan nih, soklan pertama dlm pale otak aku ialah, " diorg ni nk niage ke x nak nih? " sebabnye,pintu depan mmg gelap tinted abis itam, huishh..ade penari tiang ke ape dalam tuh?hahahaha..masuk2..loh, xde orang pon, kitorg je..tgk menu die sekali bahase russia daaaa..tulisan lengkuk2 mcm tulisan purba tuh...tapi yg penting HALAL ye...diorg ni muslim..cume pada pendapat aku yg tulus lg ikhlas nih, kalaulah diorg deco best sket dan nmpk mcm open to public, mmg blh attract orang local utk makan kt sini..

utk order makanan2 tuh aku serahkan kt student2 aku yg kazakhs nih, xreti aku nk order,diorg punyela explain kt aku..las2 aku tnye, "have rice or not?"..diorg geleng2, sebab beras blm sampai dari negare diorg lagi..mak aihh..rupenye xsampai sebulan kedai makan ni beroperasi..hukollohhh

so, style diorg ni makan ala2 ade starter,soup,main dish,dessert gitu..so, start dgn roti cicah sup
mcm kuih bakar pon adekan? keras,pejal dan lemak2 sket

- sup ni ade beef,raddish,carrot,kentang pastu tibe2 ade mayonis kt atas ..rasenye? mule2 mcm xnk rase sbb kaler die pink2 gitu,sekali rase..licinnn..sedap!!!penuh herba

yg lebar tu mcm cucur tepunglah..masin2 sket, pastu main dish die, noodles tuh, beef jugak, mee die buat sendiri,mmg besar2 ..kon4m kenyanglah..pastu byk letak capsicum..pd aku,okeylah, sedap jugak..pastu gelas tu bukan susu ye..tu adelah yogurt,nk sedap lagi letak garam diorg kate, erk? aku xminum lah

another soup,ade olive,lemon,carrot,ayam dan herba2 lah..rasenye..ermm..sedapla jugak

kelas ni xramai, total 14 orang je,tu yg mcm close sket,ade klas yg 75 orang tuh,memanjang aku xkenal name maupon rupe,hehheehe

jadinye, so far perut aku blh go lah makanan2 diorg nih..ade bykkkk lg blh dicube tp pd aku,cukup2 la dulu yg ni,...hahahhaaha..pasni diorg kate nk bwk g restoren arab plak..aiseh..mcm tau2 je lecturer die kaki makan..tp honestly aku not into arab food sgt..thats y klu lalu restoren2 arab tu aku pandang nafsu lesu je..hik3..ntahle..nape ek? lain orang lainlah tekak ye tak..pastu 1 lg,1 name makanan die pon aku xigt hahaha,dahla nk sebut pon belit lidah..ade jugak 1-2 perkataan aku blaja dgn budak2 nih..laju je diorang ajar,"ya blublu tia " hik3..bulu2 apekah? maksudnye..i love u...see,bab2 ni laju le aku tangkap ;p

p/s: selamat wiken sumer,semoga blogspot ni x buat pangai lagilahhh..weken ni aku ade kenduri kawen sedare kt bangi nih,yeayy

8 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

uishhhh..mesranya student ngan lecturer..best btol..hehehe..nway, kite ni lagi jakun zety..tk pernah try makanan2 luar negara nih..balik2 makanan mesia lah jugak..huhu

SyidaGorjes said...

aku pun tak bape into mediteranean foods,tak reti aku nak order. tp part blublu tia tu cpt je ko tgkap ek?hahahhahah

tiefazatie said...

wah..ebst la student2 akak nie.sempoi abes..hihi

mama_umar_maryam said...

lily - zt konon xnkla mesra sgt dgn budak2 nih..tp baye2 zt je diorang nih,lebih tua pon ader,hehehe,diorg nk banjer laju jelaaa

syida -blh geng la kite,klu western pandai je order ye x,hahahah

iefa - aah diorg sempoi je,pale gile2 sumer

~ana~ said...

mesti student ko sayang kat ko kan..:)

tiefazatie said...

best la student gaya gitu sis..hihi

IntaNBerliaN said...

wah.. best dpt lecturer mcm ni... rapat dgn student.. ;-)

fiezahkecik said...

hehehe. ok la tu. pernah jugak rasa makanan kazakhstan.hehehe.