Monday, May 9, 2011

Isu tudung wanita

salam =)

whoa..whoa..i'm not trying to be ustazah at the 1st place ya..cume malam tadi aku tgh tgk Imam Muda kt astro pastu disambung plak dgn rancangan Sembang Dato' Mashitah..

tetamu undangan die ex-solo kumpulan Raihan tu, Nazrey dengan pengasas tudung Mawar (tudung fareeda kot)..mule2 aku tgk kt Mawar tu (dh kawen ke belom ek?) aduh..gile cantek die nih..muke besar die atas banner Fareeda kt Bangi tu mmg lawa dan menarik orang utk dtg beli tudung ;)..

so isu yg diorg bncg smlm ialah,mcmane sebenarnye pemakaian hijab utk wanita muslim nih..ehh, best la plak aku nk dgr kan walau mate aku dah kuyu2..soklan dari Mawar utk Dato Mashitah ialah ," Saya nk tau adakah tudung2 yg saya hasilkan menepati syarak?" hmm, good question there. bukan aper, customers fareeda nih mmg ramailah,famous brand gitu..salah sorang nye kwn blogger yg ku kenal ialah ayu aka ibuayahdamia tu..(siap jd finalist Fareeda lagi)..jadi jwpn dari Dato Mashitah nih (die pakai tudung Fareeda jugak nih, merah makngah gituu), die explain daripada ayat Al-Quran,so lebih kurang camnilah maksud die..

"HIjab yang dipakai mestilah menutupi sehingga belahan leher baju..Allah tegur cara pemakaian hijab kaum wanita bangsa nasrani yg pki tudung tapi selak ke belakang dan nampak leher..tapi kebanyakan orang ingat wanita kene pki tudung hingga tutup dada, sebenarnya hingga menutupi belahan baju bahagian leher kita.."

jawab Dato Mashitah dengan tenang...oohhh..thats answering why her tudung now x mcm dulu i guess ;)..rasenye dulu style Dato Mashitah ni lain sket mase die jd penceramah..skg ni lebih bergaya kan?..okeh..aku bukannye nk kondem sape2 pki tudung betul atau tak..i am totally not the right person, aku cume lontarkan pendapat aku je (pandangan aku bile tgk Dato Mashitah skg)..aku ni klu ikutkan level, sgt2 rendah dan bykkkkkkkkkkkkkk lagi yg aku kene improve dr segi aurat dsb. cume bile aku dgr ttg isu yg diorg bincangkan malam tadi, aku dah jd cam konpius..sebab dari sekolah lagi ustazah2 btau , cara pki tudung yg betul ialah hingga tutup dada..

memang x cukup aku cume dgr camtu sahaja, kene phm betul2 maksud2 ayat2 Al-Quran tu btol2kan..atau kene tanye orang yg lebih pakar gitu (haih, Dato Mashitah tu kire expert la kan?)..oklah kande dinde..no offend here kay, kite same2 hamba Allah..semoga kite same2 sentiasa improve kekurangan diri dan bljr lagi utk jd hambaNya yg lebih baik ;)...(wahhh,feeling2 ustajah zety)

39 comments:

MRS. K said...

yep, saya tau pki tudung hingga tutup dada je.yang belahan baju tu baru dengar.. baru tau..

pendek kata, tepuk dada, tanya iman..

dr. masyitah dah tak cam dulu dah!
dah pandai bergaya..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

yess ..mmg sy tak setuju ngan statement diberi dato' sbb suppose tutup hingga ke dada..bkn leher sahaja.

but for me, tudung fareeda masih tak cukup syarat utk dikatekan cukup syarat n tutup aurat fonfuan sbb sah2 semua tinggi n jalan2 nampak nasi lemak..ish ish

but siyes, lawa la awek pengasas tudung tu..ustad nazri pon cam tersipu2 waaaakkakakaka

Nana Aris said...

for my personal opinion la kan, dato' ni pemikiran die moden sikit..mcm dulu isu sanggul tinggi2 tu kan..she said its ok to wear that kind of sanggul sdangkan ade hadis kate tak elok bersanggul tinggi sangat kan..entahlah, mungkin jugak nana yang salah interpret hadis tu ke..so sekarang buat yang mane rase betul je..mintak2 masih ditetapkan iman dapat ttup aurat betol2 one day =)

~ana~ said...

erm...no komen la benda2 mcm ni sbb aku mmg jahil. aku ni asal cantik pada mata laki aku ok la. tp dia mmg x bg selepang semua. tudung tu kalau boleh cover yg '2' tu..

mama_umar_maryam said...

tq korang..sebab aku a little bit konpius dah jadinye..not a little bit,banyakkkk konpius jadiknye..

MrS. F!zA said...

hikhik..kita ada bca haitu kt 1 blog yg mnjwp soklan dr uztaz.spt ayat al quran kna pakai tudung hgg menutupi dada kan..mksd dada tu sgtlah luas..kalo kita tutup dada tp msih nampk bonjolan pon tk spenuhnya aurat ditutup..perlu tutup hgga tk nmpk benjolan yg menarik org utk tgk aurat kita..

lps tu ustaz tu ckp, kalo kita pakai tudung pndek tapi tutup leher atau msukkan tdg dlm baju pon tkde mslh asalakan benjolan kita tu mmg lgsg tk nmpk..ha itu jwpn dia..betul gak kan..tutup dada tu mksdnya tutup buah dada yg menggiurkan tula..yg tu kan aurat kena jga..

SyidaGorjes said...

aku mengakui kejahilan diri.tp asalkan laki aku suka apa yg aku pakai,tu dah ok.

Nia said...

yg paling menakutkan, ada pertubuhan yang mengaku mewakili wanita Islam kata, bertudung tu tak wajib.sama2 la kita berdoa, semoga hati kita sentiasa dibukakan Allah untuk kebenaran.

Nashays said...

ermmm apsal ko x snap gambo dr mashit-ah tu..aku nak tengok tudung die..ke die nak cover diri die sbnarnya yg dah terpakai tudung pendek..

zety, kn igt jugak salah satu tanda kiamat, ulamak dah x macam ulamak..kata je ulamak tp materialistik

mmg entri ostajah lah rini

lia said...

Aku setuju statement fiza tu... Sbb mmg ustaz aku ada sound kami masa sekolah, tudung tutup breast pon tp jalan sj mendada pon, x boleh dia kata sbb slh satu sbb bertudung utk lindungi bentuk breast dr pandangan org...

So confirmed lah tudung kena labuh till dada... N tutup bentuk breast (tp kalau B besar, cmner ek nak tutup sepenuhnya?)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

yup setuju dengan info tu, la ni ramai yang pakai tudung sebab nak ikutkan fesyen kan tu yang macam2 gaya ada...

CapsLock MakcikPC said...

Allah dalam firmanNya yang amat jelas:
"…Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada…" [Surah an-Nur:Ayat 31]

So..?Belahan leher atau paras dada?

Sidratul Muntaha said...

masyitah?!
ehehehhehe...
aku senyum jerlah...

pencaricinta ILAHI said...

Betul CapsLockMakcikPC, dlm Al-Quran ALLAH dh berfirman soh tutup smpy paras dada.. Ikutlah apa yg tlh dperintahkan oleh ALLAH, bkn ikut apa yg dikatakan oleh manusia yg bertentangan dgn perintah ALLAH..

Anonymous said...

im strongly disagree with Dato's statement bcz it is CLEARLY stated in Al-Quran..how come the hukum is changing?neck and chest are the same part of our body?Totally diff!

And to those who keep on saying, "As long as my husband is okey with that, im okay.."..

It is okay if the aurah are covered, and your husband redha. But then, if you're not covering ur aurah properly and your husband is okey with that..something is not right here. Remember that, once you step out from ur house without covering ur aurah, indirectly u're going to hell together with ur husband..Nauzubillah..

Lets muhasabah ourselves! Be a good Muslimah! =)

mama_umar_maryam said...

tq fiza - tulah,kite pki tudung ni utk tutup yg giur2 tulah..hehe

syida- tq, semoga kite same2 improve to b better ;)

nia - adoi,pertubuhan mane tu?scary btol,hrp2 diorg cpt2 sedar ler..

mama_umar_maryam said...

shar - mekaceh ustajah dari jeddah ;),hehehe

lia - soklan ko tu aku xdapek la nk jwb,hik3..semoga kite same2 improve 2 b better

anje - tq dear,fesyen skg ni mcm2,letak bunge sebesar tudung saji pon ade ;p

mama_umar_maryam said...

capslock - sejelas2nye yg phm sampai dada la kan ;)..thanks 4 sharing

ayu - sonyum kambiang le tuh ;p

pencaricintaIlahi - tq 4 sharing yer

mama_umar_maryam said...

tq anoy 4 ur comment, i think i know who u r ;)..insyaAllah,2 b good muslimah tu cite2 sumer muslimah kan

Em's Family said...

yeah.. walaupun i ni cetek pengetahuan agama i, bbut i strongly disagree with Dato's statement.. at least kite ni terbukak mate tanye betul ke tidak, tapi seribu kat luar sane mungkin bulat2 je terima ape yang Dato' kate.. Hmmm

mama_umar_maryam said...

yup mira..tu yg i pikir,atleast kite ni terpanggil la jugak utk tertanye2 isu nih kan..

h4ni3 said...

belahan baju bahagian leher

hmmm... kiranya macam jangan bagi nampak skin aje la ek..

ape kata kita tanya pendapat ust. bahiyah pulak ;)

syanasaid said...

tak tau nk komen ape
sebab banyak gile pn yg aku fail

takpe la kite perbaiki diri masing2 ye :-)

Baju Kurung Budak said...

Salam.
Terima kasih kerana berkongsi ilmu. Saya pun ingat wanita kena guna tudung yg menutup bahagian dada.

Daripada:
Ain Syuhada@Zezebel
zezebel.blogspot.com

ieda said...

adehh dar mashitah punye statement telah mengkompiuskan ramai org .. huhuh ape lah dia nie .. fahaman dah lain pulak lepas jadi popular nie ..

kalau tgk dia dari segi pakaian x yah cakap lah .. tgklah makeup dia dlm sembang2 tuu huhuh kalah kan pengantin huhuhu ..

sama2 lah kita jadikan renungan dan panduan .. mana yg baik kita ikut yg x betul tuu selidik dan cubalah kita jauhi kan dik :)

tiefazatie said...

wah..byk ilmu dpt nie...tq kak..=)

mama ahza said...

hahaha! Ety, xsangke..kau pn tgk sesame dgn aku slot tu..klu ku tau, sure dh tepon kau sambil tgk smbil ber'bincang dgn rasional' dlm tepon hahaha!

I'm in no place to comment coz aku pn bukan la perfect...tp kalau aku jadi die aku malu to even set that topic sambil memakai tudung senteng. As 1 of ur fren said la ty, maybe she's trying to explain herself to the public, on why she's waaayyy different from before. Kesian..

IntaNBerliaN said...

erk.. yeke... slama ni sy ingat tutup bahagian dada

fiezahkecik said...

err.. kekompiusan kejap. mana satu betul ni?

Anonymous said...

Komen betul menepati syariat Islam.

Anonymous said...

Dato dr mashitah now byk melebihkn dunia n kepentingan peribadi berbanding akhirat
Word from her mouth bkn sume available lg...

Mai Fruity Delicacies said...

suami yg membiarkan isterinya mempamerkan auratnya kepada umum adalah dayus....wallahua'lam

tan loon said...

MUSLIMIN MUSLIMAT, JANGAN TERSESAT !!! MUSLIMAT WAJIB MENUTUP AURAT, & MELABUHKAN KAIN MENUTUPI DADA.. RUJUK PADA YG ARIF, BUKAN PADA MASHITAH IBRAHIM!!

tan loon said...

Jgn singkat sgt ilmu agama, fitnah akhir zaman telah muncul!! Org islam di bodohkn melalui media utk berfesyen, walhal yg wajib adalah mnutup aurat.. pentingkan berfesyen,sehngga ketepikan suruhan Allah . Knp kamu tanya masyitah, sedangkan dia sendiri bertudung pendek, menampak lekuk buah dada..? Allah bg akal..gunalah sebaik mungkin..

tan loon said...

MUSLIMIN MUSLIMAT, JANGAN TERSESAT !!! MUSLIMAT WAJIB MENUTUP AURAT, & MELABUHKAN KAIN MENUTUPI DADA.. RUJUK PADA YG ARIF, BUKAN PADA MASHITAH IBRAHIM!!

tan loon said...

MUSLIMIN MUSLIMAT, JANGAN TERSESAT !!! MUSLIMAT WAJIB MENUTUP AURAT, & MELABUHKAN KAIN MENUTUPI DADA.. RUJUK PADA YG ARIF, BUKAN PADA MASHITAH IBRAHIM!!

tan loon said...

MUSLIMIN MUSLIMAT, JANGAN TERSESAT !!! MUSLIMAT WAJIB MENUTUP AURAT, & MELABUHKAN KAIN MENUTUPI DADA.. RUJUK PADA YG ARIF, BUKAN PADA MASHITAH IBRAHIM!!

tan loon said...

MUSLIMIN MUSLIMAT, JANGAN TERSESAT !!! MUSLIMAT WAJIB MENUTUP AURAT, & MELABUHKAN KAIN MENUTUPI DADA.. RUJUK PADA YG ARIF, BUKAN PADA MASHITAH IBRAHIM!!

Sarah azlan mek ji said...

menutup dada -sahih dari hadis nabawi..full stop