Sunday, May 15, 2011

butter prawn low fat milk dan MD putu bambu

salam =)

mood nk memasak mencanak2 utk dinner, tengahari dah makan kenduri kawen umah sedare kitorg kt Bangi nih..pehhh terbaeklah..lauk2 kenduri cam beselah, yg speselnye ade ayam golek , dessert pd aku mmg best, ada cendol (dh biase),tapai (dah biasa) dan paling best ade MD putu bambu ..baru tgk kt tv MD putu bambu world nih, diorg buat perisa pandan .. gambar2 kt bwh ni amik dari google..mcm bese,aku bkn jenis nk amik2 gamba sgt time kenduri,hehehe..dan rasenye,tokey die ade skali kot..klu xsilap akulah, sbb aku baru je pas tgk dlm tv diorg nih..kagum aku dgn bsnes diorg, baguslah, kite support melayu niagelah kan ;)..

- camni gaklah suasana booth kt kenduri td

- sedap wehhhh,gule merah die byk,hik3

kalau ade sape2 nk carik, or penah rase putu bambu nih gerai2 diorg simple je, kt tepi2 jalan je..xsilap aku area rawang, kajang ade dah..kt tmpt2 lain pon ader..

oklah,sebenanye nk citer main masak2,heheh..



bukan style serbuk2 tuh, ni yg berkuah je..resepi amik kt myresepi.com..tp aku xde susu cair,belasah je susu low fat dlm fridge..kurang sket rase bersalah,hahahha

(bajet ade org nk amik la resepi nih ;p)

bahan-bahan :

1.udang besar - tp dlm fridge ade saiz sederhana je
2. bwg putih - potong dadu
3. daun kari - 8-10 pcs
4. butter - dalam 1-2 sudu besar
5. sikit garam, sikit gule
6. cili padi - potong kecik2

cara-cara :

1. mula2 goreng udang tu, kalau nk best lg salutlah dgn serbuk roti ke,tepung serba gune ke, nestum ke,dah goreng asingkan

2. panaskan butter, tumis bawang sampai wangi
3. letak susu - aku xsuke die jd berkuah sgt,so agak2lah
4. letak daun kari,cili , letak garam sket, dan gule sket - kalau x masin nnt
5. kacau2 sket pastu letak udang

as usual, style masak aku yg jenis blh siap within 30 minit,hahaha..

16 comments:

~ana~ said...

zety putu bambu ni pun ada kat ofis aku..hr tu iya2 la beli..sekali ampes..gula melaka sikit sungguh la....

resepi ko tu nnti aku boleh try ;a..anakanda aku suka udang..:)

mummy_ayu said...

cedapnya putu bambu...yum yum..

Nana said...

kt area opis aku ni ada md putu bambu ni
tp xpenah try lg
hehe
nanti bole try la

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah sedapnya, boley la try menu ni...kita pun suka putu bambu tu

Sidratul Muntaha said...

ko jahattttttttt!
aku dah la kena pantang blik udang nih!!
aihh..
demi ara nih.
tapi takper..
cukup bulan aku sebat.
pastu klu ara gatal!
aku beli ubat byk - byk!!
sedap udang ko tu zet..
ngences dah aku nih

etiey.com© said...

putu bambu......sangatlah sedap!

AyuArjuna BiGoshh said...

shodap lah tengok udang putih gebu...kena try resepi zeti ni heheheh

deqlis said...

x penah rasa putu bamboo nie..

klu butter prawn nie deqlis biasa buat kering..tak buh susu2x..

maybe next nk try buh susu pula:))

mama_umar_maryam said...

tq sumer..jemput2la ye mencube resepi butter kurang minit tuh ..nnt dah siap bhlla share hasil masing2 ;)

mama ahza said...

terliur aku ty tgk masakan kau ni..bile nk ajak aku dtg umah kau makan ni..kui3..

tiefazatie said...

adoi la..sedap la udang t eu sis..hihi

Along Maklong said...

maklong tengah tercari2 dimana ada jual putu bambu world ni..
jumpa jugak info kat sini..
terima kasih..
sambil2 ziarah & follow sekali..
mailah jenguk blog maklong..

IntaNBerliaN said...

Wah.. putu bambu.. bestnya.. saya suka!!

IntaNBerliaN said...

resepi udang tu senag je.. blh try nanti

fiezahkecik said...

hehehe.nak try la resipi udang tu nanti. hehehe :)

fiezahkecik said...

tak pernah rasa lagi putu bumbu tu.huhu