Tuesday, April 26, 2011

pilih kasih dan 'bias' kah?

salam =)

anak aku baru 2, tupon kdg2 aku x blh elak jadi bias, terlebih sket kt Maryam or kdg2 kt Umar..kalau aku rase td aku terbias kt Maryam, nnt aku cube utk ganti balik kt Umar, and vice versa..kdg2..xlarat, dah penat marah2..aku biar je..klu Maryam mungkin die x baper faham..kalau Umar die dah faham..die akan majuk...aku tgu sejuk sket then aku explain nape aku marah die..kdg die terima kdg die x terime..kdg die buat dekk je..

samelah mcm students aku..susah utk aku layan sumer orang secara adil mcm poligami plak dan ramah tamah, atau mesra-mesra..ckp baik2 dgn diorang...kalau takat ngajar 12 orang, 20 orang, bolehlah nk menyengih 2 jam..tp klu 75 orang? ok kurangkan sket, 55 orang? paling koman 42? ..anak yg 2 orang seperti di atas tu pon blh buat aku didih hati..inikan pula dalam kelas..selama aku kt tmpt baru nih, mmg amat jaranglah aku marah..paling kuat pon aku bebel..aku tau budak2 ni pon x suke klu lecturer die ngamuk2 x tentu hala..tapi, kalau xbuat asgmnt, pemalas..mmg nak kenela kan...selama ni aku cam lembut je dgn budak2 nih, gelak2..buat2 lawak..borak2..tapi klu mcm mencabar aku, kuang hajau, aku x kirelah ko negare mane, dtg sini bljr adab sopan ye..jgn igt kite buat muke baik, tolak ansur byk kali blh pijak2 kepala kite..

ye, aku keluarkan perkataan ni ,"Get out from this class!" selama nih, nilah ayat yg aku mmg xnk gune selain bodoh,damn,f*** etc ..tapi sabar aku ade limitnye..satu kelas trus diam, mcm kene hanyut tsunami tibe2..sebab diorg tau, lecturer kiut nih x penah marah ;*p..paling kuat pon aku ketuk duster kt whiteboard..tapi aku kene bagi lesson jugak kt budak2 nih, kalau x naik minyak jd orang minyak diorg nih..nmpknye berkesan jugak teguran aku tuh, aku pasan diorang dah mcm waras sketlah..dan sorang budak yg buat hal tu langsung x masuk klas aku dah..lantakla ko weh..kalau perangai dah kuang hajau camtu, campak skolah kt zoo pon singa x hingin nk makan ko..balik negare ko jelah

oklah, sedikit emo tp aku okey je..lumrahlah..tapi aku sayang student2 aku..klu x buat hal xdenye aku nk marah2 pon..dan bile terjadi perkara2 camni, sukar utk elak rase pilih kasih dan bias tu..bile aku rase cam nk bias je,cpt2 aku kate dlm hati...zety..jgn bias, cube layan sama rata..
dahlah, nk g lunch ;)

20 comments:

Gieyana said...

betui2..kdg2 mood kita nie turun naik..bkn stkt anak2..abis owg sekeliling kita jd geram..

~ana~ said...

betul tu zety, kdg2 kita cuba utk tidak bersikap bias..kenkdg jadi jugak kan.biasa la manusia ni mn ada yg perfect kan...aku pun selalu mcm tu kalau kat ajmal dgn aqil..

lia said...

Even layan anak n suami pon kadang2 aku perasaan aku bias... Tp aku belajar utk elakkan bias tu...

Nia said...

sebagai manusia biasa, memang susahkan nak elakkan diri dari bias ni..huhu.

etiey.com© said...

kadang kita tak leh control emosi dan perasaan kita

SyidaGorjes said...

aku tak bole nak membayangkan diriku mjdi lecturer macam ko.aku yg mengadap cnsultant+cntractor yg bape kerat ni pun mmg selalu nak hangin.kadang2 hangit dan hangus pun ada gak.

Farra Dhelina said...

sbr lah kan dgn student ni..

*bc entry akk ni, tetiba teringat muka tizz marah hehe

h4ni3 said...

tanggungjawab tu... besar kann..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kalau dah ramai2 tu mmg susah la kan nak puaskan hati semua org..hmmm

AyuArjuna BiGoshh said...

klu i zeti statement paling panas i pernah taruk "Please change group, i don't want to see your face again"...bdk engineering yang jarang dtg kelas, kaki ponteng...meniru dalam kuiz..wahahaha..lps dah OK dtg jumpa ai...settle...

[-suziey-] said...

erkk..adeiiii...mencabr btl jadi lecturer yek..huhu..tp mmg aku slalu dgr gk kakak ipar aku pn dok merungut pasal student especially foreigner..dorang ni brani pijak kepala kita sbb dia ingt dia byk duit so bole buat ape saje..hampagas je kan..haih..sabo je la..:p

p/s; kwn ko pn ade kt fakulti tu ke? yg nursing lecturer tu ke? hehe..aku tawakal je..klu xde rezeki xpe..aku bahagia jgk dok kt POS ni..klu ade rezeki alhamdulillah..bermulala perjuangan aku utk smbung PhD plak..

ieda said...

yerlah dik .. akak masa anak 2 dulu ada jugak terasa akak bias kat anak2 akak .. tapi bila dah ber3 nie .. akak biarkan aje .. kdg2 tuu sakit kepala jugak ..

x tahan akak rotan ketiga2 nya sekali huhuhu :)

emo kita di rumah kdg tuu terbawa2 ke tempat kerja .. silap hb semua yg ngadap kita akan kena huuh

mummy_ayu said...

memang tul tu..kadang rasa mcm terpilih kasih gak..tapi tanpa sedar...ayu selalu sedaya upaya bersikap adil...mcm beli baju ke barang..mesti sama2 dapat...sama banyak..sbb Ian dah pandai kira...
marah pun mcm tu..kadang2 marah dua2...baru Ian tak merajuk..tapi marah nasihat la...penin gak kan?

mama_umar_maryam said...

gieyana - btol tuh..lagi2 klu dtg time nk peod ke,hik3

ana - btol,kite x sempurnakan..yg mampu cube utk menahan sebaik boleh

lia - betul lia..belajar dan trus bljr,hehehe,tp kdg kantoi gak ;p

mama_umar_maryam said...

btol nia - sbb kite bkn maksum kan..tp tulah,lagi byk kite bljr jadi sabar lg baguslah jadi manusia ;)

etiey - ur ritee ;)

syida - ko hangus tang mkn2 je,hahahaha

mama_umar_maryam said...

fara - yup,kene byk sabar,same je mcm keje kt opis jugak,kene sabar dgn orang2 opis,hehehe..mak aih, klu tiz tu marah gile lawa muke die,klu akak ishk,xsanggop tgk awak ;p

hani3 - btol sis..besau..

rose - yup,thats y kdg aku kebalkan telinge je

mama_umar_maryam said...

ayu - hahaha,igtkan suruh change ur face!okla tuh dtg balik jmpe akak ..budak yg seko nih mmg terkenal dgn kuang hajaunye kt lecturers

suziey - tulah,tp mcm budak2 kite jugaklah kan..xsumer camtu,ramai yg baik n ok sebenanye..nursing tu satu, sorang lagi kt fac comp & IT..hehe..insyaAllah ade rezeki tu ;)

ieda - huhu,tulah kak, ni nk anak no 3 rasenye kasik mental saye stabil dulu,hahaha

mama_umar_maryam said...

ayu - bab beli brg tu pon ye jugak..huhu..pastu kite yg rabaakkkkk,hahaha

eLYies said...

larikkkkkk..lecturer dah mengamuk!!!

sabar yer zety...

Mama Lela said...

Ety, k.lela nk komen sikit w/pun tlewat. betul tu Ty, susah nk puaskan hati semua org. Kita ni bekerja mengadap orang dn bukannya mesin, so byk org bykla ragamnya...cam k.lela pon jarang nk marahkan anak2 murid tp bila dah maleh, x buat keje, kurang hajau..siappla kau, singa mengamuk..sonyap satu kelas....he he he