Friday, April 22, 2011

botol susu BPA free

salam =)



ramai parent dah aware ttg isu botol BPA free nih, good! as for me, sejak preknenkan Umar lg aku dah bace2 ttg isu BPA free ni thru intenet, forum etc. so, bile Umar kuar je, aku dh ready botol2 susu free BPA utk die, dan hadiah botol susu pon byk..pengalaman setakat nih aku penah gune brands berikut :

1. MAM
2. mothercare
3. avent - x lamer, kejap je sbb dulu tahun 2009 avent ni masih blm BPA free
4. tommy tippee

setiap brand ade pros & cons..bukanlah brand lain x bagus , hrp jgn slh anggap konon aku x beli/pakai brand lain ye ;).. sekarang ni even brand mcm pureen especially, kiko, anakku dah start produve botol2 BPA free, bagus lah gitu

so kande dinde , aku cume nk share ttg citer botol2 budak2 nih..sebab it is time utk tukar dan buang ;( isk..isk..siyes aku mcm sayang giler nk buang camtu je botol budak2 nih..the best way rasenye nk carik tong recycle , go green !

ari khamis lepas g singgah alamanda, wahhh mothercare dah besooo,sukeee..aku igt nk beli MAM lagi tp xde stok..last2 decide utk beli brand mothercare ni, sumer ciri2 yg aku carik sumer ade kt botol tu, rege pon murah sket dari MAM, rm29 sebotol..pastu lg best, botol ni blh di 'sterilize' masuk dlm microwave...actually MAM pon blh jugak, cume aku xpenah buat.
cara2 nk steril sume ade kt kertas arahan die tu,aku folo jelah..best gak weh ;p



utk botol pertama cume 1minit 1/2 je timingnye..klu microwave oven aku nih kene set kan kt Medium heat lah..mmg nmpklah air bergelegak (aku intai) mcm kite boil atas dapur..seriously sebelum ni aku cume gune pil steril tu je , sbb malas betol nk boilkan atas dapur..

alhamdulillah budak2 ni aku tuka dari botol MAM (umar) , TTippee(maryam) ke botol mothercare ni diorg okey, teat pon lembut jekan..kalau lah budak2 ni xsuke rugi gak nnt..dan the best part hasil dari beli botol2 baru dapat voucher RM 20 mcare ;D..sgt2 suker!!

oklah, tu je nk citer tengahari sabtu nih..petang kang nk photoshoot, yeayyy..hrp2 klu nk ujan pon malam2 lah..hahahah

6 comments:

Nashays said...

wah mothercare alamanda dah beso ye..klu x ade alasan nak menjemaat kat alamanda

lia said...

Aku pakai botol MLO, teat aku pakai brand pureen kot... Mamat Amsyar stok ok jer... Even botol air pon aku da aware psl bpa free ni sblm peknen g...

Sidratul Muntaha said...

aku yea yea oo gantilah botol baru dak ara.
thu2 dia layan minum suus guna cawan.
membazir betul.
asal kat nursey bgi botol..dia pergi campak!

dbalkis said...

Aku boleh baca dengan ralatnya "ptg ni kk photostate"..penat aku pk photostate buku ke apa zt ni?? Bila tgk fb ko bru ingat PHOTOSHOOT..very nice shot zety..x dpt nk comment kt fb comment kt cni eh wlpun off topic..

mama_umar_maryam said...

ye shar - mule2 igt renovate ke ape,sbb aku xnmpk,rase nk nangis ko tau,hahahaha

lia - MLO antara brand yg glamer esp yg tau susuibu.com tu ;)

ayu - pehh,advance ara,dh gune sippy cup,maryam baby ngempeng lagi ;p

dbalkis - rindu kt ko!! hehehe

~ana~ said...

mother care punya ok erk..nnti nak try riki2 la...:)