Thursday, February 2, 2012

cuti cuti Sabah part 3 snorkeling



salam =)

part 3 ni kite tgk keindahan pulau Manukan & Memutik ye..
pegi 2 pulau je, Sapi x pegi sbb penjual tiket kt jeti tu menasihatkan kitorg supaya x pegi dgn budak2 kecik..coral die sgt dekat dan tajam2 dan bahaye lah utk kanak2..

aku x igt exactly baper rm utk 2 pulau tu , yg aku igt, 4 adult, 3 childrens , 2 child lg free, kitorg bayar rm200++..termasuk mask & life jacket..naik bot ke Manukan dlm 15 minit rasenye

bot tu penuh dgn kitorg je





Umar enjoy gile naik bot terhentak2 n laju tuh


kelihatan gunung kinabalu kt blkg


dah sampai Manukan Island , baru kt jeti aku rs nk terjun..










si diva kecik tu geli dgn pasir..x abis2 membersihkan pasir kt kaki die



kitorg kt Manukan dari kol 10++ sampai kol 12.40 tghari..mak aihh..mane la x surnbun anak2 aku ..Maryam tu sempatlah aku sapu krim, Umar xsmpt sapu dah terjun dulu ..

Memutik Island

















aku blh katekan..Subhanallah..alhamdulillah....we had a really great-great time kt 2 pulau ni..snorkeling & swimming dgn anak2..dgn family acu.. berpegangan tangan dgn apai sambil snorkeling ;p



lagi 1 part, aku dgn apai buat keje gile, eh, die yg gile ajak aku naik parasailing kt tgh2 laut tuh..dan aku angguk jelah..dalam hati Allah je tau
kitorg naik kt Memutik nih kene bayar rm150 je, murah 10 hengget dari Manukan (rm160)..aku pikir2..sebab kt Sabah je aku nk naik bende nih..klu kt PD xpayah pon xper, hik3..

mule2, duduk dan psg belt siap2..



pastu tali ditarik oleh mesin kt bot .. ok, mase ni muke je happy, jantung dah benti


pastu makin tinggi..tinggi..ayohh..


kengkonon romantikla kan..love is in the air ;)


tapikan..budak2 yg bwk bot tu main2kan kitorg..ade ke die rendahkan sikit,sikit sampai touch air laut tuh! dah touch kaki die p seret bot tu laju2 terpercik2 muke kitorg, ya Allah, punyela kuat aku jerit, " TAK NAK!! TAK NAK!!!" hahahaha..yg apai plak jerit," YAHOOO!! BEST! BEST!!" T__T duh, jerit pon tak gune..

lebih kurang camnila die kenekan kitorg, ni tourist dari China, naik 1 bot dgn kitorg..rilek je x jerit2 pon mcm aku ;p


the best part is aku sgt2 kagum dgn pemandangan dari atas tu..subhanallah..tu jelah aku blh ckp, klu kande dinde nk tau camne canteknye pulau2 tu dan bandar KK dari atas, sile naik parasailing tu..
- ni mcm muke menyesal je,hahaha

yg bestnye time kitorg pegi naik parasailing tu, Umar n Maryam x perasan langsung! diorg leka main pasir & swimming dgn cousin2 apai..







kitorg tapau makanan dari jeti tu utk lunch, mmg lapar gile lah..actually kt Mamutik ni ader bbq lunch .. xpasti plak kene byr baper

lepas tuka2 baju, kitorg nk balik semula ke jeti dah..sedey plak, rase nk dok situ lame2 jd org pulau, kih3..

tgk, Maryam pon xnk balik..


dlm kol 3 camtu kitorg balik ke jeti.. kalini acu x bagi naik bilik sbb die tau kitorg klu naik bilik, mmg akan zzzz spjg ari..so, just gune 1 kete avanza acu, diorg bwk kitorg jln2 ke Karambunai..dari KK ke Karambunai lebih kurang 1/2 jam jugaklah..sempatlah kitorg sumer tdo dlm kete dek kepenatan snorkeling..

on d way kt Karambunai ade 1 kedai seafood yg namanye Gayang Seafood Restaurant..bak kate acu , restoren ni femes lah utk mknn2 laut..kitorg folo je..

pilih2 dulu kt akuarium die


ketam2 ni garang tau, pantang dekat die nk cepit


luas restoren ni,die baru renovate, angin bertiup2 je



antara yg kitorg order ketam, ikan merah, ikan kerapu, udang, kerang ape namenye tah, sayur, telor dadar style cina tu , teh cine, air mcm2.






lepas mkn2 byr bil lah..hahahaha, ade citer psl bil nih..citer best, mmg aku rekomen la korg mkn kt sini okeh..oh ye, kitorg x amik lobster..nape tah aku pon xtau..tp bile aku tgk badan lobster tu, gerak2..terkeruk2 perut die..ish ish..patutla mulut aku x bukak pon nk order ;p

then kitorg nk jln2 tgk Nexus karambunai resort, strict skg ni klu nk masuk .. so,kitorg ckp nk survey bilik..

ade bilik camni

ade pool villa

private beach, mcm kt Avilion jugak

suke ye maryam,tgulah papa kaye nnt,hahaha

blkg tu pool hotel nih

fuhh..ok, setel part 3..nnt smbg last part ye..malam kitorg balik condo badan masih lg rase huyung hayang dek nek bot n snorkeling..the best day!!!

4 comments:

Kamalia said...

Rindunya pool villa karambunai.. Entry ko ni buat aku rase nak pi lagi.. Esp part2 mkn tu.. Seafood sabah mmg terbaekkk!! :)

~ana~ said...

eee..best..best...jeles nih..:)

AyuArjuna BiGoshh said...

pehhh percutian yang beshhhhhhhhhhh giler

Nana said...

manukan bezzzz
aku dah tak sabar nk g mabul dah ni
tgedik2 dah ni