Monday, July 4, 2011

Kejadian Kebakaran di tempat saya

salam =)

tajuk mcm karangan darjah 3 x ? hehehe..actually nk share dgn korang kejadian kebakaran kt area umah aku, 7 deret kedai hangus dlm setengah jam saje.. kejadian adalah seperti berikut :






jenis kedai : umah kedai style lame berasaskan kayu/papan

time : 3 pagi

punca : short circuit kedai makan

kehilangan nyawa : takde

ade sebenarnye dlm 3 family dok kt umah kedai tuh tp alhamdulillah sumer sempat keluar, tp masing2 selamatkan nyawa masing2 je..rete benda xdpt nk selamatkan...yg aku ralatnye tgk kedai perabot terbakar abis...terbyg2 aku tv2 lcd die, perabot2, mesin basuh, peti sejuk besar2..abis wehh..

wpon aku kategori freshie dok kt Bangi lama nih, tp sape yg xsedey dan kesian tgk mangse2 kebakaran tu kan..lagi2, deret kedai tu ade 1 kedai gunting rambut yang sejak zaman arwah atuk apai lagi diorg gunting rambut kt situ..sedih..mmg sedih..takziah utk mereka..the good news is diorg dh dpt pampasan tp tang insuran tu xpastilah..

bile ade bencana2 mcm ni dan dekat dgn kite, blh buat kite insaf kan ;(




p/s : utk pemenang GA aku yg bernama Mish Apple, minta tlg emel aku cpt2 detail ye, kalau lebih dari 48 jam kang, aku igt nk kasik org lain je ;)

29 comments:

IntaNBerliaN said...

Ya Allah.. nsb baiklah xda yg maut.. mcm2 lah kejadian yg brlaku skrg ni

MRS. K said...

kesian kan ;(

even dapat pampasan, tapi tempat tu mesti banyak nostalgia kat pemilik..

r|nA @ ja|j|na said...

kesian mangsa² kebakaran..takziah untuk dorang² semua ni..mintaklah bende² macam ni tak terjadi pada kite or org yg terdekat ngan kite..

~ana~ said...

kesian nya...
nasib baik semua selamat....

Sidratul Muntaha said...

4 thun lepas kat meru pun jdi mcm ni.
abis la sederet kedai2 kat situ dgn klinik,dgn kedai motor,kedai emas,etc.
same la..
fsmily peniaga dok situ.
tinggal sehelai sepiggang je.
masa terbako dah mcm bunyi bom sbb ko imagine la..motor,brg letrik..
aihhh..
aku pun membeso kat kawasan tu jugak..

*klu takmo fm tu,kasi aku la!(ahaha.demam2 pun haloba lagi.astagfirullah.bwk ngucap ayu weih!)

lia said...

Alhmdlh xde nyawa yg terkorban....

SyidaGorjes said...

harta benda bole cari, nyawa tak leh tukar ganti.nasib baik xde yg terkorban

tiefazatie said...

sedihnya...alhamdullilah..xde yg terkorban..cam ku tau je di mana nie..hihi..


sis..kalu cik mish xmo..bagi je ifa nie..mo2..FM paris tue....terbeliak biji mata..hahahaha

owh sis nie mmg suka wat tajuk entry yg comel..hee

eh..sis dh dpt email ifa kan2..hee..sori lambat ye..

sis..tq komen n3 nie..

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

kalu nk komen lg boleh..hehehe

mummy_ayu said...

siannya..tak leh bayangkan...

Em's Family said...

mira pernah experience kalau time terbakar ni, dulu pernah beli perabot, mase tu orang tu nak hantar meja, tapi mase tu kiterang tak de rumah, nak jadikan cerita, malam tu jugak kedai depa terbakar, dengan meja2 kiterang sekali terbakar.. mira berusaha jugak trace orang tu kat mane, after almost 9 months, barulah dapat meje tu..tapi tak complete, sebab meje tu kace, sekarang meje tu dah pecah dah pun...

Em's Family said...

mira pernah experience kalau time terbakar ni, dulu pernah beli perabot, mase tu orang tu nak hantar meja, tapi mase tu kiterang tak de rumah, nak jadikan cerita, malam tu jugak kedai depa terbakar, dengan meja2 kiterang sekali terbakar.. mira berusaha jugak trace orang tu kat mane, after almost 9 months, barulah dapat meje tu..tapi tak complete, sebab meje tu kace, sekarang meje tu dah pecah dah pun...

Anum said...

ya allah... macam2 kejadian kan...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sian eh..mmg nampak cam veteran dah bangunan ni eh zety..sure byk kayu struktur dia..sbb tu cepat merebak..
ape2 pon salam takziah utk mangsa

SyaNa said...

abis gomjeng deret kedai tu
sian dorg kan
nasib xde yg cedera ke ape

kakyong said...

scary.. dlm setengah jam habis dikerjakan dek api..

tiefazatie said...

sis..nie tq n3 utk sis yee..heee

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/salah-ifa-terlupa-nak-terjah-blog-sis.html

ifa g post kt n3 yg sis umum sape bertuah tue..kang sis xperasan lak..hihi

Farra Dhelina said...

nsb baik hrta benda je kan

AyuArjuna BiGoshh said...

ahem ahem...sian..moga semuanay dipermudahkan, amin

syariza09 said...

sian ngan mangsa2 kebakaran tu, mesti fobia

watyz said...

sian nye kan...

mama_umar_maryam said...

tq kande dinde sumer..wpon mostly bkn org2 melayu owner kedai tuh tp diorg cine & india yg baik2..

to iefa , wahh..buat en3 lagi,heheh,ok nnt akak terjah

tiefazatie said...

hihi..harus la kak..tanda terima kasih kt akak nie..maceh ye kak..hihi..

Lily@MamaZaraZareef said...

kesiannya..!!!rumah kedai kayu mcm nih mmg berisiko tinggi kena kebakaran..dh tgk 3 kejadian kat tpt2 berlainan yg melibatkan umah kedai kayu dijilat api..huhu..apepon, syukur takde kemalangan jiwa kan,,

Ila said...

takziah untuk mereka kan...dugaan tu

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

dear,
semalam pun kat ganu pn de kebakaran ..
yg sedihnya, sepasang budak kembar, umo 3 tahun rentung..
sedih sgt..
sy pernah gak alami situasi kebakaran, mintak2 dijauhkan la pasni..

http://lilo80.blogspot.com/2011/05/api-kecik-jd-kawan-beso-jd-lawan.html

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

dear,
semalam pun kat ganu pn de kebakaran ..
yg sedihnya, sepasang budak kembar, umo 3 tahun rentung..
sedih sgt..
sy pernah gak alami situasi kebakaran, mintak2 dijauhkan la pasni..

http://lilo80.blogspot.com/2011/05/api-kecik-jd-kawan-beso-jd-lawan.html

masz14 said...

ni yg ada kedai beskal tu ke zety? kat komuter bangi?

fiezahkecik said...

alhamdulillah tak ada yang terkorban. apa pun, harta benda tak penting yang penting selamatkan nyawa dulu.harta bleh dicari tapi nywa tak dapat cari ganti

Anonymous said...

Comment puis-je poster sur mon blog wordpress à partir de mon bureau, sans 3rd party software?