Saturday, July 9, 2011

Bakat Doodle yang diwarisi

salam =)

ni catatan peribadi mama @ 6.51 pm Saturday 9/7/2011

Umar Husayn blm sekolah lagi, umo die 3 tahun 7 bulan..blh dikatekan, cume home school time weekend dgn aku, tupon jarang2..aku rase tv yg byk ajar die jugak t_t
sgt2 impress tgk die doodling, rilek je..yg kelakanye die kate nk lukis adek @ maryam

Umar tunjuk bakat doodle kt kitorg .. heheh

- mule2 lukis kepale adek

-next, tangan adek..erk..mane tinge adek?

- adek smile ..

wpon aku tgk dah mcm rupe kuman ataupun bakteria yang nakal, tp aku & apai happy btol, kitorg pandang sesama sendiri, pastu same2 tanye, " awak ajar ke?" see..masing2 pon xsedar bile Umar dh pandai lukis ...t_t lagi

pastu, die sambung, sbb diekan obses dgn train, kitorg soh die lukis ..

- ooh..t_t lagi dan lagi..die blh imagine!!

alhamdulillah sgt2..Umar, u make us proud of u..insyaAllah by end of this year kitorg nk anta die skolah..

igt lg mase Umar umo 1 tahun 10 bulan, yes, aku igt lg..die dh recognize A-Z..bukannye die hapal lagu abc mcm bese, mase tu klu soh nyanyi lagu abc biase tu mmg die xtau..tup2 die kenal huruf.. mase tu klu orang tanye, eh..skolah kt mane nih? camne ajar die kenal huruf ? kitorg sebolehnya nk kate , kitorg yg ajar, tp..realitinye..die tgk citer katun Super Why kat TVIQ t_t..cume pas kitorg sedar keupayaan Umar kenal huruf, kitorg sharpen kan lagi skills die .. soh taip kt keybod laptop dan mcm2 lagi..

as parent kitorg mmg sgt2 rase bersyukur dan tipulah klu x bangge kan..ramai lg budak2 genius kt luar sane, tp kami dah cukup2 rase happy dgn ability Umar..surah Fatihah dan surah Al-A'laq pon Umar dah hafal..die pelat..tapi bile dgr die bace doa tido dan 2 surah tu sblm tido, siyes rase sejuk btol hati aku nih..

baru2 ni ade beli 1 buku xtvt utk Umar, sajelah nk ajar die menulis sket..pegang pen pon malas Umar ni, hehehe..best btol buku Handy Manny nih, mmg berbaloi rase beli buku nih, dahla mase beli ade less 30% kt MPH Alamanda, so klu ade kande dinde kt sane nk beli buku mcm ni kt MPH blhla beli ye, pas less cume belas2 je, klu tak regenye RM 25.90

dlm buku ni die mcm ade beberapa level utk menulis .. tp aku lompatkan Umar utk sambung dot dot je..aku pegang tangan die dgn pen tu dlm 3- 5x, dan pastu aku biarkan je..mmg aku x putus2 bagi die smgt dan puji die dgn effort yg die tunjuk..

mengajar Umar utk tulis no 1 - 20 ,budak yg xpenah pegi skool mmg mendidik aku jadi sabar,sabar dan sabar..aku cube lower kan ton suara aku dan ckp baik2 dgn Umar supaya die xrase aku marah dan ilang konfiden die..





nk dijadikan cerita, Umar ni mcm jenis perfectionist sket..sungguh xmcm aku..sket2 nk padam,sikit2 nk padam..seb bek pen ni erasable..dan die agak takut nk tulis no 4..cam susah sket utk die..payah gak aku nk ajar die lukis no 4 nih..take time sampai seminggu .. dan tadi, ntah camne..die berjaya tulis no 4..dengan jayanye...dan aku rase itulah no 4 paling cantek penah aku tgk t_t



alhamdulillah, sampai no 20 complete..blhla pegi next level dlm buku, xpki dot-dot lagi dah..

maaf jika ade yg rase entri Umar kalini mcm show off atau macamlah anak ko sorang je pandai .. tidak same sekali niat aku camtu..ini adalah catatan peribadi seorang mama utk anak-anak .. sebab aku pasan aku xdelah slalu sgt nk citer psl perkembangan anak2 aku..blog nipon tmpt luah sukahati aku je nk tulis ape.. pd aku, utk sape2 yg ikhlas nk bace entri ni..semoga same2 dpt manfaat .. dan blh amik mane2 idea2 atau kaedah2 yg rase ok utk digunakan ;) , aku pon byk sgt x sempurnanya .. hargai kelebihan anak2 kite..jgn berhenti berdoa pdNya ..jgn cpt giveup nnt anak2 ikut - mcm aku t_t .. jgn pakse2 anak..

ok, tu je nk citer..nk upload 1 video Umar tulis.. tp cam lembap je blog ni nk upload -see, cpt giveup..

12 comments:

Afne said...

waaaaaaahhhhhhhhhhhhh auntie syg umar lah. ehhh maryam pn auntie syg jugak tau. well done umar! blaja rajin2 tau. bijak2...

ada ke org nk ngata gitu zet? aku post entry anak2 aku lantak pi lah apa org nk ckp. tak suka jgn tgk jgn baca ada paham? berbaloi kan kita dok tunggu+ajar+bebel kt diorg hehe..

moga anak2 kita berjaya di dunia & akhirat, amin.

~ana~ said...

zety, buku yg umar tulis t, jenis boleh padam pastu tulis balik erk...aku xtau la dah brp biji aku beli utk ajmal jenis buku gitu. tp x smpai 3 hari terus jahanam. tension aku. ajmal ni jenis x penyabar langsung aku tgk.

aku selalu suruh dia lukis apa yg dia rs dia nak lukis, end up aku gelak sbb kelako. jahat aku ni kan. x membantu langsung.

mummy_ayu said...

wah pandai tu...mana ada show off la dear, anak2 nie masing2 ada kelebihan masing2....apa pun to umar..keep it up key...

watyz said...

wa...pandai nye. lain anak lain kelebihan nye kan. cume kena pandai mengolahkan nye. sayang ko!!!

watyz said...
This comment has been removed by the author.
lia said...

Bijak... Bijak...

Suka bc progress anak org lain, dan nak monitor anak sendiri...

X suka jgn baca kan...

fiezahkecik said...

hehe. kecik2 dah pandai.. ajar dan didik lagik umar benda baru.. hehe. dalam mengajar tu kena sabar dan puji atas usaha yang umar dah buat. nanti makin semangat la dia :)

dwimaya said...

kakcik, iman pun ada doodle mcm umar tu, boleh geng!

budak2 mmg mcm tu la, dieorg nk perfect sentiasa, x nak salah, x nak silap, nak selalu kena puji..

kitaorg siap buat wall of fame utk iman, kalau dia color ke or dia tulis ke or apa2 yg cantik, dia boleh request tampal kat dinding bilik ni, penuh la dinding kat kepala katil ni ha..

maybe bole gak buat mcm tu kat umar and maryam.. ;)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

kreatipp.. =)
alya ai, kalo bab conteng serah ajela kat die..
ngan cadar2 pn die mural.. haishhh.. ;p

Sidratul Muntaha said...

ko ade jugak sabo
aku dahlah klu tinggi jer sore
laki aku sound aku blik..
last2 aku tinggalkan jerlah..
malas nak amik port.
huuuhuhu..
dari aku yg sentap kan?!!

*manakan tidak tumpahnya sambal totok ke nasi panas weih?!!

MrS. F!zA said...

clever boy lah! dh pndai lukis eh..bgus tul daya imaginasi dia lukis train tu..wp tk serupa tp mmg nmpkk rupa train tu..

tiefazatie said...

wah...bijak2...bagus btol la umar nie..sejuk hati sis kan...suka tgk kanak2 yg cepat tangkap nie..=)