Wednesday, October 13, 2010

goreng pisang cicah sambal kicap = sedap


* sumber gambar dari blogger lain

sape suke mkn goreng pisang cicah sambal kicap? heaven wohhh..bukan takat pisang goreng je, sukun goreng, keledek goreng, tempe goreng mmg ngam dgn sambal kicap! ade org kate sambal kicap ni org johornye signature..ade jugak kater orang jawa punye mknn, watever it is, aku bknlah org johor, anak jawa - yes - heheheh, jd sambal kicap ni klu xde time hidang pisang goreng nih mcm x complete lah idup..

aku mkn kt opis tp ade org-org mcm pelik nape aku cicah dgn sambal kicap..klu takat tanye tu beselah kan..naluri ingin tau, tp xyahla kuar bunyik pelik2 macam , " ehhh..sedap ke mkn dgn kicap?? " ello..bukannye aku tuang kicap kipas udang ni semate, letakla bawang, cili padi lah..tu pon nk pelik..peliklah diorg nih!



13 comments:

mamamuazsayang said...

alamak sedapnye goreng pisang. pekena goreng pisang ptg2 ni best jugak ek...hehe

Afne said...

perghhhhhhhhhh ko ape psl bg air liur aku meleleh ptg2 ni wehhhh

sambal kicap sesuai mkn dgn apa je. tumbuk cili api+bwg putih pastu curah kicap kipas udang. mavelesssssssss

tiba2 tingat tempe goreng cicah sambal kicap.

Nashays said...

memang ade zety owg camtu..
Klu taknak makan g jejauh..
aku x pelawa pon
tp tolong jgn laa buat muka
seolah2 aku makan makanan anjing
Keji...!!

Tapi ko sampai ati laa
tunjuk pisang goreng ngn sambal kicap nie...

lily azliyana @ mama zara said...

mmg SEDAPPPPPP...!!kite org johor + org jawa..makenye smbal kicap mmg sntiasa menjadik pujaan hati..hehehe..dl mase memula dtg shah alam mcm tak best jek beli goreng pisang sbb takde smbal kicap..nway, kite rajin makan jek tp malas buat sndiri..so slalu klu balik kampung, or mak dtg cni, mesti soh mak yg tolong watkan stok smbal kicap tuh..=p

mama zharfan said...

siyes me memang tak mkn langsung sambal kicap :) lain org lain selera kan :)

CHeeSYaNa said...

aku orang johor and partially org banjar (suku sakat jawa) tapi, aku tak suke makan goreng pisang cicah ngan apa2.. hahaha.. 1 Malaysia! ehehhe

Nana said...

aku ingt lg masa pes time aku try aku ckp heh merepek jerr grg pisang cicah kicap
tp bila dah try baru aku tau sedapp
pastu aku pon dah gile..
tp susah nk cari tmpt yg ada juai grg pisang ngan kicap ni

~ana~ said...

hah..ni org jawa punya style kan..ana dulu nmpak cam pelik jugak..tp lama2 ana pun join sekali..hah3x...

kalau trg style, mkn dgn pencicah keropok lekor tuh..hu3x...lg nmpak pelik kan...:)

KaMaLiA said...

wah!! kat jemen takde pisang yg boleh digoreng!!!!! saje je ko post entry ni.. :)

mama_umar_maryam said...

mamamuaz- tambah dgn nescafe panasss,pehhh

afne - samela weh cap kipas udang,kicap lain aku xpenah beli ;p

shar - nape?kt jeddah ade org geli ke dgn mknn ko,klu dekat blh aku tlg laserkan,hahah,ko bwk stok kicap x ke sane?

lily - hehehe,no komenlah lily mmg pure johorian + jawa plak tuh,mmg kicap mengalir dlm badan,hahaha

suzie - cube try test sis,kot2 suke plak,sejuk2 kt notts tu goreng pisang panas2 cicah sket ;p

mama_umar_maryam said...

dayana - ko mmgggg..tekak western!hahaha

nana - haaa,seb baek x gile trus!sedapkan?mmg pyh nk carik org jual sekali dgn sambal kicap,klu adepon xsedap!

ana - pencicah kepok lekor tu mmg sedap pon,cicah dengan kepok belinjau lagi sedap

kem - ko g german tu x bwk kicap ke weh? nk aku kirim kicap??hehehe

Cyda Acme said...

wahhh pandai gak zety mkn cicah camtuh ek .. biasanya org johor jek yg extreme bab mencicah ngan smbl kicap nih :D

tpkan mmg ader org pelik camtuh .. akak dulu memula dok kl ader housemate sound lagik best ... dia ckp kalo dialah tak teringin nak mkn ngan kicap sambil buat muke geligeleman dia .. tp biler akak offer swuh dia rasa .. smpi kesudahnya dia pandai mkn ngan kicap. haaa tulah lenkali jgnlah over sgt ckp camtuh .. kan dah terkena diri sndri ...

mama_umar_maryam said...

heheheh tu la die kak,mmg klu ade sambal kicap sekali mmg heavenlah..