Thursday, July 11, 2013

Resepi Mashed Potato with Gravy

salam =)

jom main masak2! kalini nk share resepi simple je..senang jgk nk buat gravy utk mashed potato nih..dah ade sikit2 rase mcm kfc punye ;p

hidangan : untuk 4 orang makan

1.  6-8 biji kentang direbus hingga lembutt, sambil tu blh letak garam separuh sudu teh kecil
2. lenyekkan kentang tu dgn gune mixer dan tuang sikit2 susu fresh milk..jgn smpi jd kuah plak susu tu..agak2 mix well dgn kentang lenyek tu cukup dah..(tips : gune susu HL marigold tu,sedap weh)
3. dah siap gaul letak tepi sat

utk gravy :
1. ricikkan 1/2 labu bawang besar dan rebus airnya (air 2 cawan je). Toskan dan amik air rebusan bawang tu..(bawang tu blh gune semula masak apa2 lepas tu..jgn buang ye..bazir je)
2. masukkan rebusan bawang tadi dan panaskan semula atas kuali. (api kecil ye)
3. masukkan stok ayam (kiub atau serbuk), sos tiram & sos tomato sesedap rasa..
4. kacau pelan2 sambil tu masukkan 2-3 sudu tepung gandum perlahan-lahan dalam kuah tu
5. boleh tmbh serbuk lada hitam atau lada hitam yg ditumbuk sedikit je

tadaaaa...siappp..ayam dgn brokoli tu baakr dgn pemanggang ajaib je ;)





17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Nad MamaZN said...

Waaa best best!!!
Tq zt! =)

lia said...

seyes simple.... ok, nnt ai try he3

JaSSNaNi said...

sedapnya.. terima kasih utk resepi.. sedap tu..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa simple resepi sure sedap nieh

~ana~ said...

aku part nak buat mashed potato tu failed sokmo..tension...huhuhu..

Afne said...

blh try resepi ko ni :)

mama tisya said...

mmg dh gaya mcm kt kfc..tk pernh try wat mashed potato sbb mls nk lenyek2..slalu wat coselaw je..ehhe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waaa... mabeles..
lg sedap dr kepci nih!!

Insha Allah, bulih try!

Nana Aris said...

dah beli kentang! nak try nanti..btw kitorang dah try burger hubby kak zety..sedap! nanti nak beli lagi =)

zety said...

tq sumer..try2lah ye..kot2 nk tmbh bahan lain yg lbh sedap lagi cubelah ye!

tq nana!!! wahh..testimoni nih!! hahaha

Sidratul Muntaha said...

simple siot!
aku baru nk tnya resepi ko tu..
bawang beso..
lepas tu kiub ayam se..sos tomato dgn sos tiram..
nak pekat taruk tepung gandum
setel...
bila nk buat?!
nanti2lah
ahahha

watyz said...

oh... sedap nye... :)

Mama Zharfan said...

waaa nanti nak try lah ;)

Mama Zharfan said...

waaa nanti nak try lah ;)

Mama Zharfan said...

waaa nanti nak try lah ;)

Unknown said...

Dah try mmg jadi n sedapppp......