Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan yang bercampur baur penuh syukurr

salam =)

gambar 1 :  Ramadhan chart for Umar Husayn =) , taken from Nad mamaZN's blog ..very2 good indeed! betapa excited nye Umar tanda yg last column pukul 7 tuh..aku pon ala2 sebak gitu..tahan jugak anak mama ye sayang..tq dear Nad!

kt fb rmi jugak yg share ttg latih anak puasa ni..esp klu anak2 tu bwh 7 thn, klu blh latih solat dulu nnt dah besar pandailah dia puasa sendiri..siyes meh pandai sendiri puasa?!! bukan aku nafikan..jauh sekali menidakkan..cume ..




pada aku ikut cara masing2 asalkan xlanggar syariat..dah klu anak2 bwh 7 thn tu mampu tahan lapar dahaga..xsalah aku rase kite teruskan..mcm kes Umar, it is his own willingness..of cos klu dh lembik semacam atau nmpk xtahan aku bagi je buke pose..aku xnafikan didik solat tu penting..klu umo 10 thn xsolat mmg kene lah..tp sblm umo 10 tu dtg..klu x didik dari awal, bkn senang okay nk suruh2 camtu je..lagi2 anak2 skg..yg byk distractions...cume pd org2 yg share kt fb tu mcm taksub bebenor ..mcm SALAH BESAR sgt utk parent yg ada anak bwh 7 thn ajar anak2 puasa..xsume parent kejam cenggitu, ada akal & perasaan masing2kan..taulah parent tu jage anak diorg wahai ahkak & abang2 oiiiii ... x dinafikan jugak..ade je parent yg mmg strict latih anak bwh 7 thn tu puasa..dan pd aku, mmg agak x patut jugak klu budak tu lembik semacam..kang saket plak sape susah..

seigt akulah, aku start dilatih pose darjah 1 kot..mase tu pon dh skolah agama..kt skolah agama pon kantin rilekk je bukak utk bdk2 kecik (darjah 1 atau 2)..hah, okayy je ustajah/ustaz2 kt skolah agama tu..lainlah tang solat..mmg sume kene rembat klu x solat 

eh..pjg plak aku membebel psl anak pose nih..pdhal nk citer psl Ramadhan chart tu je.. sgt2 membantu dari segi semangat dan motivasi sebenarnya chart tu..siyes aku x aper pon klu umar xdpt pose penuh 1 ari..tp sbb smlm die dapat jugak..mase die kaler last column tu aku sebak,sebak sgt, hilang lapar nk buke puasa t_t..mama yg dhaif lg x byk ilmu agama nih..akan sedaya upaya latih Umar utk faham erti solat & puasa sayang t__t..(oh siyes aku sedih ..)

okayy..kang meraung2 plak aku nanges xpsl2 kurang pahale pose ;p

gambar 2: mr apai n the gang (yg xpernah berjual2 kt gerai lgsg!) bukak gerai burger bakar kt bazar ramadhan bdr baru bangi(berdepan dgn Old Timer Kopitiam & BVHotel)..adoii..mase aku smpi nk buke dgn apai kt gerai tu..mmg kesian tgk laki sendiri..nk tergelak pon ader..org xpernah buat keje kasar kan..tp deep down inside rase sebak jugak sbb smlm kan panas btol cuaca..tabah diorg nk cari rezeki bln puasa nih..t_t ..hoi sebak lagi...adeh..ape2pon sambutan utk hari pertama aku blh katakan, good very good! crowd mmg best..burger agak byk juga terjual utk 1st day kt bazar tu..lgi best, Mak hajjah & adek aku dtg bagi support sambil order jugak..hik3..tengkiu Mak & adek..dan lg satu..ayu (zamzarina tokey Coklat IQ ) pon singgah ke bazar utk hantar stok aku..cume xde rezeki utk kitorg berjumpa..jumpe mr apai je ..diorg trus gerak ke PD lepas tu..xper, inshaaAllah jmpe kt JB nnt ayu ;)

thanks Mak bagi support, doakan kami ye Mak :)

aku smpi kol 7 pon masih ade yg order burger :D


yup..1 ramadhan yg bercampur baur..syukur ya Allah :')

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nampak sedap nie

lia said...

tahniah Umar!

Amsyar pon dpt abeskan puasa sampai waktunyer smlm... bangga x usah ckp but deep inside, aku sebak pon iyer...

Gieyana said...

Alhamdulillah..Tahniah Umar..

Takper kan beb..usaha tangga kejayaan..slow2..:)

Lily@MamaZaraZareef said...

zara puasa smpai kol 3pm je smalam..gud start la kot..haha..ingat nk print gak chart kat blog nad tu tp tunggu balik ktn nnti..=)

~ana~ said...

mcm best plak chart tu...nnti nak print jugak la utk ajmal...

alhamdulillah, rezeki ramadhan zet, moga business apai ko terus maju...insyaallah..

mummy_ayu said...

Congrats umar..tu la...memang menariks chart tu

Nad MamaZN said...

Bangga ngan umar
Zakwan dpt sampai kul 12 jek huhu
Tu pun mak nya dh bangga bebeno
Ate 1st time berpuasa kan
In shaa Allah akan dtg slow2 zakwan bleh puasa penuh plak :)

watyz said...

congrats umar!
bernas juga idea mcm ni kan.
tQ zety share. nk try kat abg iman la... :)

zety said...

masyaaAllah,kande dinde semua ada anak2 hebat! teruskan usaha ye..sgt2 betul tindakan kande dinde bagi je anak2 tu makan minum klu dah xtahan..TAK PER ok..sgt2 xper! wpon dpt pose 2 jam, 3 jam, 1 jam dah cukup2 baik!

hrp2 kite dijauhi dari nk mengata atau membandingkan keupayaan anak2 yer..byk status kt fb yg mengkondem parent yg latih anak kecik2 ni pose..SOLAT tu bagi perfect dulu..aduhaii..org tua pon solat pyh nk perfect kak oiii..suke atiler parent tu nk train pose anak tuu..tauler makbapaknye nk kasik mkn/minum klu xtahan...latih solat tetap latih..

kdg2 status kt fb ni blh jd meluat menyampah membacenye..hmm..nawaitu okay nawaitu pdNya yg penting ;D

masz14 said...

muahaha... i tabik la kat umar ni. sgt determined org nye. n matured jugak for his age imho. i tak dpt bygkan my umar jadi cam ur umar in a year wpon beza umur diorg setahun je. bg makan aper anak u ni zety.. hahaha.. i tanya umar, nak puasa tak? dia kata taknak, nak tgk bulan je. okey...... ape2 lah.... tahun depan cuba lagi.