Wednesday, January 30, 2013

Maryam belum pegi skolah tapi g ngaji dulu

salam =)

fyi, Maryam blm diantar sekolah lagi..dijaga oleh nenek sedare apai kt bdr baru bangi..thn depan inshaa Allah nk masukkan die skolah..ni citer smlm..

kene catit tarikh ni 30/1/2013 , Rabu pkl 7-9 malam..baby girl mama iaitu Maryam telah 'ter'datang dan 'ter'masuk kelas iqra' tmpt Umar & adik2 sepupu mengaji..kt madrasah al-amin bdr sri putra. mmg aku tekejut sgt2, selama ni mmg Maryam akan ikut aku atau apai anta Umar ngaji, tp xdelah smpi nk tgal kt situ..tapi kalini hati die bulat..sebulat mata dia, utk stay kt situ dan 'gi school orang besar' katenye..aku mcm panik jugak, sbb die angkut beg Dora yg penuh dgn pinggan mangkuk mainan die dan xpki tudung pon..
sampai2 je aku heart-to-heart talk dgn ustazah kt situ (mcm guru besarlah kot)..blh ke letak Maryam kt situ..perbualan kami camnilah lbh kurg;

mama panik, " Ustazah, xpe ke nk ltk Maryam kt sini, dia xnk balik..nk ngaji kt sini katenye.."

ustazah cool," Eh..xper..boleh..boleh..umur die baper ni? "

mama kurang panik sket ," emm..ikut thn 4 thn..tapi sebenanye die baru nk masuk 3thn 2bln.."

ustazah happy," oh ye ke..mcm Umar la ni, bday bln 12 ye.." (eh, tau plak bday Umar??) 
" masih pki pampers? dah blh ckp nk buang air? "

mama panik dh tgal sikit," die siang xpki pampes dah, malam nk tido je pakai..blh ckp, membebel2 lagi, xpe ke ustazah? "

ustazah makin happy," haa blhlah camtu..xper, kite try je dulu..kang klu tibe2 die xnk ke, nk balik ke saya tepon"

mama panik balik," bayar bape ustazah? kalau die buat perangai ke trus kol saya k"

ustazah happier," ehh..xyah byr dulu, kite try dulu dlm seminggu dua ni camne..klu ok baru saya btau..kalau x ok, sile bwk blk budak nih,hahahah  ok, mama exaggerate je

mama mule rase nk nangis,"Maryam..btol ke ni? mama won't be here tau..i will go back..nnt fetch Umar and Maryam pukul 9..lame tau.."

ustazah perli,"ini mamanye yg risau nih...hiihiihi (ustazah ketawa sopan)..Maryam okay kan? jom ustazah bwk g klas sebelah.."

mereka terus berpegangan tangan tanpa menghiraukan aku yg tekebil2 kt blkg..oh no..my baby girl dah besar!!!!! huwaaaaaaaaa

dan aku dinasihatkan balik umah ;p ..dlm kete aku kol apai dan citer..die pon tekejut, smpi kt umah kitorg rase slow sgttt jam tu nk tunjuk kol 9 malam..aduhhh..dan pd yg same aku buat oreo cheesecake yg di order dek opismate aku..hilang sket rase risau tuh..tp asek2 tgk hp kot2 ustazah miskol or msg..

tepat kol 8.45 malam apai kate, jom amik diorg. aik?? hahahaha, rupenye cover nebes dr td ye yang ;p
smpi kt madrasah,kitorg tinjau2 je dr luar, mls nk bagi anak2 nmpk..sblm abis klas, diorg baca doa2 dan ayat hafazan ..Maryam nmpknye tenang je dok kt situ..

bile dah abis, slm2 ustazah sume..ade sorg ustazah ni, mude lagi, dok menari2 dgn Maryam lagi..eh, igt anak aku tuh anak patung ke hape? tau x jantung aku dgn apai nih mcm dah nk tertembus kuar dah,hahahaha..and alhamdulillah..she was more than happy to be there..maybe sbb ada Umar & adik2 sepupu apai yg mmg die kenal..

keluar dgn muke cenggini sambil didukung dek Haziq, adek sepupu apai
 

dan dlm kete kuarkan 1st task dia..mewarna huruf..Alif dgn Ba Umar tlg kaler..Ta dgn Tha Maryam kaler sendiri dan dpt 2 bintang..oh, mama touching!! trus ltk kt fridge :D



minggu depan kite tgk mcmane,hehehehe..hrp2 dia blh catch up..plg penting blh ikut instruction ustazah ..blh pki telekung sekali time solat :)..alhamdulillah

13 comments:

Anum said...

pandainya dia

Nad MamaZN said...

Alhamdulillah...
Tumpang bangga dgn maryam =)

lia said...

Ehhh npe aku lk rs touching nih...

Good job Maryam...

~ana~ said...

waaa...bagus nya maryam...:)

Afne said...

wahhh bgs lah maryam.

AdanyaKauUntukku said...

bestnyaaa..alhamdulillah..kalau fahim nieH..mmmmmm

watyz said...

Allah... aku plak yg bergenang2 air mata ni.. kadang2 bile sesuatu perkara tu berlaku br perasan yg sbnr nye anak2 kite dh besar kan. teruskan maryam... :)

IntaNBerliaN said...

wah bagusnya maryam... teruja baca entry nih... budak pandai nih!

ieda immi said...

alah comelnyaa dia
baguslah dik
kalau terapkan dari awal kan ;)

Lily@MamaZaraZareef said...

gud girl maryam..dah bijak nk msk skool ye..blajar pndai2 k..^_^

Gieyana said...

ahamdulillah..gd gegurl Maryam..bagus ni beb..tp kite as mummy nih sure rs mcm x yakin bila anak tetiba nk ngaji kan..:-)

Gieyana said...

typo error lak..Alhamdulillah..:-)

mama_umar_maryam said...

tq kande dinde sumer..semoga anak2 kite menjadi anak soleh/solehah/.menyejukkan hati kite sumer..aamin ya rabb