Monday, October 15, 2012

Umar dah boleh baca buku Bacalah Anakku buku 5

salam =)

great tuesday morning!
Alhamdulillah , Umar dah boleh baca buku Bacalah Anakku buku 5 .. wpon ada anak yg lebih advanced dari dia, mama & papa tetap bangga sgt2 dgn Umar.. atleast Umar nk g skolah, g ngaji dah smpi Iqra' 3 ..kene penuhkan sel-sel otak dia yg bykkk sgt bersambung tuh! hehehe

to be honest, xdelah byk tips sgt blh dikongsi dgn kande dinde sumer..sebabnyer..aku admit, teachers yg bykk sgt didik Umar dan ajar dia membace..kdg rase looser jugak sbg mama, dahlah ngajar anak orang jugak, tp anak sendiri..huhu

cume yg aku blh share, tiap2 hari without fail,aku akan tnye die blaja apa, cek buku iqra' die (umar ngaji 3 ari je seminggu)..mmg dari 5 ari yg aku tanye, cume 1 ari atau 1/2 ari je yg die nk jwb..as usual, Umar mmg berat mulut sket..tp tang citer games, lawan2 ,huh, xyah tnye.


yg tips lain, DOA kita sebagai ibu..jgn putus2 :)  .. ringankan mulut dgn panggilan puji2an..insyaAllah, kate2 dan name tukan doa

21 comments:

Anum said...

wow bagusnya
happy2

mama tisya said...

wah bgs umar..

**tiket sunway tu kena bli time 20hb kt kaunter sunway lagoon beb

AdanyaKauUntukku said...

bestnyaaaaaaa.....
akak harap fahim pun akan ringan mulut untuk bercakap dan membaca later....insyaallahhhhh

SYANI said...

Umar ni dah berapa tahun yer??? Cepat dia membaca ye.. Anak saya bila dah masuk buku 7, dia dah malas nak baca hari2.

Ezna said...

happy mommy sbb anak dah leh baca.....feeling yg tak tau nak describe macamana!!! Tahniah Umar!!!

mummy_ayu said...

wah..bagus la....pandai la Umar nie..Ian pun dah boleh baca but pelan2 la...

Afne said...

wahhh bgsnya umar. hana pn dh tunjuk minat membaca tp dia mulakan mengeja dulu. takpe lah, sbg ibu tentu kita bangga kan?

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sokong awak zett, saya pun sama. cam terkilan gak taleh ajar anak belajar n ngaji. tp gitulah, senantiasa pantau dr blkg, tanya dia everyday..
Alhamdulillah, my Alya pun guna buku gitu n cpt sgt blh catchup.. =)

~ana~ said...

zety, sama la dgn ajmal, a pasal kalau tnyames, laju je bercakap...tnya pasal belajar apa kat sekolah sgt liat nak bercerita..huhuhu

ieda said...

yelah dikk
semua kadang2 tuu kena dgn sokongan cikgu ..
akak ingat layie masa sabriena anak ke2 akak , dia lemah dlm mengenal huruf , semua gara2 cikgu tadika dia mengajar menghafal bukan mengenal
skrg darjah dua dia still macam x berapa laju membaca .. bolehlah lps dah banyak kali asah kan ..
memang kesal sgt2 masa tuu
akk lah kena get back dia .. sedih sgt masa tuu

tulah kita memang kadang2 x der masa + kita lupa , nak2 kalau bekerjaya nie .. harapkan cikgu lah ..

skrg nie memang kena amalkan panggilan anak2 yg bertuah dan sedap2 di mulut .. semoga makbull doa2 kita ye dik aminnnn .. ;)

zety said...

tq anum :)

zety said...

tq errynn - pehh sure beratur pjg tu kang

jgn give up kak ila!!insyaAllah soon,very soon zt doakan :)

zety said...

syani - umar 4thn 10 bln (kelas 5y)..inilah baru 2x die nk bace depan saya syani..huhu..semoga terang hati anak2 kite dpt ilmu :)

tq mummy ayu

zety said...

tq ezna, yes, x terungkapkan..mase rekod tu pon zt blh sebak,hik3

yup afne,bkn kite nk gebang sgt pon kan..nk simpan catatan nih utk kenangan diorg dah besar nnt ;)

zety said...

btol leily ..eh,dah poslaju dress smlm ;) ..dpt pantau tu n tlg sikit2 pon saya rase happy dah..rase menyumbang lah jugak,hehe

ana - aku rs bdk2 ni walk the talk lah,hahah, cakap2 je x main..trus buat & dpt!hahaha

zety said...

tq kak ieda for the long comment,hargai sgt2..xper kak,jgn cpt rase giveup dgn anak kan?tu lah kuncinyer..setiap anak ade lebihnyer masing2..kite kene pandai korek ;)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

waaaaaaaaaaaaaaaa cayalahhhh terbaikkkk

Lily@MamaZaraZareef said...

Congrats umar..makin bijak die..zara jugak yg x pndai bc buku lg..eja nama adik ngn nama sendiri pandailah..huhuhu..mama x reti nak ajar sndiri kt umah..:-(

IntaNBerliaN said...

umar mmg ank yg pandai!!

Anje a.k.a Mummy_Balqis said...

wah bagusnya, kita tak leh nak view vidoe...semoga menjadi anak yang bijak k..

tiefazatie said...

alhamdullilah..