Wednesday, June 30, 2010

saya bukan perfect mama =]

slm wbr =)


akhirnya, lagi bbrp hari Maryam nk msk 7bln, gigi bwh die dah kelihatan..nmpk dah line putih 2 jalur dan kasar2 mcm kertas pasir..sape btau aku..bbsitter jugak yg btau dan nmpk dulu..same jugak mcm mase Maryam jatuh katil aku igt kepale yg kene, rupe2nye blkg bibir die ade darah beku..sape yg btau aku..bbsitter jugak..pastu aku pasan Maryam klu tdo mesti carik bucu bantal atau kain die gentel2..sape yg btau aku..bbsitter kate mmg die tdo camtu..huwaaaa!!! cam mama yg looser je aku nih (T_T) ..

tp aku menang satulah..Maryam sebut "mam..maa.." aku dgr dulu, hahahaha..psikokan, dgn bbsitter pon nk rebut..mestilah..emo tau klu bab2 berkaitan dgn anak nih..rase kecikkkk je ati klu org kate ape2 psl anak kitekan..thats y aku mmg x akan tegur/kritik ape2 ttg anak2 org ke, kwn aku ke, sedare aku ke..contoh ayat," eh eh..kecik ye anak awak nih, anak saye besar sket.." or ," eeeeii debablah budak nih.." or," anak2 i dulu x mcm nih..pot pet pot pet.." arghhh...x suke tau! xsuke! sbb aku xsuke nk dgr komen2 x membina mcm tu, pandailah mak ayah masing2 bela kan..xyah nk compare2..mayb ade org blh accept, aku pon dulu kononnye blh accept, learning process la kott nk jd parent kan..tp lame2,,haihhh..rase nk lempang aje klu dgr..

jadi aku sentiase berhati2 jugak klu nk ckp ape2 ttg anak org..sbb aku tau bkn sumer org suke nk dgr bende2 mcm tu, mcm di'underestimate' pon ye..melainkan parent tu perfect sgt..huhu..nobody's perfect..better bagila pujian2..or kate2 positif..sekurang2nye kite mendoakan yg baik2 ajela..kan?kan?

p/s : kami pon parent yg baru nk bljr 'meniarap' kot..or baru je bljr nk senyum2..like a newborn =)




25 comments:

CHeeSYaNa said...

Jelesnyer, mariam dah nak tumbuh gigi.. aku pon terasa loser plaks baca entry ko... balik ni nak check ler gusi Zarif.. mane tau ada bayang2 gigi yg aku tak perasan (b4 this, tak check pon, actually)

mama_umar_maryam said...

kih3,tulah,bile bbsitter ckp camtu aku pon baru terhegeh2 nk cek ;p

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

aku lagi rasa nak lempang kalu orang kata...awat ko makin gemuk zan...ko peknen ka...mengang...asal aku gemuk jek peknen...ciskek...ada ke orang peknen kurus???haihh...

HaNiE said...

yup, aku pon penah rase macam tu... inilah pengorbanan ibu berkerjaya... rase cam nak berenti keje jaga anak jek tapi nnt sapa nak belikan kasut charles & keith kan, hehehe

mama_umar_maryam said...

izan - bab badan lagila sensitip ye tak..hik3..

hanie - ekekekeke..bab kasut c&k tu xtahan tu..high mentenen uuuu

~ana~ said...

zety,

eh eh..ana pun sama kalau bbsitter ckp mcm tu..huh3x..rs mcm.."eh camna aku nih bleh x perasan, teruk nya aku.."

kinna said...

slm knl..
umur maryam lebih krg umur amani :)

momguess said...

pengajaran nye jgn kutuk ank orng kan bi
hehehhehe

p/s..den dah pos

Sidratul Muntaha said...

aihh
tu ler nasib kita ibu2 yg bekerja nih..
anak puneyr movement yg thu dulu n notice dulu babysitter..
adoiii
daku juga teringin nak berenti
tpi itulah..
ape dayaku.

lily azliyana @ mama zara said...

alamak..baru nak komen nmpak maryam makin chubby..ok tak komen mcm tuh..huhu (ehh..ni bukan komen merundum tp pujian rasenye kan..=p)

Nana said...

btol la wei aku pon selalu hati2 je ckp takut nanti mak nye rasa kita ni mcm nk comparekan anak kita ngan ank dia

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

salam zetty..
lol, i bengang gak kalo berdepan ngan org yg jenis suke compare aje taw!!huhuhu, ye betul.. kalo yg membina oret gak, ni tak.. trus down rasenyer.. adushhh, tataw ke setiap insan diberi kekurangan & kelebihan..

Mrs. Amien said...

klu zeti jeles ngn nanny, alid lak jeles ngn hasben..skg ni dia yg slu duk umah so dia la yg discover dlu pe maryam leh wat..eiii...jeles sgt2!sampaikan nk dukung pon ktorg berebut!huhuhu

mama_umar_maryam said...

ana - yeerrr..rase mcm x baper best kan bile org len yg dpt tau dulu

hai kinna,slm kenal..sedapnye name amani =)

momguess - btul3..sendiri jage anak sendiri,hehe, yeay, dah pos ;)

ayu - huk3..tulah,mase skolah dulu ye ye je cite2 nk keje itulah inilah..sekali skg ni cite2 nk jd WAHM,hahaha

lily - ohh..itu pujian namenye,hik3..xdelah, klu takat kate chubby ke, bam bam ke..blh diterima dan buat kite heppy jugakkan..ini yg klu compare2 tu xsuke tuh

mama_umar_maryam said...

nana - yup..klu nk kate jugak,ckp jela dlm hatikan..hehe

leily - yeah,kdg2 org mcm tu die xpasan atau mmg niat nk bangge la konon anak die beso ke gemuk dari anak kite,bile org kate anak die tau pon marah,huhu..

alid - hik3..rebut la puas2 sementare korg rase nk rebut, skg ni zt & apai dah bahagi tugas siap2,zt handle maryam,die handle Umar,pastu klu boring,tuka balik,hahahah,pastu kdg masing2 nk escape ;p

mama ahza said...

etyyyyy....same la dgn aku!!! aku rs semua mak macam tu..bapak je yg relax xde perasaan heheh ke pendam??

ade skali tu ade la sorg relative ckp kt aku, eii afeef ni suke amik F punya mainan, ape yg F pegang semua die nk..aku rs mcm nk hantuk kepala sendiri kt dinding, kau tau kenape?
mase tu Afeef br pandai merangkak perlahan2 and anak die dh pandai berlari and menurut bibik, anak die yg selalu buli anak aku merampas mainan, anak aku terpinga2, br skali die nmpk anak aku amik mainan dlm tgn anak die, dh wat deduction centu....eiiii aku geram sbb aku xpernah ckp ayat centu kt die sbb nk jaga hati wpun slalu nmpk anak aku dibuli...tp in d end die yg xjaga hati aku...heheheh bab2 ni mmg emo skit..kuikuikui~

Nashays said...

uhuhuhuuuu...gamaknya org2 itu berfeeling diva mama yg serba tau..padahal tahap kambing mengidam aje..upss aku lak yg emo

hacienda said...

betul betul... kte mmg akan rase jeles dgn sape2 pon ..nak2 bnde berkaitan dgn baby kite..ape2pn msti nk kte dulu sblm org lain kan.. org sekeliling ni mcm dh terbiase nk compare2 kan..pelik..mgkn diarg x rase mcm kite rase kot..

mama_umar_maryam said...

esah, im waiting 4 ur comment actually,hik3..tulah kdg aku terpk, org2 ni mmg niat ke camne kan? xterpk ke klu kite ckp camtu org akn terase ke kecik ati ke..hmm

shar - tp aku mmg diva kan..tp diva yg berfikir sblm berckp,hahahaha

mama_umar_maryam said...

hacienda - mayb environment diorg mmg suke compare2,tp zt klu berdepan dgn org camni,zt diamkan aje,kang kite ckp blk rase mcm kite serupe mcm die jugak..huhu..

mama ahza said...

kau tgu komen aku ty?? owh so sweeettt..muaaxhhs!

aku rs diorg patut belaja be more sensitive dgn sentiasa bertanya soklan ni dlm kepala "agak2 kalau org wat ceni kt aku, aku bengang x?" barula akan lebih sensitif..
ckp sekali je bole la maafkan, tersalah ckp kot..ni byk2 kali mmg LEMPANGKAN AJE hehehehehehe!

betul2 aku setuju, kalau kte balas balik dh mcm kte same teruk dgn diorg lak..huhu so baik diamkan and bile masuk bilik membebel kat hubby nk luahkan perasaan smbil kadang2 menangis jugak sbb geram hihihihi!

mama_umar_maryam said...

heheh sah, part masuk bilik pastu ngadu dgn hubby sambil nangis tu aku blh imagine,xpelah sah, same2la kite saba menghadapi org2 yg bckp x pk pjg nih..kite jgn buat k ;)

dbalkis said...

Jom la kite wat jv invest wat nursery kwn2, letak anak2 kite sume kt ctu.mesti best.sape2 wahm le le jdi pengasuhm

[-suziey-] said...

ye aku pn rs nk lempang org camtu..aku xsuka bila 'makcik bedah'2 jenis ni..adeii serabut..slalu aku mls nk layan..senyum je..lantak la..ank aku tau la aku nk buat camne...

wei.jeles gk ek klu ngn bb sitter.hikss

mama_umar_maryam said...

dayang - kene buat byk branches weh, ko handle area kl aku handle area bangi,hahahha, i wish dayang..i wish ;)

suziey - tulah,mule2 dulu angguk2la jugak kan mengiyakan kate2 'bedah', tp skg tidak lagi, akan ku lawan!hahahaha..