Wednesday, June 16, 2010

shhhhh..korang diam-diam tau ;p

slm wbr =)

hihihihi..ngade2 kan tajuk..dah klu xnk org lain tau baik buat private aje blog nih..xpelah..rasenye aku ade hak .. xsalah kan..hmm..ptg tadi actually aku g mencube rejeki lain by attending intebiu kt 1 tempat nih..name terpakse dirahsiakanla..klu dpt nnt aku canang2 sekampong..perasaan nk intebiu tetap berdebar seperti biase , yelah..x biase diintebiu kan..hiks, honestly aku mmg jrg g intebiu2 nih..bkn takot..mayb the best word is selective ;p mcmla laku sgt ko nih..post yg aku apply mmg mengajar ajelah..nak citer ke proses intebiu tadi tu?? haihh..xyahle..bkn fresh graduate ponn yg bace blog aku nih ;p..xper, aku nk citer gak..

dtg dahla lambat jgn tiru tebiat ni,huh!, xdela lewat sgt cume 15 minit je terlewat..tu pon sampai2 ade sesi intebiu lagi kt meeting room tu..so aku pon tgu lah turn aku dipanggil kan..well, 1st impression aku ialah..company ni bkn company melayu..huhu..dan students mmg rmi foreigners..phm2 ajela pemandangan 'indah' tu kann..

pastu dipanggil dan duduk mengadap 3 org panel, Datuk tuuuttt.., Lecturer Mdm tuuutt and Mr HR manager tuuuutt..kih3..aku tulis *tuuut tu bukan mencarut tau, sbb aku lupe dan xbaper dgr diorg sebut name masing2..aku buat kesimpulan yg sesi tu lebih kepada berborak kott..and aku suke btul cara diorg tanye aku dan communicate..cool je..jadinye xla aku menggelabah kodok dlm tu..pastu, buat sesi mock teaching plak..haa part nih, wpon dah 5 taun mengajar tetap gelabah okeh..tapi end up jugak agak jayenye dan aku mcm selambe aje la auta lecturer2 yg cume 4 kerat tu..ntahla ape diorg komen yee..aku siap pesan kt diorg, " dont 'hentam' me teruk2 aaa.." kih3..ko igt diorg tu kwn2 kareb ko nk ckp cenggitu??!

jadi..pengajaran utk hari ini ialah :

1. aku x letak high expectation 2 get this job, awal2 aku dah set mind yg aku nak gain experiences on interviews

2. klu x terpilih pon aku xsedey sebab aku pikir positif atleast aku tau market aku camne,nk demand camne.. dan aku suke klu org bagi feedback kt aku ttg teaching style aku..

3. klu ade rezki x kemane ye tak..serah pdNya =)..

4. haaa, dah tau agak2 xlaku tuh sile2lah abiskan master ko zety oiii..hahahaha

ok uols..dah rindu sgt ni nk jln2..tata, jmpe di 'umah' andaaaa

24 comments:

firahadifa said...

dont hentam me teruk..??? kekeke... so funny ...

tak pe,.. i doa murah rezeki u dapat interview nie, :)

dilot said...

InsyaAllah ada la klo rezeki kt situ..

liana said...

insyaAllah ada rezeki ko ety.best gak ek bleh cb mencri rezeki kat tmpat lain n leh demand skit.kalau cam aku ni ape lah yg bleh di demandkan,gj ttp same walau di mana aku berada.huhuhu

mama_umar_maryam said...

firah - tulah..pikir2 balik, ishh..selambe je aku nih ;p

dlot - tq dear..huhu..

liana - wehh..syukur sgt2 ko dah jd cikgu keje gomen nih..byk benefits tau..

~ana~ said...

insya allah zety, ada rezeki, dpt la tuh...kalau dah tuhan kata tu rezeki ko, mmg x ke mana la kan...

Nia said...

takpe la...tu semua pengalaman kan..utk panduan masa hadapan...

Mrs. Amien said...

smoga berjaya tau zeti. teringat dulu time alid 1st time intebiu.kabut cam ayam je.hahaha!!

b.O.n.d.a said...

waaa...gOOd luck zetty!!

dah 'terai test market' kat tOmpek den blOm ni? =p

Nana said...

aku doakan yg terbaik utk kau..ada rezki tak kemana ingat tu jek..

Nana said...

aku doakan yg terbaik utk kau..ada rezki tak kemana ingat tu jek..

[-suziey-] said...

hahahahaa..selamba badak je statement dont hentam me teruk2:p xpe sempoi..hehe..

ur experience is just mine..aku mmg depends on 1st impression aku kalu g intvew..1st time masuk company tu msti aku dpt rs how does it feel..comfy or not..n kalu masuk2 aku dh rs xcomfy..mmg trus blocked la mind aku..just pegi for the sake of intvew..nothing more can be expected..hehe..aku ni memilih tpt sket..hahha..

btw..ko ngajo kt mane skang ni wei? nape xapply gomen..(ye aku tau kena complete master dulu)..mock teaching tu cemana ko buat wei? aku xpnh pn intvew utk position lecturer ni..n xde dpt pn hahaaah..saje gediks nk tau gk..kot2 akn dtg dpt calling for intvew post lect..aku tau ler..hehe..

SyaNa said...

gud luck beb!!!

Ibu Ayra said...

zety, kalau dah memag tertulis rezeki zety kat situ, buat mcm mana pun tetap dpt...tapi kalau dah sebaliknya, buat sehabis baik pun tak tentu leh dpt...

mama_umar_maryam said...

yup ana..dah usehe..tawakkal jela kan ;)

btol tu nia..x nk mengharap sgt, fikir utk pglmn ;)

alid,hik3..mcm ayam pon tgk la skg kt mane alid dah..heheheh..(impian zt gak nih kot2 ade org nk taja phd)
* alid ayam pandai,wakakakaka

bonda - huhu..nk gak torai kt blkg opis ni..tapii..sogan pon ado ni hah..sebenanye ade cousin kt situ,kenal kot bonda dgn die..huhu..tp mlsla nk 'gune' cousin tu nk masuk situ..biar org pilih kite sbb kite..kan?kan?

tq nana..hah,boleh je ko komen kt blog aku ni..dah ok eh?

suziey - yaaa..ur rite..aku pon camtu,bergantung kt instinct dan 'udara' kt tmpt tuh..tp smlm mmg rilek lah..wpon nonmalay kan..atau aku yg buat2 rilek & buat lawak bodo xtaula kan..

mock teaching tu prepare slide dlm 15 minit,in ur area la ko ngaja..pastu lecturer2 tu pretend jd student,klu diorg tnye jwb ajela..xpon ko auta je,hahaha

tq syana..huhu,tingat lobster vs,huwaaa

mama_umar_maryam said...

tq ibu ayra..betul tu..itu yg zety dah set mind..dah usehe,tgal doa , tawakal dan redha ajela kan ;)

E.L.I.Z.A said...

wah syioknya! nak jgk jd lecturer heheh..mock teaching tu brapa lama?pastu dorang ada tanya soklan ke pasal subjek yg di-mock-teaching tu?

mama_umar_maryam said...

eliza - haa..apekate ko apply je weh..result ko kan gempak aritu ;)..aah,nnt 'student' tu tanye la ape yg ko ajar tu..saje kdg diorg nk test kegelabahan kite..heheheh

E.L.I.Z.A said...

dulu aku penah skali p intviu lecturer ..masa tu xberapa ready, mmg gelabah giler..part mock teaching tu la plg gelabah..kolej ape ntah..time tu nk bg gaji 1.6k je..tu yg rs, xpela xdpt pun hehe demand nk gaji tinggi hahah

pas abis masters ni br nk try apply lg hehhe tp kalu buleh nk gomen la.best sikit heheh uitm ke ekekke memilih la pulak :P

mama_umar_maryam said...

1.6k x payahhhh wehh..hehehe,mmgle klu ikutkan nk try gomen..tp kasik setel dululah tahun ni..baru konpiden sket..huhu..klu ko nk g try mane2 ajak2la aku..hihihi

E.L.I.Z.A said...

itu la pasal..sikit sgt..xcukup hehhe

aku lmbt lg nk apply..pas setel semua, br ready ekkekek

dbalkis said...

gud luck beb..insyaallah ada rezki ko..jgn lupe cite nanti..aku lak x lame lg nk kene intebiu scholarship lak..seram bangat..mmg aku x high hope pun lgsg sbb competition sgt tough..hanya yang terbilang je la akan berjaya..aku ni lak sangat le juniornye dan x byk pengalaman..

bak kata ko, pengalaman i/biu tu yg penting, nanti kalau nak g lagi dah ada xprience..

dbalkis said...

dah ada orang post komen bahasa asing kat few entries ko..baik ko benteras cepat..jahat diorang ni..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

insyallah ada rezeki ada ler zetty ..aku nie jer sedih tak dpt nak smbg master .. x dpt biasiswa hr tue ;-(

mama_umar_maryam said...

ok eliza, moge kite 2 blh setel dgn jayenye ..insyaAllah ..

dyg - aik? aku xnmpk pon simbol jahat tu..kt n3 mane weh?? gudluck utk ko nnt, rilekk..jgn underestimate diri tu sgt k..just b +ve & b urself ;)

diana..xperr..jgn cedey2..bile kite xdpt peluang tu mayb sebenanye ade bende yg lbh baik utk kite atauu..kene add on lg knowldge kite ;p..cewahh pndai ckp je aku nih