Sunday, March 25, 2012

Kek chocolate moist pertama dalam idop

salam =)

okeh..1stly, aku kalah men boling aritu..t______t ..tapi xper..yg penting beronok2 dgn famili & kwn2 opis main boling free..dan sbb kalah, apai pujuk mkn tgif ;D

2ndly, ari sabtu g umah mak hajjah kt kajang..sebelum kene sumpah seranah sbb lame x dtg umah die, baik kitorg dtg serah diri & bwk bucket kfc sekali, hahahahah, trus senyum mak hajjah ;p..bukan aper..nk tgk embah aku baru pas operate mate kanan die minggu lepas..trus xpki spek dah..trus nmpk mude 10 taon! comellah embah aku nih, hahahah

3rdly, ari ahad plak mmg mengabdikan diri kt umah je..cite2 utk masak amat tinggi..dengan berbekalkan 50 hengget apaiku..erk, takut x cukup je nih..aku pon berbelanjelah dgn penuh berhemah sbb takot duit x cukup kang buat malu je .. dan alhamdulillah cukup berkat duit 50 hengget tu aku beli udang,sotong, sumer utk dimasak tghari nnt..oh, cukup rupenye klu x sopping bertemankan saitonnn, hahahaha

4thly, aku mmg xpenah bakar kek, mmg jeles dan kebulur bile tgk kande dinde yg expert bakar kek power-power ..aku ni expert meng order je lah ;p..tapi aku cube jugak nk buat kek coklat dgn gune tepung segera cap D'Rose tuh..aku belek2 stadi cara2 nk buat, okeh, i konfiden!

ade 2 org helper yg volunteer nk tlg mama die buat kek. eh. kemain ngade maryam posing cenggitu ;p


oh ye, peti vitagen blkg tu bkn aku punye, itu aunty (wife FIL) yg punye..aku xphm kenape die x bwk peti tu ke umah diorg..maybe dapor xmuat kot,so tumpang umah kitorg..jadi nasibla ye klu cucu2 die men amik je vitagen kt dlm tu..halalan toyyiban jelah ;)

aku pon folo step by step cara nk bakar kek coklat moist tu..bace dgn penuh teliti wpon cume ade 3 steps je ;p, yelah, pestime maaa..xjd kang camno..dan slps membakar 45 minit dlm oven, aku kuarkan utk letak topping & choc rice...eh,baguslah cikRose nih, utk topping pon die siap bagi peket tinggal bancuh je..double boiler jugak, tgal tmbh butter & susu pekat manis je


mule2 aku soh tgn kanan je tabur..sekali tu 4 tgn yg involved t__t


hasilnye..sedap ke kek yg aku buat dgn gune tepung segera nih? pada tekak aku,anak2 & apai..kitorg kate sedap je..hehehehe..dah ade 4 org je kt umah nikan..terpakselah lagi 3 org tu buat2 puji kek aku nih..tp honestly pd aku sedap ! aku memandai tabur nescafe sket mase gaul tepung tu..

oklah..selamat ari isnin..rasenye minggu ni je kot jadual aku lapang sket..masuk minggu depan, ayoyoh..dpt kelas baru lagi..bz..bz..

16 comments:

IntaNBerliaN said...

confirm sedaplah.. tepung segera semua bahan dah ada.. sennag kan.. :-)

MrS. F!zA said...

ai nmpk sedapnya wp tepung segera..hahaha..

posing ngades dr maryam tetap comeiiii

Anum said...

sedapnya

watyz said...

tahniah! berjaya gak wat kek walaupon pakai tepung segera. yg penting jd. ye la kan, kalo pakai tepung segera pon x jadik x ke haru idop. hehehhe

MRS. K said...

ai jugak yang tak penah buat kek.. huhu

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

yeayyy .. ada junior masterchef tolong ;-)

mummy_ayu said...

yum yum..choc cake.terliur tgk..
siap ngan 2 org junir masterchef tu..in apron lagi..cute ..

mama tisya said...

yum2 choc cake..sure sedap ngan little helper tu..hehehe

wah kalah bowling ko dpt mkn tgif..kalo menang sure lg best ko dpt mkn...

ieda said...

huwaaaaaaaaaaa mantops dikkk
ok ape .. jadi jugak ;)

Syida said...

choc cake!
ko mmg tau fevret aku. nape tak calling2, bole aku dtg mkn sample.....hahahahaha

Afne said...

zet, seronok kan dpt msk dgn anak bersama2. ada setengah org kata anak menyusahkan je kacau la apa la, tp aku rasa itu antara waktu berkualiti bersama. tak pe lah lmbt sikit pun asalkan masing2 happy :)

~ana~ said...

waaa....zety dah pandai buat kek cekelat....tepuk tangan....:)

Nad @ MamaZakwan said...

tahniah!
pasni bleh la wat kek lagi ;)

Lily@MamaZaraZareef said...

best tgk org rajin masak n baking2 ni sume..kite tk tau apsal 2,3 menjak ni mmg malas giler masuk dapur..kalah time ngandung dulu..ntah angin kus2 apa ntah yg dtg..huhuhu..harap weken ni mood kembali oklah..tgh berangan nk buat kek batik nih..buat yg tersenang sbb tk payah baking2 kan..oven tadak..ekekekeke

tiefazatie said...

ok pe..jd ah tue sis..hee

mama_umar_maryam said...

tq beri2 much kande dindes..adoyai..i pon xsangke yuu kek tu jadik, i igt dah bemek atau keras kongkang,sekaliiii..waduh2..ade org tersilap igt brownies!! hahahaah,baek, saye akan truskan usehe buat kek lagik!!!

pd sape2 yg nk jmpe2an dgn i,blhla i bakar kek lagi ;p