Monday, January 9, 2012

day 3 part 1 Hong Kong Disneyland

salam =)

kemain day 3 ade part 1,hik3..kes malas menaip nih

ok..stat dari cek out dari hotel bajet *nyah ko hotel bajet! hahaha dan meneruskan perjalanan dengan luggage2..perancangan rapi siapa nk bwk beg n tolak stroller amat penting dlm pasukan arini!
kt mtr stesen die ade lif klu x larat nk hangkut2 stroller..mcm kitorg, kejap naik escalator, kejap naik lif, kejap kang aku dukung maryam, adek aku angkut stroller..seb bek stroller jenis ringan tu je

destinasi arini hanyalah Hong Kong Disneyland..ade gak terpikir nk singgah mane2..tapi aku rs kang cam rugi plak..senang je nk g Disneyland nih;

dari mtr Mongkok pergi ke Stsn Lai King, interchange mtr naik ke Stsn Sunny Bay..dari stsn Sunny Bay..tunggu lah mtr khas yg menuju ke Disneyland \:D/

*tips : mtr diorg berkaler2, so alert dgn kaler2 utk setiap route dan sentiase bwk mtr route map

masuk2 je mtr die kitorg dah excited, sane sini karakter Mickey mouse n frens die ader..dari pemegang, tingkap dan deco, sumer menarik!





-blkg mak hajjah ade patung donald duck



sampai2 je stsn Disney jalan sket trus akan nmpk entrance die..bagi kami yg akan bermalam kt hotel Disney Hollywood, ade shuttle bas free ulang alik dari hotel ke disneyland setiap 15 minit.

*tips : ade 2 hotel je dlm resort nih, hotel HK disneyland & disney hollywood. Hotel HK disneyland harga biliknye lebih mahal dari hollywood, cthnye bilik aku 1 malam 1590 HKD = lebih kurang RM 640+ ..klu pilih hotel HK disneyland, rege 1 malam = 1900 HKD ;)

kitorg nk ltk luggage dulu kt hotel, so nekla shuttle bas yg bercirikan karakter2 dlm disneyland jugak..blh ltk luggage for free spjg ari as long as kite mmg residence hotel tu :)


dari hotel, kitorg dah siap pek2 bekalan makanan ~ oh ni ade tricks dan luck nye ;)

*tips : boleh bwk mknn yg ringan2 mcm biskut,coklat sebenanye, mcm mknn baby n susu of coslah lepas..bekal air pon blh bwk..actually mmg depends on 'luck' ..tukang check kt pintu masuk pon memainkan peranan yg besar,hehehe..mcm kitorg, yg check tu bile nmpk aku sorong stroller die cume check beg pempes n susu je, bwh stroller tmpt letak brg tu langsung die xtgk..padahal kt tmpt bwh tulah aku sorok bekal nasik ;) . TAPI, beg telekung mak hajjah die bukak ,hehehe..maybe die dah tau trick org melayu sorok bekal nasik dlm lipatan telekung

mungkin juga die x perasan stroller kecik maryam tu ade tmpt ltk brg bwh tu..so, kire rezeki kami, bekal nasik goreng tuna + sambal bilis + serunding lepasssss :D

Disneyland HK ni adalah disneyland yg terkecik antara yg lain.. ade 4 taman tema dlm ni iaitu : Tomorrowland, Adventureland, Fantasyland & Toy Story Land..Main Street USA pon ade dan tu adalah jalan2 utk show parade dan ade spot2 tertentu utk bergambar n bermesra dgn karakter2 mcm Mickey mouse , Goofy, Light Buzzyear etc.

boleh refer website disneyland HK utk tau theme ape yg Disneyland buat utk sambut event2 tertentu..mcm skg ni rasenye diorg dah stat deco utk CNY..hehehe..mase kitorg pegi, deco utk chrismast eve dah abis, so just deco biase2 je dlm tu ..

mule2 masuk kitorg trus tgk kt information booth, nk tgk show ape dan what's happening around. Yang penting kene amik map utk rujukanlah.. kitorg kt sini sgt2 rilek dan x rush ..maklumlah bwk budak kecik 2 org nih.. x sume ride kitorg cover tapi semua 4 lands tu kitorg pegi.. seriously klu bwk budak2 besar, x smpi 3 jam blh abiskan sumer ride kt dlm tu..ade ride yg aku dgn adek aku je yg main sbb budak berdua tu tido..enjoy the pics ya..utk part 1 ni aku citer 1/2 hari dulu ok..sbb intenet lembap gile nk uplod gambar..

ENTRANCE



-apai xde separuh diriku rase x lengkap t_t

-maryam nk terjun dlm tu

peminat maryam

happening band





THE GOLDEN MICKEY THEATER : tgk show yg melibatkan hampir semua karakter n kwn2 mickey mouse..aku rs nk nangis weh ..best btol, actually bykk gmbr sbb setiap karakter aku amik gmbr..ni antaranya lah..














MEET MICKEY MOUSE & FRIENDS : sesi berjmpe and bergmbr dgn mickey mouse n frens nih aku rase aku yg excited,hahaha..tapi siyes aku puas hati gile dgn layanan katun2 nih..beratur pon x pjg..mmg katun2 ni layan abislah anak2 aku..oh..touchingnye..rase berbaloi bayor tiket ;p

-jemput dari tmpt beratur

-peluk n kiss dulu

mickey nk maryam pulak

- aku pon excited

-dgn daisy duck yg cantek bulu matenye

buzz lightyear yg aktif

karakter2 lain mcm cinderella, goofy sumer tu anak2 aku xmo dah,hahaha

oh ye, kami smpi kt sini dlm kol 11 lebih , mase petang tu ade ujan renyai2 jd kesejukan bertmbh gile2! terpakse beli payung disney ~ suke sebenanye :*p

ok kande dinde..next episod aku sambung kitorg main2 kt 4 lands tu ye


*tips 1: cajlah bateri kamera penuh2, makesure tahan smpi firework show pukul 8 mlm, jgn jadi mcm kitorg, stat je show bunga api, bateri kong t_t

* tips 2 : alert dgn info2, show dan waktu bile event2 best will happen

* tips 3 : kt sini ade sewa stroller, utk Umar kitorg sewakan stroller, wpon berat max utl stroller cume 15kg je, terpakse tipu sbb kesian Umar x larat jalan ~ berat Umar 20kg t_t

7 comments:

Gieyana said...

wahh..bestnyer...:)

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiii..syoknye tgk gmbar2 ni sume.!! nway, kite ni pon kan membesar ngan watak2 disney gak zety..so mmg memahamilah klu zety pon ikut eksited jumpe n tgk watak2 tu sume..=D

watyz said...

wa...seronok nyer... :)

kakyong said...

alboi..e xcited sungguh puan zety & anak2..

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

bestnya tgk gambar zetty kat hong kong

IntaNBerliaN said...

seronoknya.. best tgk gambar2 n baca cite ni..hihii

Mama Likha said...

salam kenal :)

kite nk g hk next week. google2 blogger tjmpa blog awk :)
kebetulan sama nama lak hehehe...

follow yu.. slm kenal yer :))