Saturday, January 7, 2012

Introduction tentang cuti cuti Hong Kong


salam =)

alhamdulillah3x..syukur ya Allah dimudahkan perjalanan kami pergi dan balik..berkat doa family dan kwn2 , xlupe juga doa kande dinde sumer, meh peluk kuat2!! hahahaha

entri ni just intro sebelum aku nk citer day 1,2,3 supaya beberapa persoalan yg bermain di minda kande dinde mungkin akan terjawab ~bace dgn gaye fadzillah kamsah.

via Airasia
tarikh pegi : 3hb Jan 2012 ~ org sebok2 daftar anak skolah, ko sebok g bercuti ;p

tarikh balik : 6hb Jan 2012 ~alahaii..kojap jo..

ahli rombongan : aku, Umar, Maryam, mak hajjah dan adek laki aku...fyi, mr apai xdpt folo las menet sbb kene outstation ke johor n sarawak..aduhaii...mmg sedey, tp tiket dah beli, hotel dah byr, mmg aku lah yg memikul tgggjwb besar punya utk jage anak2, bace map, google map, bace peta mtr (=lrt)..syukur mak dgn adek ade utk tlg aku .. syukur juga urusan dimudahkanNya :)

hotel dan hostel : 2 malam kt bajet hotel, 1 malam kt hotel disney hollywood. style tmpt tinggal kt HK mmg mcm umah burung..bilik kecik gile .. kecuali yg hotel tarap 5-6 bintang lah..kt sini tourist punye cara ialah stay je kt bajet hotel yg dekat dgn attractions.. dan aku pilih hotel bajet Dragon kat area Mongkok :)

transportation : mtr, bas 2 tingkat, ding ding tram adalah pengangkutan utama diorg. taxi ade tp mahal nk mam. so, setelah berpuluh taon aku xnaik public transport kt msia, kt HK merase sumer,hehehehe

makanan : kami buat rekod x beli makanan luar langsung kecuali air mineral! sebabnye mak hajjah dah bwk rice cooker, beras, sambal bilis kacang, serunding ayam n daging. bekalan2 lain mcm maggi, bubur instant,biskut2 dll sumer bawak! sebenanye x susah nk carik makanan halal kt HK, mmg ade bbrp tempat..klu x bwk bekal maybe kitorg akan mkn luar jugak, dah siap2 hafal restoren mane nk pegi.

ni bekal aku, xde dlm gmbr bekal mak hajjah ;)

itinerary : stadi beria2 kt forum cari.com, mmg terbaeklah forummers kt situ, x kedek langsung share citer2 dan tips nk berjalan kat sane. xlupe juge buat kwn2 yg dah penah pegi HK, tq byk2! as usual, aku taip dan print siap2 ;)



duit : sifir die 100HKD = RM41.00 (utk mase skg ni kot), baper duit aku bwk? nantilah aku citer detail sket tang bajet

cuaca : end of Dec dan January ialah winter..sejuk smpi ke tulang! tu yg beria2 beli glove, coat bagai..salji kt HK xde..dpt angin sejuk tu pon kitorg dah gigil2..

oklah, rasenye cukup kot intro dulu..nantikan episod 1 cuti-cuti Hong Kong :)








14 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

ooo lalan2 ye bes2 nnti sambung cite eh

mummy_ayu said...

alhamdulillah ..dah balik dah.
tak sabar nak baca story & tgk pics. :-)

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

kuat gak ati zetty mr hubby x pegi. kalu saya, bkn cuak jer, silap2 nangis :)

Mama Zharfan said...

tak sbr nak baca semua entry..jgn lupa entry psl bajet cuti2 HK tau...sbb me pun nak pegi gak..cuma tak tau bila heheh

memang disney hotel (paris) sgt besh...so no wonder hotel yg u stay tu pun sgt besh!!

AyuArjuna BiGoshh said...

wahhh bestnya sila amik gambar berbanyak ya hehehehe

lia said...

x sabar tunggu gambar2 dr HK...

IntaNBerliaN said...

lorr mr apai x ikut ke... mmg zt kne jg betoi2 la ank kan.. tp nsk ada yg lain jugak :-)

Nana said...

la apai tak ikut ek hehe
xsabar nk bc cite hong kong ni

suhailas said...

Salam kenal sis...bestnya dapat info ttg HK..sy nak terjah sana bulan April niii.....itu yg nak cedok berbanyak info....tq

Em's Family said...

selamat pulang.. best nyer dengar cerite cuti2 u.. kalau i laki i tak ikut..... nangis huhuhuh ( i mean seriously)

watyz said...

rasa cam seronok je baca.. :)

mama_umar_maryam said...

tq kande dinde sumer..btol, mr apai x dpt folo las menet ..mmg sedey xterkate lah..tp aku kuatkan hati,konfiden 50/50 utk mengetuai rombongan ini,kih3..lgpon mak n adek laki aku ader..diorg byk tlg :)

Chekgu Azrine said...

bestnya dapat menjejak kaki kat HK erk.. beruntung!!

[-suziey-] said...

weee best ke hong kong ko ek..insyaAllah akn ku sampai :)