Monday, January 16, 2012

belanja dan bajet cuti-cuti Hong Kong

salam =)

spt yg dijanjikan, hehehe..agak2 Airasia nk amik aku jd pengacara travelog x pasni? x dibayar pon xper, sponsor flight , hotel dgn duit jalan2 je.. i rela yeuwww ;p

ok, ni aku kopipes dari itinerary aku sikit2..

4 tix Flight return Airasia + luggage + makan utk 2 orang = RM 1300+ sahaja

beli tiket promo utk 4 orang, tp 1 tiket burnt..kiraan di atas adalah utk tix for 4 persons. Luggage utk pegi aku beli yg 15kg, balik 20kg, hehehe. Makan pon aku order siap2 utk return flight. Sapa2 yg nk bwk stroller , mane2 jenis flight pon aku rase sumer foc je klu bwk naik atas cabin. Bagitau mase check in luggage yg kite nk bwk stroller naik ke tmpt duduk. Nanti diorg lekat 1 tag kt stroller, kat gate nnt or pintu masuk kapal terbang, pramugari amiklah simpankan..
aku rase tang bajet, tix flight lah yg paling save sekali..mau xnye, beli dah lame giler, time promo apetah..tp bukan free seatlah

Bajet utk makan = RM100 kot

sebab langsung x mkn luar, btol2 beli air mineral shj ..tupon sebotol HKD20 gitu, hah..juling nk bayor, tuka RM = rm8.50 ..part nipon kitorg dah save bajet jugak. Beli bekal2 mknn mcm bubur in cup,megi in cup, roti,tuna, waffle, coklat2, biskut, beras, sambal bilis & serunding, milo 3in1,nescafe 3in1, titbits lain..

Bajet travelling gune octopus card = adult HKD 150 : RM 65 child 3-11y HKD 75 : RM 30

spjg 4hari3mlm aku cume topup sekali je kad aku, top up 50HKD, pastu hari terakhir blh refund baki

Tiket The Peak tram return & sky terrace = adult HKD 75 : RM 30+ , child separuh harga

kitorg x beli tiket Madam Tussaud tu, kalau ade sape2 berminat nk masuk Madam Tussaud tu, ni regenye

Madame Tussauds + Peak Tram (RT) + Sky Terrace = HK190 adult, child HK105

*tips : aku beli tiket ni dpt diskaun dari bajet hotel yg kami duduk, klu beli kt kaunter, tambah dalam 20-30 HKD jugaklah..as tourist, actually ade 1 tiket yg bagi diskaun utk tiket masuk tmpt2 menarik, name die Airport Express..tapi kami x gune yg ni sbb rasenye lg jimat pakai octopus card tu, sbb tiket2 masuk pon dah dpt diskaun kan ;)

Tiket Disneyland 1 day = HKD 370/adult :RM 152 , HKD 275/child : RM 113

bajet hotel 1 night = HKD 500 : RM 220
kami stay 2 malam = rm 440 disney hollywood hotel 1 night = HKD 1540 : RM 640+
kami stay 1 malam

jom tgk ape yg aku shopping , hehe..ade yg repeat gambar semula..

-souvenirs beli kt Ladies market

-perfumes kat Tsim Tsa Shui

tshirt beli kt ladies market, coach dan lain2 beli kt citygate

disney merchandise ade yg beli kt souvenir shop kt disneyland dan kedai disneyland kat airport :)

ok..tu je kande dinde..cukuplah kot citer cuti2 HK kalini yer..nnt lg 2 minggu aku sambung citer cuti2 lain plak, kih3 ;)

17 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

syok bebeno sek pi cuti2 jek ni, hehe

nnt jgn lupa citer tau!
bleh bace jek la..bile nak pegi nye ntah bile, huhu!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah ada sambungan kisah cuti lain ... nak ..nak ;-)

Nashays said...

aku punya yg mana...?erkkkkk #tetiba

MRS. K said...

ala total semua brapa? malass nak kira lol.. huhu

mummy_ayu said...

wah.best2 ..memang seronok jenjalan mcm nie..

kakyong said...

info yg berguna utk panduan org yg tak pernah ke sana... thanks..


banyaknya souvenir.. ada utk kakyong tak??? hehehhe..

Nur Anisah said...

http://akubencihacker.blogspot.com/2012/01/first-giveaway-by-butik-fiqra.html







Ditag! (:

mama tisya said...

good info..mana tau kot2 nk ke hongkong:)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestnyer zetty dh dpt gi sana..
my dreamland tu, suke sgt sbb mcm masuk dunia katun gitu kan.. hahaha, x sedo diri btul umo dh tuo otak masih katun.. ;-p

manyak jugak kena spare $$ tu..
alahai, kl mcm tu verangan la dlu..
lambat lg nampaknyer giliran kami ni..
hwaaaa!!!!!

IntaNBerliaN said...

mahal jugak tiket disneyland yer tp nsb sehari..hihii

~ana~ said...

suka..suka..suka..lps ni boleh buat rujukan..(klau rs nak pergila.......)

Lily@MamaZaraZareef said...

lengkap gak tjk ajar zety ttg cuti hk ni..moga ada rezeki jugak nk pegi lenkali..^-^

AyuArjuna BiGoshh said...

wah bagus utk buat rujukan ni :)

cik_Ijauterkoish said...

kalu nk tny-tny lebih details psl HK bole x? planning nk ke sane dlm bln November. Bole kasi email?

TQ.

Rozailin-Rahman said...

best betul laaa tgk gambar-gambar Zety pi HK ni..mmg sgt-sgt teruja nak pergi, tapi bukan tahun ni. nak pastikan ADAMAYA dah besar sket baru best bawak derang pi Disneyland. Nampak ada mama Adam dalam komen Zety (hi Mama Adam! Bleh join Adam's Mom Club page di FB, saya baru creat khusus untuk mama/umi/ibu yg ada anak nama ADAM-boleh promote pada kwn2). nak share input sket, kalau naik Emirates, stroller tak boleh bawak sampai atas. Kat boarding gate derang akan amik stroller dan masuk bahagian luggage. Boleh amik stroller saing bagasi bila turun kapal nanti. Ada leceh sket, tapi kalau transit di Dubai, ada Free Stroller McLarren F1 version warna merah. Baekk punya!

syanasaid said...

best part soping tu le kan
hehee

affafkusayang said...

Bestnya shopping....