Sunday, January 8, 2012

day 2 Hong Kong


salam =)

haa..punyela rilek day 1 punye citer, day 2 amek ko,kelam kelibut,kih3.. pagi2 kitorg brekfes dulu dan prepare bekalan utk lunch (nasi putih , serunding ayam n daging). xlupe juge bwk biskut2 dan coklat zip utk anak2 punye titbits.
* sumer gambar adalah dari kamera & kdg2 galaxy tab..xde cilok dari intenet melainkan dinyatakan sumbernye, ececehh

destinasi pertama : The Peak




apa yg best kt sini?
: utk lihat pemandangan dari ketinggian yg amat tinggi di Sky Terrace,hehehe..subhanallah..mmg sgt2 cantek..dan juga ade muzium Madam Tussaud


how to get there? : nak g The Peak kena nek mtr dan turun kat Central Station..cari Exit J3, dari situ akan ade signbod yg tunjuk arah ke The Peak n folo shj..akan lalu taman yg cantek dan bersih..berjalan naik bukit sket, seberang jalan dan akan jmpe tempat nk beli tiket naik tram utk ke atas.

*tips 1: ade 2 cara nk g tmpt beli tiket tram tu, samada jalan kaki naik bukit atau nek bas no 15C.
*tips 2: better beli siap2 tiket tram for return dan sky terrace dari hotel bajet, rasenye hampir sumer hotel/hotel bajet jual tiket yg ade diskaun ;)

kami pilih utk jalan kaki shj sbb cuace yg sejuk tu selesa je berjalan, cume tang nek bukit tu jelah sexy sket,kih3..berjalan dlm kurang 10 minit dah smpi kt tmpt beli tiket utk nek tram ke atas. Tram die mcm bukit bendera tulah..cume laju 110% dari bukit bendera ;p sampai kt atas, kami amik2 gmbr dulu kt entrance Mdm Tussaud..actually x beli pon tiket masuk Mdm Tuss tu sbb rasenye anak2 aku x heran dan x kenal pon,hahaha,lainlah kalau tibe2 ade otomen atau thomas n frens kt situ maybe jakun le jugak..klu x masuk Mdm Tuss nipon pd aku okay je sbb kt entrance die ade ltk patung Michelle yeoh dgn Bruce Lee..dan blh bergambar dgn patung2 tu lepas tu kami naik ke Sky Terrace utk menikmati pemandangan seluruh bandar HK..mmg best..udara sejukk..dan aku mcm gayat jugak,hehehe kami kt The Peak x lame sgt, cukuplah utk amik2 gmbr dan kami turun semula utk ke tmpt lain..on the way balik tu kitorg stop jap tuk lunch kt taman yg cantek (seperti yg dinyatakan di atas)..kt tmn ni ade tmpt minum sekali so blhla tumpang basuh tangan sesikit ;)


























destinasi kedua : Wan Chai (utk cari masjid ammar dan mkn dimsum) = gagal ;(


perjalanan diteruskan utk misi mencari masjid Ammar di Wan Chai..okey, journey ni agak mencabar sbb akhirnya, kami x jmpe :( ..penat gak naik Ding Ding tram yg mcm bas penyek tu, pastu berjalan kaki lagi..silap aku jugak x carik betul2 detail utk ke sane..aku byk bertanye orang2 kt situ termasuklah makcik polis nih, tapi mmg xde rezki utk jmpe masjid tu dan makan dimsum halal, huwaaaaaa!!!! tulah, konfiden sgt konon itinerary aku dah complete sbb misi2 sblm ni berjaye kan..haaa...amik ko..riak le tu, Dia balas cash ;p
kami trus cari stesen mtr terdekat utk balik semula ke Mongkok sbb anak2 aku dah letih..klu Maryam ok lagi sbb nek stroller, yg kesiannye Umar lah.. balik ke Mongkok, mak n anak2 aku rehat kt bilik aku pegi shopping jap ke Ladies market, hehehe

destinasi ketiga : Ladies Market, Mongkok



ape yg best kt Ladies Market?
: rupe die mcm petaling street je, tp klu nk cari souvenir murah2 kt sini byklah..

*tips :kene pandai tawar atleast smpi 70% dari harge penjual tu sebut, dah tawar kenelah beli,klu tak..haaa..diorg garang tau, klu kite blah je diorg jerit2 panggil balik, klu terlepas tu cpt2lah blah..mcm aku, ade jugak harge yg aku tawar x dpt, tp beli jugakler sket2..heheh

how to get there ?
: naik mtr stop kt stesen Mongkok, dari situ jln kaki 5 minit dah nmpk ladies market tuh




jalan2 cuci mate n poket kt sini dalam 1/2 jam pastu aku balik bilik dan rehat jap sambil terhuyung hayang bwk hasil rampasan, kih3..seb bek jalan 3 minit je nk balik bilik..

destinasi keempat : Avenue of Star dan area Tsim Tsa Shui

dlm kol 6.30 kami kuar utk pegi area Tsim Tsa Shui, tmpt yg femes dgn tourist dan bykk attractions.. mcm bese naik mtr dan stop kt Tsim T.S. sampai sini mate aku dah melilau xbley dok diam, byk bebenor tmpt shopping nye..berbekalkan iman yg utuh,aku trus berjalan sbb motif pertama adalah utk tgk persembahan laser kt bangunan2 yg namenye Symphony of Light. Show ni terletak kt Avenue of Star, sblm tgu show kol 8 tuh,blhla jln2 sket kt area situ sbb ade bbrp shopping malls dan tmpt menarik mcm Heritage 1881, Peninsular (ni ala2 Pavilion la jual high class punye brg)..mase tgh berjalan ni terjumpe plak 2 orang gadis dari Msia..diorg ni stadi kt Jepun, tp bercuti ke HK .,pehh byk duit korang hah,best weh bile jmpe orang kite,trus mesra gitu ;)










- clock tower



- jmpe masjid Kowloon kt area TST :)

*tips : show Symphony of Light stat kol 8mlm. Utk dpt view yg best sile datang ke area Clock Tower. Dan ianya foc je :)

kami xlame kt sini sbb aku dah menguap dgr lagu2 time laser dari bangunan2 tu kuor,kih3..dahle lagu cine die pasang..actually ade hari yg pasang lagu english utk tourist, aku men redah je..then aku ke area TST semula utk perfume hunting, ngeh3..trus segor mate aku balik..kt sini berlambak2 kedai Sasa dan kedai2 jual perfume, ade The Bounjour, Goodyear perfume..pilih jelah kedai mane nk masuk..nk beli perfume murah dan ori dan duty free juge kt sinilah..mcm aku ade beli perfume CK, Selva.. Ferragamo *mls nk eja, elizabeth arden, davidoff dan lain2 dan hargenye mmg blh buat ko juling..percaye tak CK aku blh dpt rm60++ je? hehehe, hah..dah juling dah korang..hahaah..tapi harge2 runtuh tu utk outdated season lah..yg baru2 kuar xdapek la yo..

*tips : kene tanye jenis2 dan name perfume2 yg kite nak, klu tak dibantainye tunjuk yg mahalll aje,ceh.

-antara yg perfume rampasan,hehe,ade 3-4 botol dah xde dlm gmbr kasik family ;)

lepas perfume hunting, maka kami pulang semula ke Mongkok utk rest dan membetulkan urat2 saraf yg dah nk tertanggal..aku rase 4 ari aku g HK ni turun 3 kilo kot,hahahaha, *tipula ko..balik bilik je melantak nasik 2 pinggan ;p

sambung day 3 yang besttt kat Disneyland dan Disney Hollywood hotel!!! yeahuuuuu

13 comments:

lia said...

ehhhh zt... ko betol da anak 2 ker? apsl nmpk muda remaja jer nih... apa rahsia, meh kongsi he3....

so sweet la muka ko...

Anum said...

bestnya pg hongkong

mama_umar_maryam said...

lia - adehh, hnss.hnsss.hnns ko ni lia,lain plak yg dikomennye..xde rahsie ape2lah..muke aku mmg mcm katun sket,senyum saje ;)

tq anum,nipon byk tmpt best x sempat cover

MRS. K said...

wohoo.. murah gilos perfume tu

suhailas said...

BEst best tumpang baca tumpang selit note sekali.....akak ada iternary tak ktpt yg best best kt HK..nak visit April ni.....xsabar jee lps baca entry akak .....

Nad @ MamaZakwan said...

wah....!
aritu baru jek bace entry gi pulau jerejak
tgk2 dh smpi hongkong dah..! :)
best, best!

syanasaid said...

tak suke la peniaga jenis marah2 kalo xbeli
dulu aku pernah kena kt petaling street
takut ooo

wei..murah gile perfume tu
wangi sentiasa la ko

Em's Family said...

peniaga dia macam petaling street malaysia la kot :).. kalau tak beli habis lah u ..

menarik!! umar berjalan je sepanjang hari kat sane ke? waaaa!!

::CIK LYNN:: said...

waa...srnoknya bca cter akak p bcti ni...=)

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiiii..beshnye zety!!!baru tgk gmbar dh rase best..heheheh...suke tgk taman2 tuh..cantek jek ngan musim2 sejuk ni kan..=)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

harus nanti kalau aku ada rezeki mana la tau nak pegi sini nak copy intenari ko nieh zet ... good info ;-)

IntaNBerliaN said...

eee seronoknya.. jeles tgk..hahhah... bila ntah dpt g sini..heheh

zila said...

Tinggi sungguh ek sky terrace tu..agak2 brapa tinggi yer?? Time tu suhu agak2 berapa yer??