Thursday, August 4, 2011

Plan masak untuk buke arini

salam =)

aku bab2 planning ni mmg terbaek...tp apply ke tidak blkg kire..ala2 nk dpt pahale utk niat,jadilakan..hahahah

oklah, mari kembali ke jalan yg lurus, petang ni aku akan masak 2 lauk iaitu :

Udang goreng butter berkuah

//copypaste dari n3 lame


bukan style serbuk2 tuh, ni yg berkuah je..resepi amik kt myresepi.com..tp aku xde susu cair,belasah je susu low fat dlm fridge..kurang sket rase bersalah,hahahha

(bajet ade org nk amik la resepi nih ;p)

bahan-bahan :

1.udang besar - tp dlm fridge ade saiz sederhana je
2. bwg putih - potong dadu
3. daun kari - 8-10 pcs
4. butter - dalam 1-2 sudu besar
5. sikit garam, sikit gule
6. cili padi - potong kecik2

cara-cara :

1. mula2 goreng udang tu, kalau nk best lg salutlah dgn serbuk roti ke,tepung serba gune ke, nestum ke,dah goreng asingkan

2. panaskan butter, tumis bawang sampai wangi
3. letak susu - aku xsuke die jd berkuah sgt,so agak2lah
4. letak daun kari,cili , letak garam sket, dan gule sket - kalau x masin nnt
5. kacau2 sket pastu letak udang

hehehe..dan 1 lagi, siakap stim limau..gambar amik dari google je



ade resepi khas aku blaja dari makcik aku..aku nk cube sbb sedap sgt tiap kali aku mkn siakap stim makcik aku nih..meh aku share =)

Ikan Siakap/kerapu/bawal/kembung Stim

1 ekor ikan sederhana besar
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh lada sulah

* 3 sudu besar jus limau kasturi
* 1 1/2 sudu besar gula
* 1 1/2 sudu besar minyak msk
* 1/2 sudu teh garam
* 10-15 biji cili api dihiris2 atau tumbuk pecah2
* 2 btg serai hiris2
* 2 helai daun limau purut hiris2
* 1/2 inci halia muda hiris2
* 2 biji bwg putih hiris2
* 1/2 kiub ikan bilis
* 1/2 sudu tepung jagung


Cara2:-

1.bersihkan ikan dan tos lepas tu perap dgn garam, tpg jagung dan lada sulah...ketepikan

2. satukan semua bahan yg bertanda ** lepas tu tuang dalam ikan tadi

3. panaskan kukusan dan kukus ikan selama 10-15 minit (tgk saiz ikan)


wish me luck bebeh, hoyeah,hoyeah..

p/s: kande dinde, klu ade ac fb byk2 blhla tlg vote UMAR ye utk contest enfagrow tu ;) maceh byk2

13 comments:

mummy_ayu said...

yum yum...cedap tu..

Sidratul Muntaha said...

ikan dan udang..
aku kepingin..
hihiih

~ana~ said...

sedap tu menu nya..xpe..plan je kan..jd x jd belakang cite..heh3x..

Anum said...

sedapnya

mama_umar_maryam said...

ayu - baik2,tgk je blh..hahaha

ayu mak setot - kepingin ye balik ni buattt,hahaha

ana - hrp2 jd ana.i can!ican! haha

anum - try jugak lah ;)

SyidaGorjes said...

perut aku dah berkeroncong nih!

lia said...

perut aku berkeriok tgk n3 ko ni, x batal kan?

kah3...

Farra Dhelina said...

adoiii stim limau tu!! menggugat!! uwaaa

watyz said...

uish...menyelerakan sungguh... :)

MrS. F!zA said...

walah! mmg rajinlah..kita puasa kalo msk lauk simple2 je utk sahur..kalo berbuka tk mkn nasi..hihi

syanasaid said...

sedap nye wey
menjadi ke planning ko tu??

tiefazatie said...

bestnya sis...pandai masak2 nie..hee

IntaNBerliaN said...

wah.. bestnya.. nak resepi.. hahhah