Sunday, August 21, 2011

Biskut Raya Oreo Nestum

salam =)

wahhhh senyap sunyik je ko zety yer weken..hehehe..sabtu lepas aku bz buat biskut raye yg ke2 dalam hidup iaitu biskut oreo nestum aku kasik name..

nampak nih Maryam kung kang kung kang tolong mama die?! hehehe

budak2 ni tlg aku bulat2kan adunan pastu letak dlm cup, yg bughuk2 tu Umar & Maryam punye ye, yg lawa2 nye aku..hahahaha,dan2 xnk korang kutuk biskut aku rupe cam batu kapur ;p



komen ikhlas hati dari aku : biskut ni silap2 blh bohong orang kate famos amos nye , buahahahahahahaaa..cume aku rase aku silap teknik sket, patutnye xyah ltk dlm cup pon xper, sbb ade yg lekat dgn cup tu, smpi nk mkn pon kene kikis2 dulu..potong stim kate Apai ;p

biskut ni mmg utk budak2 lah..nk resepi ? aku amik dari majalah wanita edisi raye tu..tertgal plak kt bwh, aku kt bilik atas nih, malas dh nk turun..meh aku tulis ape yg aku igt..

bahan-bahan :

1. 200g mentega - lembutkan
2. 2 cwn gula perang
3. 200g serbuk oreo (aku xde serbuk,aku pecah2kan trus biskut oreo tu)
4. 200g cream cheese (pon aku xde jugak)
4. 2 1/2cwn tepung serbaguna (aku campur tepung naik sendiri sikit, tepung gandum sikit)
5. 2 biji telur kuning
6. 1 sudu kecil esen vanila
7. 3 sudu nestum (kt umh xde nestum,aku blasah 1 peket nesvita original tu)

cara-cara:

1. gaulkan sebati serbuk oreo dgn kuning telur,nestum dan esen vanila
2. gaul sebati mentega+tepung+gula perang dalam mangkuk
3. campurkan adunan 1 & 2 dan gaul sebati
4. panaskan oven 165 darjah dan bakar selama 15-20 minit
5. nak letak dlm cup pon blh, nk bulat2kan mcm cookies atas loyang je pon better kot

wpon x cukup bahan iaitu cream cheese & nestum, tapi aku ttp rase sedap je biskut aku nih, rangup2 weh..dan yg penting anak2 dan lakiku suke , alhamdulillah..tu dh cukup buat seorang isteri & mak bahgiekan ;)

p/s: aku menyampah giler klu kite dah sungguh2 masak, tp mulut x insuran nk komen itu ini..makan jelah wehh rezeki tu kann...@^#*&^$@*)()- (xde kaitan dgn laki aku,anak aku & kande dinde yg bace nih =))


16 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

sukenye tgk org2 rajin wat kuih raya sndiri nih..bile pulak mama Zara Zareef ni nk buat biskut pertama utk raya gamaknye ek..huhuhuhu

lia said...

Kwn aku penah ckp gini 'bior biskut burok asl sedap mcm famous amos' so rupa xde hal asalkan family sukak...

Aku ni cekodok pon xreti wat g, jauh g la nak wat biskut raya hu3

watyz said...

ade la jugak biskut ko zety weh... aku ni 1 pon x start lagik... :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nak amik resepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nihhh ;-)

CHeeSYaNa said...

nak sebalang pls! Aku takde oven nak buat :(

charmchantek said...

bestnyer ade anak pumpuan.. boleh main masak2...

Nana said...

nak rasa...hehehe
aku semalam br wat kuih sendiri
asik buat kuih org jek

~ana~ said...

wah..dah berjaya..aku pun. dah berjaya buat..tp br 1jenis.hah3x...

Sidratul Muntaha said...

mulut2 tu klu tak jiran mesti org2 kat tmpt keje.
huhuuh..
korang gigh buat kuih raya yer..
aku entah bila nak mula..
minggu depan la kot?!
ari senin..
dpt 2 3 jenis cukup lah..

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

wah..start menguli dah ye.. dis weken baru nak setat nih.. semangat ! :P

Nashays said...

ko dah jadik pemasak tegar skang zety...tahniah!!

Kuih raya aku jgn lupa taw..phase 1 and 2..phase 2 aku amik kendian..phase 1 pas kat shiro: kuih lazim: samprit dan ape erk..?lupe plak..

AyuArjuna BiGoshh said...

wah nak buat gak...nampak sangat shodap ni zeti :)

tiefazatie said...

wah..rajinnya sis..hee

MrS. F!zA said...

wowieeee! akak sgt rajin ok! maryam pon turun kerajinan dr akak la ni.

IntaNBerliaN said...

wah.. mcm mudaah je nk buat.. bahan2 pun xbyk.. naak buat jugak tp dkt rumah xda oven.. hahahhah

harus suruh hsbd beli oven... nmpknya pasni oven kene letak dlm list keperluan... hahhah

-ZaNnA- said...

Sukelaa..nnt boleh try ek