Sunday, August 14, 2011

murtabak maggi,cornflake madu dan ikan bakar

salam =)

the most productive day i can say..1st time dalam idup nih, aku buat biskut raye sendiri, bakar ikan dan buat murtabak.. all in one day! fuhhh, 1 pencapaian besar utk diri aku, sekurang2nye aku berjaya cabar diri sendiri.. dan memandangkan, sejak tahun 2007 aku pose penuh, tahun ni,tibe2 xpose , tu yg ade tenage utk buat sumer tuh..hehehe..

start with murtabak meggi, sebenanye murtabak meggi nih sejak zaman aku skolah menengah lagi..igt lg mase tu ade Piala Perdana Menteri (PPM),skolah aku jd tuan umah,berkumpulnye sumer skolah2 SBP dan mcm2 pertandingan ade..mmg meriah. kitorg bukak gerai, sanggop x cuti skolah, jual murtabak meggi nilah..laku woo, siap x cukup2 bekalan,hahaha,rasenye budak2 yg dtg gerai kitorg ni,bkn nk beli sgt pon,mengurat je lebih,kah3! nk resepi? buleh2..aku pon igt2 lupe dan trus tgk myresepi.com



Bahan-bahan ( 2 ORG )

  • 2 bungkus maggie
  • 3 biji telur
  • 1 labu bawang besar
  • garam secukup rasa
  • 1 bungkus perasa maggie
  • 1 biji cili merah
  • sosej ayam

Cara-cara

  1. Mula-mula hiris bawang dan cili merah
  2. Kemudian rebus maggie sehingga lembut(jgn sampai kembang)
  3. Pecahkan telur dan pukul sehingga kembang serta masukkan secubit garam.
  4. Selepas itu masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam telur (maggie, hirisan bawang, cili merah,sosej dan perasa maggie.)
  5. Gaul rata bahan-bahan tersebut.
  6. Akhir sekali panaskan kuali dan masak seperti lempeng dan biar kekuningan.
  7. Sedap dimakan ketika masih panas-panas bersama sos.


citer seterusnye, biskut cornflake madu..puas aku dok pikir,nk buat biskut ape as warm up dan berlatih nk bakar gune oven,yg plg senang biskut inilah ;)

patutnye blh je bakar atas bawah kan

- welcome to my life biskut, hahahah

nk resepi jugak ke? ade mcm2 version,yg aku nye nih yg paling ringkas kot

bahan 1:
1. 1/4 cawan mentega
2. 1/4 madu
3. 1 sudu gula perang

bahan 2:
1. cornflake - letak dlm 1 bekas
2. ceri potong kecik2

cara-cara:
1.panaskan mentega dan masukkan madu,gula perang, kacau hingga cair
2. tuangkan bahan 1 kedlm cornflake,gaul2
3. susun atas cup,letak ceri
4. bakar 160, 10 minit je

las skali cerita ikan talapia merah nih.. ni kire rezeki ..jiran sebelah umah bagi lagi..dah elok dibasuh & disiang ..tq ah chai! yer,jiran saye kiri kanan cine, belah kiri slalu bagi ikan, belah kanan slalu bagi sayur organik..pehhh,syok betul..

besar punyaaaa

sekali lagi aku on lappy carik resepi, amik kt resepi.com lagi, aku tgk klu ramai yg puji sedap,mmg aku percayelah..maka, inilah resepinye..aku mmg kopipes abis,ikut cukup2, cuma part gula tu aku tambah ;)



Bahan-bahan ( 3-4 org makan )

  • 1 ekor ikan
  • 1 serai-diketuk
  • daun limau purut-dihiris
  • air asam jawa
  • daun pisang dan aluminium foil
  • bahan2 kisar:-
  • @5 cili merah
  • @5 cili kering
  • @5 cili api
  • @5 biji bawang merah
  • @3 ulas bawang putih
  • @3 batang serai
  • @garam& gula secukup rase

Cara-cara

  1. panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam,gula dan air asam.
  2. letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
  3. bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
  4. hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.
ya Allah..bknlah aku nk angkat bakul sendiri weh..mmg sedap sos yg die bagi nih,aku pon mcm xcaye je aku buat, tampar2 pipi,eh,kt sekinchan ikan bakar ke aku nih? hahahaha,ober!

oklah, tu je nk updet..zety, saya bangge akan kamu, kate diri sendiri =) tapikan..petang mase buke apai xde,die buke kt luar men golf..jadi die xrase ikan bakar aku, xpelah, blh buat lagi =)

17 comments:

mama tisya said...

murtabak maggie aku tk pernah mkn lg

OMR (Rose) said...

ppm? sbp mana dulu zety?

Sidratul Muntaha said...

finally aku jumpa resepi sos ikan bako sekinchan nih.
aku kopi pes yer..
huhuh..

MRS. K said...

wahaha.. kagum sei..

aku pon ada usha resepi murtabak megi tu. tp takut bila buat takde orang nak makan.. hehe

lia said...

teringat zaman belajar, kawan aku suka wat murtabak megi... sedap lak tu hu3...

mama_umar_maryam said...

errynn - trylah weh,aku mmg suke meggi,heheh

rose - SHAH Pekan ;)..rose?

ayu - buat yuuu..sumpah sedap

mrs K - murtabak megi tu,cer try buat sebungkus je,mkn sorang2 je dulu,letak je ape nk letak kasik sedap ;)

lia - yeahhh,ni mmg resepi zaman2 skolah,hahaha

~ana~ said...

wah..akhir nya zety sudah berjaya mebuat biskut raya..syabas betti...:)

resepi2 ko mcm menarik..nnti ada yg boleh try..:)

Anonymous said...

hebatnya mama zety masak..mcm tak caaaya mama Sopia...tahniah2....

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

zet, aku pon suka mkn murtabak megi weh.. tapi aku selalu over2 buh isi2 dia.. tumis segala mak nenek, sayur dan haiwan2 yg berkenaan... pastu mkn ngan penuh napsu.. hahaha !

tapi siyes, mmg sedap kan ..

nak terai la ikan bakar tuh.. :)

syanasaid said...

kagum!!!
murtabak megi tu aku ingat lg kak phira buat time dia skolah menengah
dia pn belajar kt skolah

SyidaGorjes said...

aku nak buat murtabak tu la.skg jgk aku bli megi!

e.l.i.z.@ said...

murtabak meggi? mcm penah tgk kt paper, ada org jual.kira menu special dia la

watyz said...

murtabak maggi... kesukaan suami ku. hehehe

tiefazatie said...

ppergh!!best gle!3 resepi sekali gus!hihi..

sis..mmg trend ko kan budak2 hostel jual murtabak megi nie..ifa dulu..dr sklh smp ke m3x pun menjual nie..ahhaha

Afne said...

nk buat tunggu eddy blk kl dulu hehe

OMR (Rose) said...

tkc... ^_^

#ciksuzlin said...

ikan bakar tu sama rasa dengan sambal ikan bakar yang kita beli kat kedai ek?