Wednesday, September 29, 2010

Keganasan rumahtangga T_+

slm wbr =)

tidak..bukan aku dikasari .. tapi..ini budak kecik name Maryam mmg agak 'ganas' lah..ker mmg anak no 2 mcm ni ek? seek 4 attention kah? mule2 sekali nk tunjuk kusyen raye kitorg tahun lepas..tahun lepas okeh..barula smbut besday setahun kusyen ni raye lepas,sblm besday lagi dah 'cedera' diganyang dek Maryam..mule2 sikitt je koyaknye, pastu dengan menggunakan gigi kapak rabbit trus Maryam siat2 kulit kusyen nih udah mcm singe lapor..T_T


nak jahit xboleh, nk stapler xboleh, terpakse biarkan jelah..mayb kene carik maskin tape kaler hitam tu utk cover..

ni plak, kejadian scary gile2 pagi td..kt bilik aku ni ade 1 almari lame ..Maryam dok main2 pintu almari tu dok bukak tutup,bukak tutup, sekali aku jerit lah "NO", ok..die gostan la sket kan..elok je Maryam benti gostan sebelah pintu almari tu PANG jatuh! ade kaca plak tu abis berderai!..ya Allah..aku mampu jerit je mase tu .. Maryam pon tekejut dgr bunyik kaca tu dan depan mate die plak trus meraung..naseb baek xkene die sbb pintu tu terkepak kt arah berlawanan, tp Allah je yg tau perasaan kitorg mase tu..alhamdulillah Maryam x ape2..mntk jauhh..



aku amik gamba ni lepas kejadian sbb scary plak aku nk amik gamba fresh2 tu kan..nipon apai yg kemaskan siap2,ptg tadi aku sambung vakum je..adehhh..gugur jantong mak hah..

p/s: mmg agak beza perangai anak2 nikan..korang camne? mcm Umar die ni agak soft sket, sbb mayb die yg 1st, xde contoh perangai budak yg lebih besar dari die..Maryam mmg idola die si abanglah..lompat blh,jerit boleh, gadoh pon boleh..hu.hu..

16 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

uiks..mmg agak 'ganaz' maryam nih..kusyen abeh kena siat, pintu almari abeh terkopak..tp mmg nasib baik sgt2 kaca almari tu tak kena die..tuhan masih nak lindung..pasni maryam kenalah hati2 sket..kena belajar lemah lembut cam abg umar..hihi

Hezesuze said...

alaaa pangai bebudak kan...kekadang time kecik je dia wat perangai...esok dah beso ok latuh...

makcikpc said...

anak saya yang no.2 pun gitu..abang dia tak penah panjat kabinet tv n ketuk ketuk tv..tapi yang adik ni dah la gegirl, aktif semacam..garang pulak tu..tak reti takut gelap..rasanya macam maryam ni anak no.2 lebih kental agaknya hati dia

Asiah Abd Jalil said...

Anak kedua saya memang brutal. Dulu, kini dan selamanya. Masa saya bongok dulu, selalu la jugak sedih-sedih, apasal la anak yang sorang ni ganas semacam.

Lama-lama bila akal saya dah cerdik sikit, saya rasa baguslah dia aktif, explore sini sana ikut cara dia, membesar bagai johan, curiosity sangat tinggi, etc.

Dan terbukti, now anak kedua saya tu paling bijak di kalangan adik-beradik dia. :-)

~ana~ said...

zety, ana ada dgr org kata, anak no 2 ni tingkah laku dia berbeza sikit dr adik beradik lain...

aqil pun ganas..ajmal selalu mengadu baby buat kat dia..heh3x...

mama_umar_maryam said...

ye lily..mmg len mcm sket anak gadisku itu..hehe,tgulah nnt adek zara kuar ;p

heze-ok kak,amek nasehat mummy2 otai nih ;)..nnt dah beso langusng senyappp je xberckp ye x..

makcikpc - haaa,seee..anak no 2 dan gegel dan ganeh..hmm,xper2,daya ingin tahu terlalu kuat cenggitu la jadinye ;p

asiah - hah,terbukti disituu,zt puasla mikir,kot mase preknen aku buas ke ape ke..mmgla ade bagak sket mase preknen aritu,tp idakle smpi terkepak pintu hah..

ana - btul tu..part belasah abg mmg teror sgt die nih,yg abg baekk je menadah muke tu..pastu meraung

Nashays said...

zety..ganas nye mariam..weh aku lupe laa camne nak buat post..Pakat tulisan arab je nih..ekekeke

DaiADellas said...

comey jer cik maryam nie.. :)

Nana said...

yallah seram aku tgk kaca pecah tu seb baik la xkena maryam

mama_umar_maryam said...

shar- xper,ko komen arabic pon aku phm,plg koman pon ko tulis doa makan lah,hahaha

Dia- comeyy yer,heheh..kecik2 buat gini kiutler,dh besar pjg nnt siaplaaa

Nana- betul Nana,Allah je yg tau,aku dh terbyg mcm2,isk..nauzubillah

Cyda Acme said...

ehmm takat nih anak kak dot mmg yg sulung tuh jeklah mengganaz cam haper ... brg2 kat umah yg fragile semua dah diselamatkan ... tp mama n abah dialah jadik mangsa ... hari2 kena tumbok hari2 kena sepak .. adussss biler tanya dia ckp dia nak jadik ultraman .... huhhhh pengaruh tv betul ...

HaNiE said...

huishh seriau tgk kaca tu, seb baik takde pape...

mama_umar_maryam said...

kak dot - ohh,sungguh kuat aura otomen tuh..umar nipon berlawan2 jugak,tp mmg kene remind slalu jgn blasah kitorg or adek die,heheheh

hanie - seriau sgt mar aku smlm,huhu

Suhana Shahril said...

Anak2 yg terlebih aktif ni mmg agak menakutkan kalo jd apa2.Anak Ana,yg si kecik no 3 ni..ya allah..aktifnya..tuhan sj yg tau..celik ja mata..ada sj menda yg nk dibuatnya...mau jatuh sedas dua..keriau sat..pastu bz buas balik..huhu...bukan reti nak serik

[-suziey-] said...

umangaih...lawak wei..adoiii..besela tu..hahahah nk gelak lagi:D

mama ahza said...

hahaha! anak sulung selalu yg baik dan berhati2, afeef pn centu sgt berhalus dan berhati2..cene la anak aku dlm perut ni agaknye nanti hihihih!