Wednesday, August 18, 2010

aku tak pernah MASAK lagi..

slm wbr =)


setakat arini 8 ramadhan 1430H, maka dengan ini aku nk mengaku yg aku BELUM PERNAH MASAK lagi untuk buke tahun ini! huh..pjg kan pengakuan,siap bling2 gitu..kalah nk announce raye..hehehe..setelah bace kt blog lily aka mamazara tu, aku pon nk buat pengakuan ikhlas jugak..TAPI..haaaa..ade tapinye..utk sahur pagi mmg aku masak..masak yg xlebih dr 10 minit maybe..contoh lauk2 yg aku masak sahur :


-sotong ungkep jawa (nk resepi x? senangg sgt, dan sedap,hiks)

-chicken ball goreng kicap

-masak sardin

-nasik goreng cine

-sweet sour sosej ayam

-goreng drummet

-telor dadar,mate,mcm2 style telor aku masak!


lain2 lauk cam sayur ke kuah2 ke aku just panaskan dlm microwave je..hehehe

sebab aku x masak buke :


1. bapak mertuaku sudah masak daaa..tugas kitorg carik kuih n manisan je..

2. ramai org pandai masak,sedare mare sumer rajin ajak kitrog buke same..buke kt luar pon ade jugak..

3. balik keje penat,nk guling2 dgn anak je..maryam nk ngempeng..hehehe..


sekian pengakuan ikhlas saya pd 8 ramadhan ni..tata ;D

21 comments:

Farra Dhelina said...

weee pengakuan berani matiii...hikss..

ok gak tu sempat masak time sahur dr tak masak langsung kan..

slmt berbuka kak!

~ana~ said...

pengakuan berani mati...syabas..syabas...

xpe la zety,
rileks sikit...ms dgn anak2 tu penting gak tuh...

erk...share la resepi ungkep tu..
tu org jawa punya mskan kan...:)

zureen said...

hehe sama la kite zety..hari-hari buka umah mil, dah mak suh, ikut je la.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samela
tapi lom buat pengakuan
mungkin hujung poser kot
nak menunjukkan tak pernah masak lagi tuk ramadan tahun ni..uwaaaa....

alasan biasa..tak sempat nak masak.penat..lemau..ahahahah

h4ni3 said...

bapak mertua yang masak?
wahhh... bahagie... hehehe

saya lak.. belum pegi pasar ramadhan lagik. tak sempat! huhu

Mrs. Amien said...

hehe..best le zeti takyah masak =)
alid kat sini kene la masak.kalau tak makan fish n chip je la..hehhehe..rindu la plak kat bazaar ramadhan..huhu..
salam ramadhan buat zeti sefamili!

Em's Family said...

jangan risau,, i pun tak pernah masak lagi.. tolong mak kat dapur je ..

ish ish ish :p at least u buat gak sahur kan..

Hezesuze said...

erkkk pengakuan berani tu....huhu kira ok wat kalo dibandingkan ngan weols....

weols start from kawin till now xpernah masak...oppsss!! terbongkar rahsia lak...mihahahaha

mama_umar_maryam said...

farra - heheh,i shud put sahur's recipe la camnikan ;p

ana - ok ana,nnt bile2 zt tepek resipi dan rupebentuk ungkep tu ye ;)

zureen-jgn derhaka kan zureen ;p

rose-hehehe,klu kite x beli,sape nk tlg peniaga pasar rmdhn kan ;D

hani3- yes sis,my fil mmg teror bab masak2,tebalikkan..suppose sayela tukg masak ;p..oo,blm g psr rmdhn ye,xper2,stil byk mase..

mama_umar_maryam said...

alolo..cian alid..mayb zt pon kene praktis nih masak,kot2la nnt ke obersea ;p kene berdikarikan..

mira- i sanggup buat sahur sbb i sgt suke sahur tau,siap nasik tmbh ;p

heze - kak,lagi dahsatt ahkak nih..hahaha

dbalkis said...

syabas2 berani mengaku ye..aku pun nak mengaku..AKU TAK PERNAH MASAK SAHUR..hehe..hari2 makan roti, milo, sayur tak habis berbuka..hehe..

mama_umar_maryam said...

dayang- tahniah atas pengakuan anda,rase lega kan?hahahah

Fid said...

murni murni pengakuan mu

wahh bapa mertua masak??sungguh bagus nyah!

mama_umar_maryam said...

fid - ho ler,org len aseklah tayang masak aper,aku tayang pengakuan ikhlas ajelah,hahahaah,ramai lg rasenye geng2 'x smpt masak' nih ;p

Mama Sohayl said...

Akak...celet laaahh!! Kita pun tak penah masaklaa utk buka posa setakat ni..Tolong masak adelaa..Dah kata rumah emaknya sekentut je..Hari2 makan rumah makler jawabnya..Kami ni tinggal beli kuih je..Err, dgn lauk sahur (lagi ganas...sahur pun den beli je!). Hehehe...

ps: Nak2 resepi sotong ungkep tuh!

mama_umar_maryam said...

gilelah zareen,kire klu awak kentut mak awak bau la ek?kih3..
awak lg hebat ni,sahur pon boli!bkn aper..kite kene jage ati org tua kann..jgn derhaka..;p

Nana said...

hehehe aku pon nk wat pengakuan ikhlas kt kau...aku xpernah masak juga..ada pon aku buat puding laici tu je...yg lain2 mak aku dah siapkan ehehehehehe

lily azliyana @ mama zara said...

oklah tu..ade org tolong masakkan..yg penting berbuka ngan masakan umah berganda nikmatnye dr beli kat pasar ramadhan kan..ehehehe..

sotong ungkep jawa??cm best jek.mehlah share recipe..=p

CHeeSYaNa said...

aku, obviously ler tak pernah masak berbuka.. Sahur pon, biasanyer beli lauk and panaskan jerk.. ops, pernah ler masak sardin utk sahur.. tu pon campak je atas kuali, takde bawang, takde cili, takde apa.. telur pon takat wat telur dadar n telur mata.. that's it!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ramai yg tolong zetty untung la ... dari saya yg sering masak ..heh..heh ;-)

Anonymous said...

Wahhhhh..

hOhOhO! bagussszzzzz..
syabaz betey! eh, zety :p


-bOnda-