Sunday, July 18, 2010

Susu halal..Susu haram..

slm wbr =)

ade ke susu haram? berape byk je susu yg halal? huh..persoalan yg nyata sekali aku bukan org yg tepat utk menjawabnye..igt x dulu2 or penah dpt x korg emel list susu/brand yg x halal? aku penah dpt 5x kot..aku igt lagi, time aku dpt emel tu dan bace dgn penuh teliti list2 tu jantung aku hampir nk tercabut sbb one of the susu brand yg Umar minum termasuk kt dlm tu! Tuhan je tau perasaan aku mase tu,rase cam time2 tu jugak nk tepon ustad Maamor (mcmla die nk angkat tepon kan ;p ) .. jadinye hatiku gundah gelana, dok godek2 website Jakim dan nah, rupe2nye selain dari kite blh tahu ttg status halal dlm negara, kite jugak blh cek Badan Islam Luar Negara yg diiktiraf Jakim , kt bwh ni aku kopipes salah 1 jwpn oleh pihak Jakim..aku share ye,

"Salam, JAKIM hanya memberi pengesahan halal untuk produk buatan tempatan sahaja. Bagi produk luar negara, terdapat beberapa Badan Islam Luar Negara yang diiktiraf JAKIM. Pihak tuan perlu beri aduan lengkap mengenai ada atau tidak penggunaan logo Badan Islam. Pengguna juga disarankan mengambil produk yang mendapat pengesahan halal JAKIM dan Badan Islam Luar Negara yang diiktiraf bagi mengelakkan syak. Terima kasih"

pastu nk share citer ari sabtu lepas g alamanda, singgah carrefour jap, beselah beli brg budak2 ni..sekali dlm tgh2 rmi org tu aku terperasan 1 kiosk yg Jakim buat khas utk cek status halal..wahhh sgt2 bagus aku rase! ade 2 org pegawai kot kt situ dan penuh ramah tamah melayan kitorg yg dok tnye itu dan ini..sekali anak pegawai tu pon minum susu same brand dgn Umar, hehehe..jadi bertmbh yakin la kitorg ni..maybe kiosk halal ade kt hypermarket lain jugak dan aku mmg puji ape yg Jakim usehekan ni..sekurang2nye,blh tanye direct dgn pegawai2 die kan..

oklah..isu ni mayb agak sensitif utk certain ppl,tp pd aku sharing is caring..apepon mmglah susu ibu yg terbaek..cume utk susu alternatif ni sure sumer parent nk yg terbaik utk anak masing2kan..rajin2la godek website Jakim ye


p/s: aku suke bace klu suziey tulis ttg muamalat die, lain cara writing orang yg ade ilmu ttg bidang2 tertentu nih..so, walk the talk okeh ;)

6 comments:

nadnye said...

pernah gak dapat email dulu tapi dah terlupa sebab anak2 dah minum susu ibu tapi baru nie adalah jugak beli susu formula spare, nanti nak check jugak..

hacienda said...

ckp psl halal x halal ni kan.. sy pernah meting dgn JAKIM psl status halal2 la ni..slain dr susu byk lg produk or premis yg x menyediakan makanan scr halal..tp byk yg kte tak tau kan..risau2...zaman skrg ni mcm2 bole jd

[-suziey-] said...

wohooo..tetiba terharu plk baca ending p.s tu..ekekek;D thanks la wei sudi baca hujah2 aku yg xseberapa tu..hiks..

ok pasl susu2 tu..mmg aku pn ade dpt gk..kena cek ngn jakim n also badan2 syariah overseas..ye la utk product g mahal2 dr overseas tu diluar kuasa jakim nk keluarkan sijil halal dia kan..so kalu diiktiraf oleh jakim dan badan syariah luar negara..kt yakini je bende tu halal..sbb mana2 badan syariah yg bertauliah yg wartakan produk tu halal..kt bole terima sbb halal haram ni sama utk seluruh dunia..semuanya berpandukan al-Quran dan hadith2 yg sahih..cuma cara implementation dan bdn2 berkuasa yg mengendalikannya je lain..lain negara lain caranya..
cewah mcm nk buat n3 plak kt komen box ko nih..ekekekke:D

bgus la kiosk halal tu..patut diperluaskan lagi kan..

mama_umar_maryam said...

sis nad - cek kt jakim nnt ye,moge same2 dpt manfaat :)

Hacienda- betul3,kene rzjin cek utk benefit bersame

Suziey - yeahh,klh n3 aku cenggini kih2,maceh sudi bg respon ;)

Farra Dhelina said...

ssh ht klu fkr soal hrm ke halal ni kan..

mama_umar_maryam said...

betul farra, hati xtenang klu xdpt jwpn kan..