Tuesday, March 23, 2010

macaroni cheese buat sendiri

salam..
angin rajin tibe2 dtg..maka terhasillah mac & cheese buatan sendiri,heheheh..usahlah samekan mac & cheese aku nih dgn friday's punye..wpon xbyk beza ;p..tp blhla..sape2 nk try buat nih silakanlah ye..meh saye share..

bahan-bahan :
1. beli sepeket san remo macaroni cheese (utk 3 orang okla kot)
2. susu rendah lemak..diulang rendah lemak okeyyy
3. butter



cara masak :
1. guna microwave boleh, masak dalm pan pon buleh..
2. masukkan air 1 1/4 cup (aku pinjam gelas thomas umar)
3. masukkan 1/2 cawan susu
4. satu sudu teh butter
5. kacau sambil ala2 nk mendidih tu..masukkan bahan dlm peket tu td

dalam 10-15 minit siapp..likat lagi cheesenyee..yummyyy
style aku plak, garlic mmg xbole tinggal..pastu nk add udang ke ayam ke sukeatila ek
hasilnya :

-> kalah secret recipe wooo

aku paling suke klu Umar makan sbb selera die mcm mama die jugak,siap ckp," emm..dap mama.." sojuk porot den =)..apaiku pon abis licin sepinggan tuh..hihi..ciann..puan bini j.a.r.a.n.g masak yer..

25 comments:

Farra Dhelina said...

amboi cam sedap lah kak..fvrt sy ni..tp blm pnh cuba buat hihi

mama_umar said...

tryla farra,zt pon mmg antu cheese,hehehe

~ana~ said...

nmpak cam senang je nak buat..bleh la try ni..:)

abah aisha said...

sepinggan je ke apai makan?

Afne said...

umar, hana nk skit hehe

AISYAH HANI said...

nak try buat jugaklah.. kot2 anak2 suka makan cam Umar...

ita cutevirus said...

huih.. kalo ita try ni zety, maunyer kene tambah sayur sket.. cam daun celery ke, carrot ke.. sebab anak² suke makan sayur.. huhuhuhuh...

Nashays said...

salut umar...motivasi untuk omaknyer memasak hari2...lenkali bawak utk bekfes lak

mama_umar said...

yes ana,sng & simple,try k..

cban - tu ko kene tnye apai,sbb peket tu utk 4 servings,tp kitorg hadap ber3 je ;p dan mcm xcukup

afne - buleh2..jap g umar deliverkan ;)

aisyah hani - cubelah..manela tau,sbb umur2 budak mcm umar tu suke variety,kdg sumbat nasik je die bosan

ita - zt sempat potong tomato kecik tu je sbb yg maryam dah menjerit2 memanggilku,hehehe,mmg sedap klu top up sayur sket

shar - umar mmg pandai bodek aku weh..heheh

SyaNa said...

bleh cuba ni
simple jek..tgh2 lapar tapi malas campak2 jek kan

mama_umar said...

btol syana..lagi2 aku ni ha dah mcm misae mak sinchan dgn adek die tuh,not more than setengah jam kt dapor,kih3

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

prnh try yg insant nieh .. mmg senang & cpt .. jimattt ;-)

Nana said...

em..nanti aku try buat amrul mmg suka menda2 ala spageti macaroni ni kengkonon tekak itali kekekek

mama_umar said...

diana - zt pon sbb tgk biras buat,pastu umar lak tambah2 mknnye,tu yg smgt je nk try

nana - ooo..i'm also from itali,mammamiaaa,hahahah

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

sedap boleh cuba ni

mama_umar said...

yeahh,try it..manela tau anak2 u suke ;)

lia said...

aku teringin nk try wat... tp mcm xlaku jer sbb hero berdua 2 xsukak cheese

h4ni3 said...

amboi.. sedapnya
tang udang tu yang tak tahan tu...
hehe

mama_umar said...

lia - die ade gak yg jenis lain lia,yg xde cheese tu,try la ek..

hani3 - zt mmg suke letak udang,letak garlic sekali haa mmg best,gebu2 je rase die,heheh

mama tisya said...

aku pn pernh tgk yg san remo punye tu tp tk pernh try bli...nanti nk try la tp aku nk tukar ngan spaghetti cz macaroni tisya tk brp suka..hehehe

KaMaLiA said...

boleh tak nak makan cheese banyak2 tapi badan tak gemookkkksss :)

i love cheese after pekena mac cheese kwn aku buat. tapi kalo aku makan hari2 sure sebulan dah bulat mcm beruang kutub

mama_umar said...

eryn - ye eryn ,mmg ade yg jenis2 lain,aku tau tisya mmg suke mkn spageti kan?

kem - heheh,pengantin baru xper gebu2 sket,kih3..

Delima said...

thanx for sharing.. simpel je.. aku nak wat gak lah.. kat rumah ada sepeket marcaroni dh berkepuk dlm laci. aku ingt nk wat sup tp tak buat-buat...
la ni berangan nak wat marcaroni cheese plak.. wekekeke

CatlinaFly said...

alamak..same la kite, sy baru pas makan (late supper)macaroni mushroom n onion keluaran san remo ni ;)

mama_umar said...

fiZa - selamat membuat mac & cheese yer..senang je,kasik double H ko tu mamam =)

catlina - bestnye late supper lina,heheh,kitorg klu late supper g terjah kedai mamak blkg umah,heheh