Tuesday, March 16, 2010

~kita hanya merancang~merancang keluarge =)



salam..

inila jadinye bile mate tekedip2 xbley nk tdo..pdhal kepale dah pening mcm kene migrain,tiap kali pas balik dr ukm je aku akan jd mcm ni-> pening,lapo dan penat..argh!!!moge2 abis jugakla master aku tahun ni jugak!!!!

berbalik pd tajuk kita hanya merancang tu..sebenanye aku ni tgh konfius nk merancang kuarge sebenanye,hehehe..nk mkn pil ke,injek ke,implan ke,botox iucd ke,camne ke kan..ke plan sendiri2 aje?? usahla tnye aku camne aku plan pas banak Umar dulu sbb mmg xpki plan langsung!kebetulan dan rezeki Allah nk bg le gap umar dan maryam tepatt 2 tahun (terror x ahkak??) so igt this time nk blaja2 la ttg family planning nih,wpon gynae aku kasik advise soh banak-banak-banak sbb akukan ade cyst dulu (kirenye pesakit endemetriosis), dan penah operate utk kuarkan cyst yg sebeso tapak tangan ni haa..ala..mcm belon yg diisi dgn air,cenggitulaa..gerun x?hihiihi..kene bedah mase bujang dulu tau,bln 2 thn 2006,pastu bln 9 kawen trusss =D..eh,apeke merepek dah aku ni,mls nk citer kesah lame..smbg balik yah..

jadinye,besar harapan akulah agar korangs yg bace nih tlg2la bagi kate2 perangsang ke,nasehat2 ke,tips2 ke,ape2jelah ye..aku akhiri dgn tengkiu dan tataaa..dah ngantok..huarghhhh

p/s: bace punye bace ade kaedah yg blh buat weight gain sbb hormon la apela..hmm

27 comments:

Afne said...

pil perancang? kondom? semulajadi? suntikan 3 bln sekali? iud? implanon?

aku? hehehe...

Diarihatiku1976 said...

ada yg kata amik suntikan bagus.. taktahulah.. sbb saya lum beranak lagi..

Nana said...

aku nk cite skit pengalaman kwn2 yg pakai injet, implan & iud

1.kakak ipar aku pkai iud, tup2 pregnant! time tu dah msk 4mths doc ckp nsb baik tak terlambat klw dah dia tau time tu dah lbh 6mth iud tu mayb bole melekat kt bb!

2.kwn aku pkai injet, tup2 pregnant! nanges2 dia xready lg nk mengandung padahal dah amik injection konpiden la xpregnant kan...nak cucuk wat kali ke-2 je doc ckp + dah tu dia asik2 pengsan aje kt opis sebab ubat injet tu still ada dlm badan dia lagi pastu dia lak pregnant(kira mcm berlawana la)

3.kwn aku pkai implan dia ckp 3mgu period keluar je...asik2 period katanya..last2 tak sampai tmpoh 3 tahun dia bukan menda tu

aku?mmg plan sdn bhd aje alhamdulillah...damia dah nk masuk 2 tahun dah ni.so far ok, aka lagipun amrul kan jauh, balik plak jarang2 heheh senang la nk plan sendiri

dbalkis said...

aku redha kalau dhani dah nak dapat adik..tapi kalau boleh try juga maintain planning secara "semula jadi" selagi boleh untuk beri masa pada si sulung tu membesar sorang2..buat masa ni belum lagi memakan atau menyuntik apa2..

mama_umar said...

afne- hahahahaha,aku gelak dulu =D

ina - tulah,mcm2 pendapat,tp rasenye depend kt org tu kan?xpe ina,insyaAllah rezeki anak tu ade nnt,zt doakan =)

nana - wahh,bagus2..tp ngeri gak weh,sume ala2 projek xjadii je,so,goes back to nature ke ape ni? ;p

balkis - samela cam aku balkis,aritu time umar mmg sendiri2lah (ye ke?heheh),tp try n error gaklah,tup2 genap 2 tahun gap,xper..once ready nk bg adek kt dhani go on jelah..ape salahnye =)

mama tisya said...

ko rs ko nk yg mn wei:-p aku bab2 mkn ubt or cucuk2 ni aku gerun so aku plan sdn bhd gk...so terpulang pd ko tp mmg kena tau gk pro & cont b4 ko pilih mn yg ko nk buat tu..good luck

mama_umar said...

tulah eryn,cubelah bende2 tu suntik kt laki kite ke..kan sonang,hahahahah

naiey said...

Salam zetty...
try baca blog MAB ni..maajun anggun bestari...
http://mab-online.blogspot.com/

Tp tk sure kalau menyusu boleh ke tak...

[-suziey-] said...

aku pakai IUD..kakak aku pn pakai IUD..so far rata2 aku dgr IUD mmg ok..kalu dlm seribu tu mgkin sorang la xbernasib baik pakai IUD xsesuai utk dia..tp overall selamat dan mudah..xperlu risau..xefek berat or formon..sbb dia just alat yg disumbat je utk halang sperma masuk pegi dptkan ovum..no side efect..kwn aku mkn pil perancang..sekali dia termiss..kebetulan terON plak mlm tu..trus lekat..pil menyuburkan..so xleh miss..klu xde disiplin better guna alat..jgn amik yg pil2 utk mkn ni..alat tu kalu ko xnak just buka je..mudah

mama_umar said...

tq naiey 4 d link,insyaAllah bace jap g

suziey - yup,mmg rata2 aku dgr pon camtu,IUD plg x berisiko la..kire ko pki pendinding la nih,hahahah,tgkla camne,sbb aku nk kasik setel ini masta weh,xmo tambah poning,heheheh

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kita pun konpius .. last2 guna cara naturalllll he..he.. insyallah selamat .. dahler c-sect dua kali mmg kena jaga betul2

iz-AnN عبداللطيف said...

zetty
aler aku pun nak merncang gak...so far aku pakai kondom...giler banyak nurse klinik tu kasi...stok tuk sebulan...giler apa, ingat hari2 ke aku pojek...owhh tidak...ekseli pojek tak baper lancar ar skang...hehehe...

kakak aku pakai implan tapi aku segan nak pakai menda tu, kang berat aku naik secara mendadak kang, tak pasal aku masuk biggest loser asia kang...pepun tepuk dada tanyalah selera ko nak makan apa ni...huhuh

SyaNa said...

aku nk bg komen pn tak reti
tp kalo nk plan mmg kena pilih antara ubat & injet bla..bla tu
kalo ko plan sdiri konfem terbabas
hehee

mama_umar said...

diana - hehehe..kene kasik alarm ke ape utk langkah2 keselamatn?

izzan - hahaha,lawak tol nurse tu kasik bape kilo kondom??
off topik sat,aku dah join contest ko,hehehe

syana - tgh timbang kati nih,nk natural ke nk iud,hmmmm

Manjakusayang said...

hehehe...gelak ler dulu yer... Terus terang kimm cakap kimm sdn bhd! Coz, nak makan pil asyid terlupa jer... Nak guna alat2 tu seriau ler pulak! Tp, stat awal bulan ni kimm ambil Maajun Anggun Bistari. Yg ni tujuan asalnya bukan utk merancang. Tp, kimm ambil utk elakkan letih badan! Tp, salah 1 fungsi hebat dia boleh merancang keluarga! cuma kena makan secara teratur...

Macam yg kimm cakap tadi ambil maajun anggun bistari ni utk elakkan sakit2 bada... Alhamdulillah... memang badan sedap jer... hilang segala keletihan yg kimm alamai berbulan2 tu! Bangun pagi segar jer... Dan tak ada lagi kesakitan badan seperti sebelum ni...hehehehe...

Sekian, berita terkini... :>

CHeeSYaNa said...

aku dari aritu lagik dok pening benda yang samer.. lgpon, aku dulu c-sect.. so kalau bleh, nak kene rest 2 years..
banyak yg ada effect utk breastfeeding.. taknak ler sbb nak family planning, aku tak dapat nak BF zarif kan.. so, terpaksa le amik jalan selamat sendiri.. hihihi.. sendiri-mau-ingat method :D.. pastu, dgn harapan sbb BF, selagi tak period ni, ovum pon tak terhasil.. ehehhe

Rose said...

Aku lepas dapat Nabil memang makan pil..memula makan pil yang klinik kesihatan bagi tapi ader kesan sampingan seperti badan cepat panas...bukan sahaja badan yang panas...hati pon turut cepat menjadi panas dan selalu raser nak marah...Lepas tu bertukar kepada pil hormon yang lain. Kali ni, aku beli kat farmasi je, rm50 sebulan melayang duit aku buat beli pil ni. Nak kata badan cepat naik, takde pulak. pastu sekarang ni, lepas aku tak makan pil sekali terus je melekat....tapi bagi aku semuanya terpulang kepada individu ada sesetengah orang, badan die tak boleh nak accept pil hormon atau suntikan...ko kene try dulu dan tengok perubahan pada fizikal dan emosi ko....tapi klau ko boleh control secara semulajadi...itu lagi bagus..:)

mama_umar said...

kimm - maajun ye kimm,tulah,bdn pon skg ni cpt btol letihnye,huhu..balik opis ok lagi..klu balik dr kelas ukm tu haa terase btol migrainnye ;(

dayana - babe,diy la nih..hahaha,ko tau ke pil mane yg defect susu kite? btau sket,manela tau kot2 aku terbeli ke kang,naya je

rose - bab hati pon cepat panas tu xtahan tu,ahaha..aku ni lgla cpt melentingnye ;p..nmpknye kene pikir elok2 dulukan..takecr rose ye!

Mama Sohayl said...

Salam,nak mencelah. Kak Zeti, pas bersalin aritu pun Zareen ada tcari2 gak kekdah plg sesuai utk merancang ni. Sebab kan cesaer kena gap at least 3 taun..Tanya my besfwen (doc) dia ckp try yg inject. sebab kalau ubat tu hormon, badan bleh naik. so far, x cuba apa2 pun lagi. Manual method je..Tp bila bace komen2 yg pasal iud tu cam menarik je..tp nk dapat mana iud tu? tak rase ape2 ke? kena pakai selalu ke, bila time bsama je?

mama_umar said...

hi zareen..tanye akak psl iud ke ni?yang oii,akak xtaula lagi camne rasenye sbb tu akak tnye,hahah,xpelah same2 kite dua blurr,ni pon akak masih pikir2 lg nk gune kekdah ape ;p

btw,i add & folo zareen nye blog okeh =)

Mama Sohayl said...

Ok..thanks kak. Blog kita tu baru. Saja2 nak menyembang sorang2.. =) Hehehe...kita pon blur bila bace balik...rasanya kita tanya kat kawan2 akak yang dah komen kat atas tu kot..

HaNiE said...

i guna IUCD, my gynea yang suggested, i ikut jek since dapat free kan, hahaha...

ehh kalau maryam nak jadi kakak apa salahnya ^_^

zety said...

oohh,zareen tmpg tnye kwn2 akak ni ye..heheh,tanye je,diorg ni mmg sukarelawati masing2 nk jwb ;p..xper,blog baru ke lame ke,as long as kite keep n touch ;)

hanie - foc??wowwyy..heheh..xtanye my gynae lg camne..die bz manjang patient rmi..kakak maryam ye..hihihi..biar die puas jd baby adek dululah ;P

~ana~ said...

zety, tyna gynea la..dulu pas bersalin kan ajmal, gynea x suggest apa2 pun..dia just explain psl iud, pil, implan, suntikan, natural methos tu but dia x force kita..but dia bgtau la, saya x galakkan awak ambik apa2 pun..kalau bleh natural method je...pas bersalinkan aqil, gynea pun xplain benda yg sama gak..dia bgtau..semua cr ni except natural method tu akan memberi tindak balas yg berbeza bg setiap org..sbb tu kenkdg ada org kata, dia mkn pil ok ada org bleh jd gemuk...

tp apa2 pun semua ni terpulang pd kita..so, fikir2 kan la yea..:)

zety said...

hehehe,gynae zt lagla,mmg die soh banak aje sbb zt ade history tu kan..tq ana..mmg d best is natural way lah..tp kene berhati2 ;p

Asiah Abd Jalil said...

Salam Zety! Kalau saya di tempat Zety, saya takkan merancang untuk jarakkan anak, saya cuma akan merancang berapa anak saya nak ada, lepas tu beranak cepat-cepat. Misalnya kalau Zety nak ada empat anak, beranak aje terus sampai empat, lepas tu baru fikir nak merancang ikut kaedah apa pun.

Doktor Zety tu bagi nasihat ada sebabnya. Pesakit endometriosis, walaupun dah buang cyst tu, takde jaminan ianya takkan berulang, dan juga takde sifir nak calculate bila ia akan berulang.

Alhamdulillah, mungkin sekarang ni cyst tu tak datang balik, rahim sihat, hormon okay, telur okay, reproductive system semua masih sempurna, jangan sia-siakan sedikit masa yang masih ada ni. Sebab kita tak tahu bila Allah nak tarik balik nikmat boleh mengandung tu. Asyik sibuk nak merancang masa muda-muda ni, tiba masa kita rasa kita dah bersedia nak mengandung balik, alih-alih time tu badan kita dah tak bersedia dah, nauzubillah...

Setiap orang lain ceritanya. Kalau diorang tak pernah ada masalah dengan rahim, ovary, bolehlah nak rancang-rancang ni. Kalau beranak caesarean, logik la nak rancang untuk jarakkan next baby. Tapi kita yang pernah ada history (saya pun ada history "mandul") macam ni, tambah pulak sebelum ni beranak secara normal aje, rasanya tak perlulah nak rancang-rancang.

Itu pandangan saya aje. Sebab saya pernah merasa betapa susahnya nak boleh mengandung, sekali dapat mengandung, tak tergambar betapa hebatnya rasa syukur yang saya rasa...

mama_umar said...

haaa..tu diaaa..ini sifu sudah dtg,hahaha..zt bace tiap baris ape yg asiah komen nih,tengkiu very2 much n honestly tibe2 zt takut plak,heheh,oklah we put it like this.. i plan to have atleast 4 childrens..anytime? ;p