Tuesday, January 26, 2010

sometimes i'm over doing it..

aku perasan,kdg2 aku igt aku blh buat sume bende..

aku rase,aku blh masak sambil membasuh sambil memekik borak dgn Umar..

aku ingat,klu budak2 berdua ni dah tdo,blhla aku cek emel,fb,updet blog,buat asgmnt <-- HELLooooo..

agaknye, aku blh mengemas baju umar,baju maryam,lipat kain,sidai kain,basuh CD,lap tangge..

tau x kdg aku pikir aku blh buat sume bende ni ? tp hakikatnye tidak..dan klu aku dpt buat pon,akhirnya aku yg penat,cpt rase nk marah,bercakap dalam hati mcm org gile, dan pelbagai perkara negatif lagi..sbb ape? sebab sometimes i'm over doing it..doing them..aku penattt :(

25 comments:

Nashays said...

adjustment process tue..camni che maryam kena cepat2 beso..leh tolong mama (sepahkan)lipat kain...;p

mama_umar said...

hahaha,kt komen xleh buat tulisan garis tu kan?weh,asal aku xleh komen kt blog ko ni?dulu blh ..ape yg ko tekan hah?

h4ni3 said...

hehe.. tu le antara cabaran2 bila anak dah bertambah. jgn stress2 zety.. just enjoy every moment k.. termasuk part yang jerit2 tu. hehe

lia said...

aku sebijik mcm ko... aku nk wat smua bg umh kemas, suami & anak mkn hasil air tangan aku weekend, basuh, sidai, lipat segala mala baju tp nnt aku mesti pancit & mula la nk naik hangen jer ;(

mama_umar said...

yess..kdg tu dah penat2,tgk dak2 ni tdo,kite sengih sorg2 ;p

mama_umar said...

lia..aku rase sume bini2,mak2 cenggitu kott..cume tulah,kdg badan ni xkuat,kene mkn makjun agaknye ni,xpon ubat kuat,hahaha..part temper tu yg agak susah nk kontrol kan?

liana said...

sabar ety..biasalah bile dah jd wife n mummy ni bnyk benda nak kena wat n pk kan..kdg2 rasa malas nak wat ape2 pun..tp bile memikirkan tgjwb tu yg kdg2 terpaksa gak wat walaupun skit ...

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

haha..cam same je situasi itu..kan best boleh jadi cam popeye..makan spinach leh jadi kuat!!hehe..

mama_umar said...

liana - hahaha,rase malas nk buat ape2 tu bkn kdg2 die dtg,selalu!!cume x smpi atila plak kan..

ain-masalahnye kite bkn popeye,kite adalah olive yg kurus keding dan xberdaye nk buat lebih dr kemampuan die,hahahaha..tp xkurus2 gak mcm olive ;p

Suhana Shahril said...

kekadang menjerit2 marah konon2 kat anak tp sbnrnya nak sindir si suami..tolong lah sy buat keja umah sama...heheh...Slalunya..x larat lah.biarlah..kalo kemas pon,nnti dipunggah balik..lastly...terbongkang...kahkah...Amaran kjaan negeri-jgn tiru gaya ini di rumah anda...sakit mata ...

SyaNa said...

wey aku yg takde anak ni pn semput kalo nk buat sume benda..end up mmg akan bebel sorg2..
huhu ko ni menyeramkan aku la
hahahaa

mama_umar said...

suhana - yeah u r right!!hahaha,kdg nk sound laki jugak sebenanye >:p

syana - hehe,jgn seram,teruskan perangai anda itu krn mmg xsalah membebel,lgpon ttp buat kije ;P

Rose said...

Zetty...samerla kiter asyik nak marah jer biler dah penat buat semua keje tapi klau tak buat kepala plak berserabut tengok keadaan bersepah....macamana la atasi masalah ini yerrr

[-suziey-] said...

tru..totally agree..kalu ikt hati mmg nk buat sume tp impact nya.all negative..cpt je nk ngamuks

mummy aryan syamil said...

pasaaan kite same la zt:(

CHeeSYaNa said...

Aku pon selalu macam tu.. Kadang2 rasa macam takde progress jerk sebab banyak house chores yang tak sempat buat. Biler dah start keje ni, lagikler tak cukup tangan nak buat sumer. Seb baik ler Cheese rajin tolong wat keje2 rumah n uruskan Zarif.. kalau tak, sure dah pengsan agaknyer..

mama_umar said...

rose- rasenye problem ni jrg dpt diselesaikan,heh3

suziey - dibiarkan pon blh amuk,buat pon blh amuk,maka buat ajelah wpon pastu kite mengamuk,ha3

shiera - itulah perasaan ibu2 mithali,cewahh

dayana - i cannot imagine la bile dah stat kije nih..kene pki loceng mcm kt skolah tu kott

Asiah Abd Jalil said...
This comment has been removed by the author.
Asiah Abd Jalil said...

Agaknya Zety ni sama macam saya kot, suka over doing. Buat kerja nak perfect, lepas tu badan lembik, kepala tension, emosi tak stabil.

Tu sebab saya tak nak ambil maid. Sebab specification saya tinggi sangat, harus saja maid tu failed tiap-tiap hari bila saya evaluate kerja dia. Besar tu potential maid tu nak kena dera dengan saya, hehehe...

Jadi kalau nak jadi cerewet, make sure buat sendiri. Kalau berjaya siapkan, sila kembang hidung sorang-sorang. Kalau tak berjaya siapkan ikut specification, sila tension sorang-sorang. :-)

Manjakusayang said...

Zty... sama lah macam kita... NAk sangat buat itu... buat ini... tp, sering sahaja tak dapat coz saya kepenatan. Saya pernah menangis coz gagal uruskan rumah! Last2 suami kata buat mana yg mampu...hehehe...so, sy tumpukan pada anak dan suami... rumah hujung minggu! Tp, tu ler...risau tengok rumah sepah2. tp, nak buat cam ner... dah kita bekerja... tu yg anak sorang tu...

mama_umar said...

asiah-yeahh u r rite,sombong lak tu klu blh xmo pki maid,ahahah,sbb kite expect maid tu tau buat kije2 buruh kite tu,tp at d end dpt yg rubbish..xpelah,biarla kite syok sendri pas buat kije2 tu kan ;)

kimm- saket matekan tgk sepah2,tp xleh nk diikutkan sgt kdg,mcm budk2 ni mmg tgh menyepah je kijenye,zt readykan tong toyogo besa tu campak2 je pas umar main

Afne said...

takpe zet, bkn ko je yg rasa mcm tu. just imagine u'r in my shoes. 24h/7d a week buat semua sorg2 cos eddy tak tentu nk blk bila.

hari keje mmg aku tak buat keje rmh unless dtg mood rajin basuh baju ke msk ke. concentrate kt double H. lps tidokan diorg br kemas toys hana, kemas beg2 diorg utk keesokan harinya, pam susu & prepare ebm haziq. br le sempat jenguk lappy walaupun dh on berjam2.

hari cuti kena pandai2 la walaupun kadang keje2 tak berjalan accordingly tp end of the day rasa puas hati sgt dpt hbskan keje yg aku plan.

kena kuat semangat k!

abah aisha said...

aku tolong angkat kain n buang sampah je... hahaha

mama_umar said...

afne - huhu..afne yg aku kenal mmg tabah!hehehe..u go supermama!!

abah aisha - okle tu ban,kire meringankan jugakla beban dilot,xper2..tgktkan usehe lagi ye ;)

麻辣鴨血Maggie said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社