Thursday, January 7, 2010

aku bukanlah super...

aku bukanlah superman..aku juga bisa nangis..ye..baru td ni ha aku tersedey kejap,dlm hati aku ni byk sgt kate2 nk diluahkan..tp kt sape..kang aku kol kwn aku sume dah tdo,ade yg kene marah lak..jadi kt sini jela..disebabkan peristiwa umar termuntah td yg buat aku jd mcm ni,bknla aku down sbb umar muntah,tp lepas umar muntah tu,aku bersihkan die,pkikan bedak,pkikan baju tdo lain..then die mcm xde mood je nk main,aku usap2 pale die,nk peluk2 die pon xmo sgt,tibe2 aku jd sedey..rase mcm aku ni abaikan die ke lepas dpt adek ni? aku igt lg pas bersalin,umar mcm seek for attention sgt2 kt aku..aku manela larat dan mampu nk layan die,lagi-lagi 2-3 ari pas beranak,badan mcm nk putus2 rasenye..pastu umar at the same time demam lak mase tu, panas berhari2 sampai kene amik darah kt azzahrah,apai je g dgn die, aku kt umah as usual- nangis,sedih btoll..

campur2la jugak reason aku mcm down skit nih..td dah g klas kt ukm,then klas kalini kene set up satu seminar and present paper ..mayb buat kt Labuan nun tu hah,pale otak btollah adoyaiii..aku susah ati btol2 nih,camne nk buat bekalan ebm utk maryam lagi,dibuatnye seminggu plak ke,aku rase nk angkut je sumer2 org ni g sane,hmmm..trus xde mood lah nk dgr 'lecture' smlm..

oklah,malas nk pk byk2,aku tgh survey sesuatu utk diri aku nih (part ni best :D)..hrp2 blh dapat ..senang sket..

16 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Kuatkan semangat ye Zety..awak tu masih dlm pantang..jgn sedih2 sgt tau..

mungkin Umar n Zety sndiri masih blom dpt sesuaikan diri ngan kehidupan br ni..lame2 nanti mesti ok punye..=D

lia said...

salah satu sbb aku xmo pk bg adik g kat Amsyar...

tp sbb ko da ada umar & maryam, ko yakin la dgn Allah,... mesti ada jalan penyelesaiannya tu.... aku doakan yg terbaik utk ko...

SyaNa said...

beb jgn la down2 ye
chaiyokkk
pasal yg labuan tu, ko hangkot jek sume sekali
bleh holiday2 gak kan

Suhana Shahril said...

Sabar yer zety
Mmg kiter akn rs mcm tu,anak yg mula2 pun akan rs mcm tu. Rs kita kurang beri perhatian. Insyallah, lama2 umar akan dpt sesuaikan diri.Dia akan rasa dia dah jadi abang, pastu dia akan mula jd bertanggungjwb utk jaga adik dia.Apa yg penting, sokongan dr suami.Mcm Ana, mmg x bole nak cover semua, mana nk layan bb,kakak2 lg..so, kat suami lah kita bergantung harap,kena bertolak ansur dan bkerjasama.K. Ana harap Zety dapat lalui keadaan ni dgn baik.

dbalkis said...

yup zety, aku sokong syana..kalau boleh berangkatan dengan semua bala tentera ko (yang bertiga tu)..at least ko tak tensyen sgt pk bf nina..

aku pun hangkut laki aku ngn bb time kene outstation bb 3 bulan..mule2 hangin gak..bb aku kecik lagi..tapi adeke boss aku nak dengar alasan begitu???so x de orang boleh komplen aku bawak family as long as aku keje bile waktu keje..the rest is my family time..

saba byk2 ye..

iz-AnN عبداللطيف said...

pepun zety...yang aku tau , ko memang superzetymarlia cam ko nyer tajuk blog ni...hehehe...dun be sad fren...kuatkan semangat ye...daaa

liana said...

sabar la ety..mungkin umar ngah adaot gn suasana baru nih..nenanti mesti dia ok gak..ko jgn sedey sngt..ko still dlm pantang kan...

mama_umar said...

terharu aku bc komen2 korg..touching tau,maceh bg kate2 smgt,hargai sgt2,ok2 nk ilang sket dah down aku..tp mmg btol kate2 Suhana,laki bini kene tolak ansurkan?tlg each other sbb mmg xterlayan,lagi2 time umur Umar nih..papepon doa pdNya agar dimudahkan urusan aku & of cos korang jugakk ;)

Manjakusayang said...

Sabar yer Zety... Ini perkara biasa bila dapat baby baru. Anak pertama mesti akan rasa terasing. Akan ambil waktu utk Umar sesuaikan diri.

Pasal gi LAbuan tu pun kimm sokong kata Syana. Angkut semua dan boleh buat kerja dan cuti2. Seminggu jer kan...

Kimm doakan semoga Zety lebih tabah. JAngan sedih2 yer... kawan2 semua ada kat sini :)

Nashays said...

lek zety..boleh nyer..

wat cool jer..biaser laa org dlm pantang ni sensitip dier len macam..

nadnye said...

sabar zety,biasa la tu kalau dalam pantang perasaan sedih tu akan datang, Umar akan ambik masa utk sesuaikan diri. Sebaiknya, involvekan apa2 sahaja zety nak buat ngan maryam,contoh kalau nak pakaikan diapers tu, suruh dia ambikkan adik dia punya,atau ambilkan baju ker,apa2 sahaja la. Cuba beritahu dia maryam sayang abang umar, sebab tolong mamanya... Mama pun sayang kat umar.Biasa budak2 nie nak adjust ambik masa skit..
Yang labuan apa lagi..cuti2 malaysia lah kalau boleh,kalau tak boleh.pump susu ikut masa menyusu dan cukup supply susu utk maryam..

mama_umar said...

tengkiu kimm,shar & nadye..heheh,sumer mcm suke je aku angkut sume g labuan,insyaAllah tgk dulu mcmane plannye..ttg Umar ni beseler sensitip skit aku nih,yelah as new parent,bykk sgt bende nk kene bljr,kdg bace gak ttg psikologi budak2 nih,btw,maceh sgt2 atas nasehat korg2 sumer..cayang korg ;D

Afne said...

lorr.. nape tak tepon aku?

zet, the best i can say is sabar-sabar-sabar. aku pun tgh mengguna pakai 3 perkataan yg sama maksud tu. sbb eddy mmg lecture aku ari2 perkataan tu.

jgn down jgn sedih. aku akui aku pun kadang2 terpikir adakah aku neglected hana sejak kitorg ada haziq? tp aku ajar dia "ADIK KECIK LG" "HANA SABAR YEA" hana pun nk menumpang manja bila nmpk haziq nenen (masa tu la dia nk mintak aku buat susu isshhh). ko pikir +ve je, mungkin masa ni la yg sesuai umar nk manja2 ngan papanya plak.

psl ebm tu, y not ko call tmpt kt labuan tu ada fridge/freezer ke tak. tumpang ebm ko. insyaallah, di mana ada kemahuan di situ ada jln.

aku ni nk tak nk kena la 'SUPER-SUPER' kan diri utk anak2 aku ;)

mama_umar said...

afne- tq so much 4 ur precious words,psl labuan tu blm con4m place & date lagi,tu yg buat aku bertmbh riso,yes,s.a.b.a.r,rase nk eja jawi tp xleh lak,heheh..smoge Allah mudahkan segalanyaaa

mamazana said...

sabar ye zetty.

mama ni lg la kuat dugaan. dah la sorang2 jg anak2. en hubby dok kat jakarta nun. kalau ikutkan hari2 mama dok nangis lebih2 lg masa tgh pantang ni kite terlalu emo kan. sob..sob..sob...

mama_umar said...

mamazana - yelah,mama lagilakan..xper2,kite same2 sabar k,moga dimudahkan olehNya