Wednesday, April 3, 2013

Tips didik anak lelaki

salam =)

terbace ni dari fb..just nk share ..utk kande dinde yg ade/bakal ada anak lelaki ..

[TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI] ~Tanyalah Ustazah. Panel Ustazah Harlina Siraj.
PERANAN BAPA:
1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya
3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding
dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal
4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan di ikut oleh anak.
cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.


PERANAN IBU
1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu
2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil

Moga dapat beri sedikit sebanyak panduan untuk ibu bapa di luar sana.



p/s: kdg2 mmg slalu aku biar anak2 ade 'special time' dgn papa dia ;)

7 comments:

Nana said...

ok aku nye entry tips dapat anak lelaki
kau nye entry tips didik anak lelaki hahaha
ok nnt aku pakai tips ni

AdanyaKauUntukku said...

thank you...akak suka tips nieH............

lia said...

aku share trus tips ni kat Mr Fallah... he3

Nad MamaZN said...

Sgt berguna
Dh tag papazakwan kt fb suruh dia bace haha
Tah bace tah idak tu
Tapi rase2 bace la tu kot
Mana die nak cite pun ngan kite hihi

Ietams said...

bagus info ni..
tenkiu shared yer..
saya suke! ^_^

Afne said...

aku pn ada terbaca psl tips ni :)

byk peranan bapa drpd ibu. tp mmg haziq lbh mendengar kata ayah. bknnya dia x dgr kata ibu tp klu ayah dia ckp sekali trs dia buat tanpa berlengah.

watyz said...

time kasih share.. in shaa Allah akan praktik kan... anak ai kan dua2 bujang trang tang tang...