Thursday, April 25, 2013

Pembedahan buang cyst dalam ovari

salam =)

maafle klu pagi2 jumaat ni bukak blog aku kuar gmbr bedah2 ni plak :) ..credits to fb page Dr Hamid Arshat . aku quote dari wall Dr Hamid, " Semalan saya bedah cyst ovary kiri pada seorang pesakit . Besar cyst sapert hamil 7 bulan. Kandungannya ialah cecair berlendir. Saya sedut cecair dan bila cyst sudah kempes saya keluarkan dari perutnya tanpa perlu buat incision yg panjang. Gambar cyst sedang dari perut."


ya Allah..terus terigt back in Feb 2006 (blm kawen , masih mude belia dara etc ;p), bile check dgn Dr Fazlina (Gynae aku dari aku dara smpi makdare)  , rupe2nye aku ade cysts kt ovari kiri..lagi best..besar mcm preggy 4 bln :(( ..ya Allah mase tu aku xtau nk rase ape..dahlah xtau saket cysts tu ape, kanser ke, fibroid ke, nak mati ke :(( .. 

camne aku blh detect ? awal thn 2006..aku pasan yg klu aku period perut aku akan cramp dan saket sikitlah..xlah smpi berguling2 tu..kdg2 saket smpi kene telan panadol menstrual tu.. pastu aku pasan perut bhgn bwh tu mcm cramp dan saket sikit klu batuk kuat ..

cek kt klinik biasa kot ade ape2 kt perut nih..doc tu soh aku refer kt O&G sbb die takut nk buat assumption bkn2..bermula dari situlah aku kenal Azzahrah, Dr Fazlina ni..dan bile dr scan mmg sah aku ade endemetriosis cysts .. terkejut jgn ckplah..mak aku mase tu dh nangis, aku mase tu tahann je x nangis, siap ckp dgn mak, "xper mak..ni bkn kanser mak..boleh baik.." ntah dtg dari mane kuat aku nk ckp camtu pon xtaulah..sbb aku xnk mak sedih..tp balik umah dlm bilik meraung 18 baldi ;p ..

dr btau aku, wpon die x sebahaya fibroid, tp xblh biarkan sbb die membesar..die kumpul cecair dlm kantung tu..kene kuarkan cpt2..klu x blh undang bahaye :( ..bygkan lps cek up tu, 2 ari lps tu trus operate..dan mase tu bkn operate kecik2 nih..major operate kene belah perut secara menegak sbb mase tu bedah style eloskopik (tebuk lubang) xbape femes lagi..hanya Allah je yg tau perasaan aku mase tu..mase tu dah kapel apai..nmpklah die pon cam sedey je..huk3..

alhamdulillah, mmg xsedar ape time operate tu..mase tu aku dh rase epidural cucuk bius kt tulang belakang tu..bile dah setel operate , aku kene tanggung hazab lps operate plak, muntah2 sbb ubat bius yg kuat..seksanya ya ampunn :'( .. ade 5 ari kot aku dok wad..ari2 mak jage, apai dtg, kwn2 n family dtg..igt lg. sblm operate berat aku 54kg je..pas operate turun 49 kot..huhu (sekali sedut lemak ke??)

bile dr fazlina dtg ari2 cek aku, ari2 die explain kt aku psl cysts dan rawatan seterusnya..die kate cysts ni blh dtg balik tau..sbb die serap cecair darah kotor period tu..dan dr siap tunjuk lg dlm balang rupe cysts yg dlm perut aku tu camne..sebijik mcm kt gmbr tu ..cume akunye mcm belon air dh pecah,hehehe

so, die nk stopkan dulu period aku 6 bulan pertama..aku igtkan die nk stopkan pki pil ke hape..rupenye cucuk kt perut dgn jarum besar mak aih!! jarum tu ade saiz lidi sate kot..huwaaaaa..tiap2 bulan selama 6x aku kene injek t_____t

dan nasehat dr faz yg plg aku igt dan wajib ikut sekali ialah.." zety dah ade boifren kan..cpt2la kahwin tu..hrp2 dpt rezki ngandung cepat..period x dtg 9 bln..lps beranak fully breastfeed plak..period pon blh stop jap.." oh mudahnye berkate2 t__t ..dr faz tmbh lagi, " lagi satu, most of endemetriosis patients ni agak sukar nk hamil yer..tp xperlah, kite usehe ye, rezeki anak dariNya.."

mase tu aku terpk dibuatnye apai xmo kawen dgn aku..camne nk ngandung neh,..pastu klu dh kawen x ngandung2 , uh, parahhh ..syukur sgt mase tu apai sgt2 memahami keadaan aku..aku xpakse pon..klu nk clash mase tu pon aku redha je (huwaaaaaaa nangis lg 28 baldi) ..tp jodoh tu kan Allah tentukan..kuat jodoh kami ..alhamdulillah, selamat tawen bln 9 thn 2006 tu jugak :D  ..dan dpt Umar 6 bln lps tawen...jmpe lg Dr faz ..and yes, she was more than happy to see me again and again..anddd againn..(smpi thn 2009)

ok, bkn ape, just nk share ttg cysts ni..dah mcm bende biase plak kite dgr kan rmi wanita kene bende nih..punca dari ape pon wallahua'lam..cume kene jage pemakanan lah kot..so, buat kande dinde yg mmbace nih, hrp blh bantu sikit2..klu rase2 len mcm je kembung perut tu, saket period teruk ke, jmpe Dr okay..jgn dah terlmbt mcm aku nih baru nk jmpe..trus kene surprise!!!!! hehehe

p/s: 1. xde plak terikir nk amik gmbr time tu, ade 1 je gmbr dlm hp apai (smpi skg die smpn) gmbr aku atas katil kt wad lps operate ..nmpk lemah sgt..huhu..xmo lagilah :(
2. maybe citer aku ni mcm ketapi laju je bunyiknye..klu nk tanye ape2 lg blhla emel ye zmarlia@yahoo.com , kot2 blh tlg sesikit ape yg blh :)

14 comments:

JaSSNaNi said...

kakak kita pun ada cyst gak.. dah lama, belum sampai tahap kena operate... tapi kena continued makan ubat dah bertahun2..

lia said...

okeh... aku seram... erkkkk mohon padaNYA kita smua d jauhkan la cyst ni & xberulang pada ko...

chenta ke hujung nyawa la ko & apai... ;)

Nurzakiah Hanum said...

sakitnya

Sidratul Muntaha said...

ahaha
memula 18 baldi
lepas tu 28 baldi
mana 38 baldi?!!
ape daaa baldi!!
ahahha

Nad MamaZN said...

Huhu gerun gak
Emm
Klu ada apa2 kemusykilan kite tnye zt ek
Nak trus p jmpe doc takut plak klu kene surprise jugak! Uwaa!

CHeeSYaNa said...

rasa mcm baru semalam jerk benda tu jadik kan... dah 7 tahun dah.. uhuhuhuuh..

~ana~ said...

eee..ngeri nya tengok..mintak di jauh kan daripada kita semua...huhuhu...

mama_umar_maryam said...

tq kande dinde sumer..semoga dpt pengetahuan serba sikit ye..minta dariNya dijauhkan dari penyakit bahaya :)

Lily@MamaZaraZareef said...

Cyst ngan fibroid x sama eh..ingat same. .mujur zety leh kesan awal kan. Dah syukur rezeki sng dpt anak. Tgk pengalaman kawan2, mane yg pernah buang cyst still susah nak 'lekat'

Saiee Rasheed said...

babe.. baru tau.. actually i pon ada endemetriosis ni.. da penah operate sekali tp dr kata mine is mild.. anyway, u gave me hope that I still can get pregnant.. Insha Allah... Aminn...

watyz said...
This comment has been removed by the author.
watyz said...

hari tu ade g scan ade masalah ckit. tp doc ckp xde pape pon.. alhamdulillah...

CkYnHaShiM said...

salam...untung awak dapat tgk cyst awak..saya x dapat..hehehe..tp kalu tgk pengsan kot..tgk ni pun cam ngeri jek..sy punye 10cm..sy kena time mengandung anak ke-2 semasa kandungan usia 13w..simptom awl x de sakit ape pun..lepas kena refer pakar..mmg kena terus masuk wad la..pasai bende tu x mengecut..terus membesar ikut bb..huhuhu..tawakal je..50/50 doc ckp..alhamdulillah...kandungan selamat..dan dah umur 2 tahun 7 bulan sekarang..tp sy didatangi cyst kembali...

Ain Farahati Maarof said...

Assalamualaikum.... boleh ikhtiar dengan pemakanan suplemen untuk kecutkan cyst dan elak pembedahan... jemput baca: http://my-anugerah-terindah.blogspot.com/2014/09/kecutkan-cyst-dengan-gla-complex.html