Wednesday, December 12, 2012

Bila student kasik macam macam

salam =)

sebeannye arini xbaper sehat sgt..batuk2 agak teruk..Umar pon same..huhu..batuk smpi tegang rase perut tu adehh..smlm dh g klinik, dpt ubat utk 1 family..sonang..

pagi ni masuk klas student final year, diorg ni klu masuk je klas aku mcm2 laporan/aduan lah diorg share..nk release tension kot sbb otak masing2 dah jam nk buat final year project. ada yg ckp suke bebenor masuk klas aku sbb tibe2 blh ilang stress, hahaha, ape ko igt kelas aku rancangan Maharaja lawak?? xkesahla adek2 oii (diorg ni baye adek2 je kot, ade yg lbh tua tp aku x btau umo aku) yg penting korg happy masuk klas iiii ;p

lps bncg sket dlm klas, tibe2 ntah camne blh berborak dgn diorg psl bahasa2 international nih, especially bahasa arab, africa & mandarin ..klas ni majoriti student dari timur tengah, kelas2 aku yg lain campur2 lah tp mmg 70% student international..bdk2 ni tanye aku phm arabic x..cehhh, pandang enteng korg ye..tau x PMR i bahasa arab i dpt A?? geografi je i dpt B tau, hahahah..aku pon apelagii..sikit2 ckp arab tu blhlah..contoh ayat yg aku blasah td ," ilal mat a'm " (jom makan)
 " tafaddhal ilal amam" (mari ke depan)  x main lah "kaifa khaluka" sumer tu, kacang je,hahaha (hah,riak2..) terlopong bdk2 tu dgr , kih3..diorg kate tu bahasa arab klasik..

pastu diorg soh aku tulis jawi kt depan, nk tgk aku pandai x tulis ..hahaha..lawak btol, kan kite skolah agama kt selangor ni mmg wajib blaja tulisan Khat kan..siap ustazah ajar asah pensil lagi senget2 tu..aku pon tulis jelah Bismillah dgn ejaan skali.. 
(abaikan tulisan aku yg mmg semulajadi bughuk tu)


dh siap tulis, diorg tepuk tgn, tegezut i..nape plak nih? diorg kate tulisan diorg pon x mcm tu..apetah lg nk letak baris atas, sabdu sumer tu diorg lupe/xtau..pulak...dah tu korg kecik2 blaja hape?? hahaha..modern sgt dah diorg ni kot..tibe2 rase bangge dgn sistem pendidikan di Msia ;).. terima kasih ustazah2 sek agama yg ajar aku dari darjah 1 smpi darjah 6 & masuk skolah menengah blaja bahsa arab utk PMR ;), hanya Allah yg mampu balas jasa guru2 ni..

pastu sblm abis klas (yg byk berborak & buat lawak) tibe2 ade sorg student ni dari Yaman dtg kt aku..die kate wife die kem slm kt aku..dan die nk bagi gift sket..alahaii..canteknyer keychain die..happy btol aku, bertmbh koleksi ..tengkiu sgt2 sudi kasi dan aku rase ni antara keychain yg plg cantek pernah aku dpt :)  aku igtkn dpt keychain sbb dpt cakap arab & tulis jawi,hahahaha

8 comments:

Anum said...

cantik kna keychain

Nad @ MamaZN said...

Hehehe..igtkan reward sbb ckp arab n tulis jawi ek? Cantek tu..lain dr yg lain

Wan Amira said...

ini lecturer pilihan ni :)

Sidratul Muntaha said...

aku takde ezeki nak skeolah agam weih
ahaha
blik skeolah rendah..
klu tak nolong mak aku jual kuih
pergi la tologn ngaret
nak sekolah menengah
alihkan lembu and tolong petik kelapa sawit
yg bagusnya..
bpk aku la
ajo ngaji
melalak2 aku tak dpt ikut tajwid..
huhuuh
bpk aku garang.
yelha..
Allah dah tentukan ape kita dpt masa kita ekcik itulah bekal kita beos ni
apatahlgi dlm pekerjaan
mmg aku bangsa hands on and technical
cannot gi la klu suh melukis or baca buku..
hancur..

zety said...

tq anum

yup Nad, yg best tu konon mcm pisau kecik tu, tp bukan pisau pon sebenanye

hehehe bodek je kot bdk2 ni mira

zety said...

sidratul/ayu - pd aku, mungkin ada org x berpeluang nk g skolah/g tmpt2 lain utk tuntut ilmu..ilmu Allah tu luasssss, mayb mase kecik2 ko x dpt g skolah agama,tapi ko ada ayah yg jd cikgu mengaji ko, ada org, makbapak pon x semayang ..

tp bile dah besar ko blaja lebih bykk dari org lain yg g skolah. pglmn hidup tu pon 'sekolah' jugak kan :) ..Dia maha adil,ada yg kite xkn dpt rase, ade jgk yg kite akan dpt rase..bile student aku share mcm2 cerita psl family diorg, negara diorg..jauh dlm sudut hati aku rase yg Allah masih lg bagi aku tmpt terbaik, family terbaik, kwn2 terbaik..insha Allah !

aku pnh bace, kdg2 Allah bukan xnk bagi ape yg kite mntk, Dia akan bagi bile tibe masenye, sesuai dgn keperluan kita , wallahualam..syg ko :)

watyz said...

cayalah!! terror gak korang. kot kalo kelentong pon dorang bantai tepok gak ek. hahaha...
eh ko ngajar apa??? IT ek?? ble ajar aku kan... :P

Deq's Qienz said...

ehh baru prasan akak nih lecturer..ngajar kat mana?? dan kos aper ya??hehee dan² nak tanya noh.