Sunday, April 15, 2012

Capati dan kari sardin


salam =)

morning kande dinde!!! meh jemput mkn brekfes capati dgn kari sardin serta nescafe 1 mug..alhamdulillah..hehehehe...sbb apai yg anta Umar skolah arini, so pagi2 trus dpt idea nk wat brekfes capati nih..cicah dgn sardin masak kari..nk resepi kari sardin? hik3..



bahan-bahan:

1. 1 tin sardin king cup (buang air sardin)
2. hiris bawang merah besar, bwh putih, halia
3. sikit kayu manis,biji apextaunamedie tapi, klu nk tumis kari tulah campak bende2 tu
4. sikit susu cair ideal (ganti santan)
5. garam,gula ikut rase
6. sikit air asam jawa
7. serbuk kari yg dah letak air

tumis bwg/halia/biji/kayu , pastu letaklah serbuk kari, letak sardin, tabur gula/garam/air asam jawa..last sekali letak susu cair..nk sedap lagi letak daun kari..tapi dlm gmbr ni xde daun kari, x smpt larik kuar pagar nk amik daun kari ;p

so cuti2 kande dinde buat apejelah? as for us, sabtu tgk ayah saudara apai kt hospital Serdang..die lemah jantung..mmg tekejut sume family inlaws..insaf kejap, Allah bagi dugaan dan kene sentiase jage makan dan nikmat sehat yg Dia bagi..tp alhamdulillah, dari CCU zon merah (yg maknenye agak kritikal) dah masuk wad biase..

pastu kitorg try restoren Ana Ikan Bakar Petai kt area Bdr baru bangi tuh..sebabnye tiap kali lalu lalang confem full house restoren tuh, jadi kitorg menambahkan lagi trafik restoren tu utk tau nape org ramai tiap2 malam! cam bese gmbr xsmpt amik, sbb dah lapar benor nk ratah ikan2,udang2,ketam2.sotong2 tuh..hehehehe, dan kami klu mkn camni xbest klu ngadap muke masing2 ber4..kami ajak sekali family lain ;), alhamdulillah..overall, service mmg cepat! kitorg puji btol, dan seafood yg kami order sumer dimasak dgn sedap dan ikan siakap bakar sambal petai tu mmglah sedappppp ;)..sotong goreng tepung aku rs mmg rangup & best! so pasni xyah susah2 nk kuar dari bangi nk mkn seafood, we found the place !

- google image

-google image
*tq to blogger yg upload kt intenet

lastly,ari ahad adalah hari malas2an dan lepak2an kt umah makhajjah la..manelagi...kt kajang...ok, tu je..selamat ari isnin, aku x monday blues arini , gembirekan diri, keje baik2 sumer!!daaaa

13 comments:

CHeeSYaNa said...

sotong goreng tepung dia mmg terbaek!! tp org ramai sgt.. kadang2 kena tunggu nak dapat tempat duduk..

Anum said...

bestnya sotong goreng tepong

~ana~ said...

ana ikan bakar tu femes gak kan..abg aku yg duk bangi pun selalu g situ n dia kata mmg sedap...

aku ni x sampai2 lg situ..hu3x...

IntaNBerliaN said...

sabtu n ahad hari saya bermalas- malasan dkt rumah.,.. update blog pun mls... bw pun mls.. adoiii..hiii

Afne said...

biji halba? halba campur? aku agak je lah hehe

Nad @ MamaZakwan said...

mekaseh zety
saya dah jumpe port baek nak celebrate besday bersama famili tersayang ;)

lia said...

mlm ni dinner nan-tandori pon sodap....

ha3 ada kena mengena x?

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

penah try makan kt ana ikan bakar petai tp kt kuantan la, mmg salu penuh restoren tu..

ok jugak sardin mkn ngan kari sardin kan,
pasni blh try, beli roti canai segera..

Lily@MamaZaraZareef said...

Kari sardin..unik tu..x pernah try lg. Hehehe..ana ikan bkr plak pernah mkn kt kuantan. Memang manjang penuh je situ. Btw utk pakcik zety,smoga kembali sihat ye

Gieyana said...

oucccchhhh! Ini adalah menu fevert sy gak,
! Sedapnya....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah penuh entry makan jer .. best2 ;-)

tiefazatie said...

best nya..nak gak..hehe

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah cam best je...harus torai ni...capati cicah sardin tu memang kita suka dulu my mom selalu wat, tapi now dah besaq dah lama tak makan...