Tuesday, November 13, 2012

Latih anak anak dengan Star Reward System

salam =)

Giveaway Voucher AEON & Kleenex masih ON! klik sini utk join ya :)

Please LIKE kedai baru saya di fan page fb Heels and Tux, ada giveaway soooon ;)


cuti agak panjangkan kalini, start dari cuti deepavali uni aku tutup ari isnin smpi selasa, pastu Rabu bukak balik (tp student xde pon) , khamis tutup balik cuti awal muharram, pastu Jumaat (student xde pon, cume ada meeting lecturer je) dh mcm biskut kejap bukak tutup,hehehe..mase nilah pon nk rehat sket..dan spend masa dgn anak2..memandangkan Umar pon dah faham cuti skolah..

start ari isnin lepas aku tibemenibe dpt idea nk try buat reward system kt anak2 nih..slalu tgk kt tv citer ttg star reward utk anak2 yg berjaya & achieve apa2 shj kt umah (achieve / buat perkara baik)..ade jgk aku tgk kwn2 kt fb buat camni tp x ramai..

bkn ape, aku xmo nk rosakkan mood aku & anak2 ni ..asek kene marah je nnt xelok jugak kan..tp mase aku nk buat tu terpikir jugak, phm ke budak2 ni ek..especially Maryam ( umur nk masuk 3thn)..tp aku tau pe'el Maryam nih, die nk menangg je dgn abang die, so aku try n error lah utk apply kt Maryam skali..

actually star reward ni simple & senang je..based on yg aku tgk kt tv dan phm sikit2, parent akan reward kt anak 1 start & lebih jika anak2 ni achieve apa2 shj benda/arahan yg baik kt umah..kire utk disiplin kan diorg sebenanye..so, tips yg aku buat camni je;

1. satu hari maximum star ialah 4 stars (bergantung pd achievement/ perkara yg anak2 buat,tp aku set 4 je)

2. kalau capai 4 stars, maknanya diorg achieve something big on that day. bagi final reward yg anak2 suke, contohnye blh swimming kt porch dlm pool plastik tu, blh mkn eskrem etc.

3. tapi hidup x slalunye indah kan..kene ada cabaran..kalau x patuh arahan/ buat perangai/ gaduh etc (benda2 negatif) star akan ditarik balik..so, diorg kene usehe utk mintak maaf ke, janji x buat lagi ke..atau buat bende2 baik yg lain utk dpt balik star yg ditarik tu (part ni agak best sbb blh tgk berkesan ke x sistem ni)

4. as parent, kene btol2 firm..kalau aku ckp aku akan amik 1 star tu atas sbb diorg buat pangai, kene btol2 mean it, nk btau yg kite serius dgn star diorg..jgn cpt cair dgn rayuan.nangis diorg ..nnt diorg akan tau kite x serius / cpt cair

5. contoh achievement korang blh buat macam ; mandi pagi gosok gigi(anak2 aku time cuti liat sket) , breakfast x sepah2, solat, baca buku, x gadoh, cakap elok2 dgn tetamu..etc..actually bergantung pd parent sebenanye..ikutlah asalkan sesuai ..

6. umur anak yg sesuai..rasenye umo 3/4 thn ke atas dah faham dah insyaAllah..tp jgn expect result korang same dgn parent lain..maybe result lain2, x berjaye utk first few days..insyaAllah lame2 jadi punye..

meh share skit gmbr2 yg aku snap secara rahsia, blh tgk emosi Maryam bile star die kene amik sbb nk conteng sliding door dgn marker pen t__t . Umar pon kene amik sekali 1 star sbb masa solat gelak2/main2..x smpt nk amik gmbr die nangis sbb trus larik naik bilik atas,hahahaha..atleast he knew i really meant it.



Umar tulis name sendiri, Umar Thomas..sabo jelah, mase ni star Maryam aku tarik sbb conteng tangan/kaki dgn marker pen, pastu nk conteng sliding door plak

aku igt die x phm, mule2 die resah gelisah tarik2 baju

sekali tu trus terduduk mintak balik star die

melalak trus..hehehe

seri 3 sama sbb solat, Maryam x pki pempes , Umar pegi mengaji

happy sbb achieve 4 stars for that day!

kalau nk folo/share & buat penambahbaikan, dipersilakan ya..insyaAllah, semoga tips ni blh bantu sikit utk latih anak2 kesayangan kita :)









11 comments:

Nad @ MamaZN said...

Menarik.gak ni...tkpenah terpikr...
Thnks zt! =)

Lily@MamaZaraZareef said...

pernah gak terbaca n tertgk sistem mcm ni tp teramal kan lg,wuwuwu..bgs gak zety kongsikan entry ni,leh jadi panduan utk kitorang folo plak nanti..nway,bgs maryam dah paham kan. cumei je tgk die nanes mintak star blk tu..:-P

Wan Amira said...

pernag buat reward macam ni nak make sure emir gosok gigi 2 kali sehari :)

Anje a.k.a Mummy_Balqis said...

kita pun ada wat camni untuk balqis, tapi kita pakai cop kalo dia wat benda baik dalam seharian tu.....kita bg satu cop..kalo nakal kita akan pangkah balik cop tu....sbb kat Genius Aulad pun wat camtu kalo student dengar kata & siapkan keje sekolah...so kita follow ape yang teacher dia wat...

masz14 said...

alahai kelako nye tgk maryam ni.... pandai tu nak stars dia balik. ur kids very expressive la zety. klu umar i.. rasanye tak pedulik pun. stars ke hape ke.. dia nak buat dia buat.dia xnak buat, paksa pun xnak gak. mmg ikut bapak dia punye perangai. tak dapek den nak nolong.

Sidratul Muntaha said...

samalh mcm ara..
resah gelisah.
ahaha..
sejibik la..
dgn rambut kinting tu
huhuuh
btw
star ni teacher dia bgi kat sekolah
tpi ara jenis ati keirng sikti kot?!
ko thu ape dia kate time dpt 2 star selepas seminggu sekolah?!
ala..2 je?!
teacher tak pndai!
pitam aku dgr.
teacher dia pun gelak je.
tpi klu aku tnya nape tak dpt star arini
dia cuma ckp..
entah teacher tak bgi.
sabo jelah aku

Syida said...

baguslah star rating system ni. aku bole buat kat aqid, tapi rasanya utk riffa still too early.takut dia makan star tu pulak hehehehe

~ana~ said...

menarik ni..boleh apply kat 2 anak bujang ku itu...bg diaorg happy2 sikit...asyik kena marah je dgn aku...hahaha

Nia said...

Rasa nak ikut buat macam ni la Zety. Tapi kalau si Madihah nangis-nangis mintak star dia balik, haru jugak tu..huhu..

Entry terkini Tips Menambah Susu Ibu

watyz said...

great idea ka zet! aku nk try kat abg la... :)

Afne said...

bgs la idea ko ni zet. tq for sharing :)