Sunday, November 18, 2012

Kisah Persunatan anak bujangku

salam =)

Giveaway Voucher AEON & Kleenex masih ON! klik sini utk join ya :)

Please LIKE kedai baru saya di fan page fb Heels and Tux, ada giveaway soooon ;)

Jujurnya Umar nk disunatkan adalah last minute decision kami U_U..mule2 mmg igt bln 12 nnt (klu ikut aku thn depan jelah,tp papanye kate nnt die sunat sorg2 x meriah plak)..rupe2nye ayhsedara apai nk buat sabtu lepas .. kitorg ada lebih kurg 4 hari utk pujuk, tenangkan & explain kt die sunat tu camne..syukur sgt2 Umar x gelabah / takut time kitorg explain..tp kitorg x tipu die apepon (cume x btau time injek bius nnt saket sket) .. die tau doktor bkn potong sumer, buang kulit je sbb xnk kotor..so die konfiden lah sunat tu mcm potong kuku je ..hehehe..see, smpi begitu tenang sekali die kitorg explain ..ditambah dgn tgk citer Upin Ipin sunat, lagi rilekk..
lagi satu yg buat die rela sgt tuh sbbnye kitorg janji nk reward die dgn toy yg die nak sesangat..rumah thomas & friends..adehh..ni sbb die nk sunat je nih, klu saje2 nk beli mmg idokler..kitorg mmg jenis x bli mainan sgt kt anak2.cume klu beli, beli yg tahan lameeeee gilerrrr,haaa..save jugak tuh..memandangkan collection thomas & friends die dah x cukup tmpt nk simpan (byk yg dpt as gifts bkn kitorg beli)..mmg eloklah beli rumah nih..tupon saki baki train lain simpan dlm box lain..xmuat rumah tu

ni gmbr pagi sabtu di hari kejadian sunat, breakfast sambil ditemani hadiah die, ade lg 1 syarat kitorg ltk, xblh bukak dari kotak tu smpi dah setel sunat,hehehe..psiko btol makbapak ko ni Umar ;p


haaa..si princess busyuk masyam ni pon selamba dekk je numpang dpt gift sekali..nk baby doll yg ada teat je..specific sunggoh! seb bek x mntk Baby Alive tu..huhu


Umar dan adek2 sepupu apai bersunat kt klinik Zalfah (sect 4 tambahan Bdr Baru Bangi) ..doc yg sunatkan diorg ialah doc Akmal, doc ni mmg slalu sunatkan anak2 family apai & anak2 kwn aku yg dok Bangi nih..turn Umar pukul 12.15 tghari, adek2 sepupu sumer dah setel bile kitorg smpi kt klinik tuh..mmg saje xnk smpi klinik same2 ..takut ade yg meraung sorg yg lain cabut larik nnt..
so far, adek2 sepupu apai yg 3 org tu x nangis pon..

Papa tenangkan Umar yg nmpk sedikit gelabah bile masuk bilik doc..tp doc Akmal tu pndi tackle & layan budak.. time bius tu mule2 tu je Umar mcm nk nangis tp kitorg pujuk cpt2 ..dlm bilik tu kitorg ber4 anak beranak sume masuk, Maryam rilekk je ngadap abang die x takut langsung!


nk tgu bius tu jalan dlm 3 minit camtu lah, pastu Umar dah x rengek dah..doc borak2 dgn die sambil tangan lajuu je jln ..aku tgk weh camne kulit tu kene potong..huhu..tp skg pakai Smart Clamp tuh mmg snglah..xde jahit2 pon..dlm mase 10 minit camtu setel dah..doc btau Umar die pasang transformer kt situ , kih3..mmg lawak lah doc nih

caj kt klinik nih ialah RM150 termasuk ubat tahan sakit & bengkak..sabun utk basuh tu pon ada..doc explain kt kitorg camne nk bersihkan sumer, makanan yg gatal2 mcm udang,sotong elakkan dulu..
mandi mcm biasa sbb blh kene air sumer..

dugaan ari pertama sunat tu mase Umar nk shi-shi for the 1st time lps sunat, nangis jugaklah die dek ternmpk transformer tu kan, yg bersihkan mmg papa dia lah..hehe, lps 2-3 shi-shi barulah Umar x nangis dah..kdg2 je die kate pedih..ubat kasik setiap 8 jam..makan mmg seleralah ini budak..alhamdulillah ramai yg ziarah Umar..mule2 plan nk lepak sekali umah ayahsedare apai tu sbb yg 3 org lg tu mmg kt situ..tp nnt payah plak kan,baik rehat kt umh kami sendiri ..ayahsedare apai tu mmg dh siap2 belikan kain pelikat utk Umar 2 psg sorang..hehehe, kiut btol

ni gmbr smlm Ahad, dh blh bangun sendiri & main game, main toy baru dia bagai..fuh legaa kitorg..cume time mandi & shi-shi tu kene pantau btol2..kasik kering kt transformer tu lps mandi..



so far tu je lah blh share utk kesah Umar bersunat sabtu lepas..nnt ari khamis (ari ke 5) kene dtg klinik utk bukak transformer tu..ade jgk time umar nangis die marah doc ltk transformer tu..dan mntk kulit die balik, kih3 ..

16 comments:

MrS. F!zA said...

hihi comelnya umar mrh doc ltk transformers.. tklama turn anak kita plk..haihh mak yg nebes pdhl anak nk sunat je pon..

umar steady je gud boy lah umar..

Anum said...

hehehe
nice

watyz said...

dh senang kan skrg ni tp caya la abg umar sbb kuat... :)
comelnye maryam. geram tgkkan dia tu.. :)
anak aty nanti x tau la cam ne. plan wat dua2 skali senang keje... :)

lia said...

Ktorg lak doctor x bg sunatkan amsyar sbb dia blom masuk 5t so kena tunggu thn dpn la... Walhal amsyar da xcited nk sunat... 1 hal nk kena pujuk bler dia xley sunat he3

AdanyaKauUntukku said...

leps dah yek...mmmmmmm
fahim ntah bila...

LYAfrina said...

alhamdulillah...
dh selamat.mesti lega..

~ana~ said...

waaa..aku rs mcm ngeri plak nak sunat kan ajmal..dah la dia tu manja kememeh..huhuhu...

apa2pun alhamdulillah semua selamat...

Nad @ MamaZN said...

alhamdulillah
dah selamat dah umar ;)

SyaNa said...

hahaa cool la anak bujang ko ni
skrg x mcm dulu ek kena gantung2 tali kt kain pelikat tu

Afne said...

waahhh bgsnya umar. ko cerita mcm aku plak yg ngeri tgk doktor potong huhu

AyuArjuna BiGoshh said...

dah teruna dah anak dier heheheheh

Lily@MamaZaraZareef said...

aiyoo..smart clamp tu apa benda..kena tgu zareef sunat akan2 dtglah br tau kan..hehe..nway,gud boy umar. best gak kan,sunat dah..dpt ganjaran lg. maryam pon untung besar dpt pau toy br sama..hihi

ieda said...

alhamdulillah umar dah sunnat .. hurmmm risau kan anak teruna akak lak .. hurmmm 7 tahun ok tak kalau sunnat .. ke 6 tahun ... 5 macam mudee sgt layie ;)

mummy_ayu said...

wah..selamat dah..congrats umar!! berani sgt....Zety dah settle, Ayu punya hero.tak tau la bila..risau gak nanti tu...

Nana said...

adoi..besa dah abang umar ni
dah sunat dah dia yea..
cepat baik tau

IntaNBerliaN said...

oooo bc kisah umar, sy yg rs ngilu... yela, tiba2 tingat luka jahit bersalin.. nak kencing pun takut2.. hahahha